#Madrid –
PRIMEȘTE VIZITA DE LA DELEGAȚIA SANITARĂ DIN MILAN
Spitalul Universitar Henares, un centru public al Comunității Madrid, situat în Coslada, a primit vizita unui grup de medici, asistente și manageri sanitari din Milano (Italia) interesați să afle despre un instrument obiectiv de evaluare a asistentei medicale care monitorizează semnele vitale ale pacienţii în timpul internării, permiţând anticiparea acţiunii medicale. Această inițiativă, numită Hews (Henares Early Warning Score), a făcut posibilă reducerea numărului de stopuri cardiorespiratorii și a volumului de muncă al angajaților, precum și anticiparea complicațiilor și evitarea tratamentelor mai invazive, după cum a explicat dr. Federico Gordo Vidal, șef. al serviciului de terapie intensivă de la Spitalul Universitar Henares.
Pacienții internați la Spitalul Universitairo del Henares sunt monitorizați zilnic pentru a-și cunoaște și compara semnele vitale în timpul cât rămân în centru. Constantele luate în considerare sunt ritmul cardiac, tensiunea arterială sistolică, saturația de oxigen, ritmul respirator al pacientului și starea mentală, care poate varia de la alert la apatic sau confuz.
Datele sunt introduse în Fișa Medicală Electronică prin citirea brățării pacientului. Aceste valori, în funcție de abaterea pe care o au, dau o sumă care marchează protocolul de acțiune. În funcție de rezultatele obținute de algoritm, se stabilesc trei niveluri de intervenție:
- O valoare de la 0 la 3 înseamnă doar continuarea cu luarea constantelor.
- O valoare de la 3 la 7 înseamnă anunțarea medicului responsabil sau Medicii Interne, dacă este de gardă.
- Dacă valoarea este mai mare de 7, sistemul comunică direct notificarea medicilor de UTI.
HEWS Contribuie la o mai mare siguranță pentru pacienții internați și permite o îngrijire mai eficientă. Acest sistem minimizează erorile de transcriere și facilitează consultarea în timp real, dar ajută și la prevenirea complicațiilor viitoare. O reflectare a acestui lucru este că medicii spitalului au confirmat că, de la utilizarea HEWSriscul de stop cardiorespirator a scăzut.
Un alt avantaj al acestui sistem este reducerea sarcinii de lucru a echipamentelor, deoarece acestea pot detecta complicații precoce. Acest lucru le permite, cu o schimbare a medicației sau o reajustare mai simplă a tratamentului, să evite pe viitor acțiuni mai agresive și invazive cu o agravare pe care nu ar fi detectat-o la pacient fără sistemul de avertizare timpurie. În acest fel, lucrătorii din domeniul sănătății pot dedica mai mult timp îngrijirii directe a pacientului, ceea ce se traduce într-o îngrijire mai bună și mai multă eficiență.
Atât în cazul HEWS, ca și în alte inițiative similare care încearcă să îmbunătățească prognosticul pacientului și să reducă volumul de muncă al personalului medical printr-un sistem de avertizare timpurie, o bună comunicare și coordonare este esențială pentru a garanta funcționarea corectă a fluxurilor de lucru. Echipa trebuie să fie aliniată și în colaborare constantă pentru a da sens tuturor datelor care sprijină și optimizează luarea deciziilor. Pentru aceasta, o figură de coordonator și abilități non-tehnice precum munca în echipă și leadership sunt esențiale.
Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Universitar Henares, o referință internațională pentru sistemul său de avertizare timpurie a semnelor vitale