#Madrid –
Prin Serviciul său de Endocrinologie și Nutriție
Spitalul Universitar Infanta Sofía, aparținând rețelei de sănătate publică a Comunității Madrid, a oferit, prin Serviciul său de Endocrinologie și Nutriție, pacienților cu diabet zaharat de tip 1 posibilitatea de a se întâlni într-un forum în care au învățat împreună să îmbunătățească managementul a acestei patologii cu posibilitatea de a avansa în utilizarea noilor tehnologii
La această întâlnire au participat aproximativ 200 de pacienți și familiile acestora Spitalul Universitar Infanta Sofia în care au împărtășit experiențe din diferite domenii și au oferit linii directoare care duc la o mai bună calitate a vieții persoanelor cu diabet, precum diete, exerciții fizice și chiar practicarea sporturilor extreme. Îngrijitorii și membrii familiei sunt o parte foarte importantă a pacientului cu diabet și, de asemenea, au participat activ la acest forum, contribuind cu experiențele lor și gestionarea bolii.
Diabetul este o boală cronică care apare deoarece pancreasul nu sintetizează cantitatea de insulină de care are nevoie organismul. La persoanele care suferă de diabet există exces de glucoză în sânge (hiperglicemie), deoarece aceasta nu este distribuită corespunzător. În acest sens, specialiștii avertizează că dacă pacienții nu urmează tratamentul adecvat, țesuturile pot ajunge să fie deteriorate și pot apărea complicații grave în organism.
Potrivit celei de-a X-a ediții a Atlasului de Diabet al Federației Internaționale de Diabet, se estimează că în Spania există aproximativ 5,1 milioane de adulți diagnosticați cu diabet zaharat, ceea ce reprezintă o prevalență de 10,3%, ceea ce plasează țara noastră cu a doua cea mai mare rată din Europa. . Și ceea ce este mai îngrijorător, prevalența noastră a diabetului zaharat a crescut cu 58% față de 2011. Potrivit aceluiași raport, estimarea prevalenței reale în Spania ar fi și mai mare, ajungând la 14,8%, adică ar afecta unul din șapte adulți, dintre care 30% sunt nediagnosticați.
Se disting mai multe tipuri de diabet: diabetul de tip 1 la care cele mai frecvente vârste sunt copilăria, adolescența și primii ani ai maturității, diabetul de tip 2 care apare la vârste mai înaintate din cauza producției slabe de insulină și diabetul gestațional. S-a dovedit că activitatea fizică, pierderea în greutate și dezvoltarea obiceiurilor sănătoase de viață împiedică dezvoltarea diabetului zaharat la persoanele predispuse să sufere de această patologie.
Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Universitar Infanta Sofía organizează un forum cu pacienți experți în managementul diabetului