Datorită efectului terapeutic al muzicii, pentru umanizarea asistenței medicale
Spitalul Universitar del Henares a organizat un concert pentru pacienții din Centrul de zi și din Unitatea de spitalizare psihiatrică. Timp de puțin peste o oră, duo-ul GuitarCello a interpretat mari clasice ale muzicii rock și pop internaționale doar cu o chitară și un violoncel, un pariu riscant dar care reușește să ajungă la suflet.
Inițiativa a fost promovată de Unitatea de Management Clinic de Psihiatrie și Sănătate Mintală a acestui centru public sănătatea Coslada, împreună cu Comisia de Umanizare a spitalului.
Ideea de a aduce acest duo la spital A apărut de la psihologul clinician al Centrului de Sănătate Mintală al Spitalului Universitario del Henares, Dr. Pino Espegel. Obiectivul a fost acela de a face un concert destinat bolnavilor de sănătate mintală, pentru a încerca să spargă stigmatizarea pe care o au. Prin aceasta, nu numai că obțin beneficii cunoscute în cadrul terapiei prin muzică, ci și împărtășesc experiențe unul cu celălalt.
Dr. Javier Correas, șeful serviciului de psihiatrie de la Spitalul del Henares, explică ce se întâmplă în creier când ascultăm muzică care ne face plăcere: „Când suntem expuși unui stimul plăcut precum muzica, în creier se produce o descărcare de dopamină care va avea multe efecte benefice asupra corpului nostru. Aceasta este ceea ce încercăm să realizăm pentru pacienții noștri.”
Este format din chitaristul venezuelean Fernando Curiel și violoncelistul spaniol Antonio Martín Acevedo, care își îmbină talentele și integrează sunete clasice cu piese contemporane. Drumurile lor s-au unit datorită lucrului comun cu psihiatru Ela Helen Trebbau în 2018. Interpreții au întreprins acest proiect cu un accent deosebit pe efectele terapeutice ale muzicii.
Motivul pentru care îl poartă pe Dr. Trebbau își explică muzica peste tot: „Când vom împărtăși experiența pacienților internați, învăluiți în temerile bătrânilor și crezând că ei nu mai valorează nimic pentru că au avut o problemă psihiatrică, ne concentrăm pe demontarea acelui stigmat. Dar și Autostigmatizarea, care este partea cel mai dificil de tratat, este cea care durează cel mai mult în timp”.