IdiPAZ este singura care integrează cele trei platforme ISCIII

Institutul de Cercetare în Sănătate al Spitalului Universitar La Paz-IdiPAZ a prezentat cIBIS, clusterul de platforme de cercetare format din Unitatea Centrală de Cercetare Clinică și Studii Clinice (UCICEC), Biobank și Platforma de Inovare. Aceste trei platforme LaPaz-IdiPAZ funcționează în coordonare cu cele trei platforme-mamă ale Institutului de Sănătate Carlos III (ISCIII), care sunt, respectiv, Platforma de sprijin pentru cercetare clinică SCReN, platforma Biobanci și Biomodele și Platforma ITEMAS pentru revitalizare și inovarea capacităţilor industriale ale Sistemului Naţional de Sănătate.

IdiPAZ este singurul institut de cercetare care integrează cele trei platforme ISCIII și, în plus, coordonează una dintre ele la nivel național, Rețeaua Spaniolă de Cercetare Clinică. Prezentarea clusterului a avut loc pe 12 decembrie la care au participat directorul general al Institutului de Sănătate Carlos III, Cristobal Belda, directorul general al Spitalului Universitar La Paz, Rafael Pérez Santamarina, și directorul științific al IdiPAZ, José Luis. López.-Sendon.

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre importanța networking-ului, precum și despre munca de integrare și coordonare a platformelor ISCIII pentru a susține R+D+i cu cele trei platforme. La fel au fost puse în valoare modele de succes, conduse de spital, precum studiul clinic CombiVacs, proiectul senior ENE-COVID, consorțiul VACCELERATE sau Proiectul LUCADIA.

UCICEC-I îȘI MORȘTEȘTE ACTIVITATEA

Unitatea de cercetare clinică și studii clinice a Spitalului La Paz este una dintre platformele de sprijin pentru cercetare IdiPAZ. A fost creat în 2009 cu ajutorul obținut din inițiativa Ministerelor Sănătății și Consumatorului și a Ministerului Științei și Inovării de a înființa structuri de sprijinire a cercetării. Obiectivul său este de a stabili o infrastructură de sprijin pentru cercetarea clinică în spital capabilă să promoveze sănătatea și bunăstarea cetățenilor, oferind sprijin cercetătorilor în toate fazele dezvoltării unui studiu clinic: proiectare, pornire, management, dezvoltare. , analiza si redactarea rapoartelor.

În ultimii ani, activitatea acestei unități a crescut semnificativ, susținând în prezent aproape 50 de grupuri de cercetare spitalicească în desfășurarea de studii clinice, atât academice, cât și promovate de industria farmaceutică.

În prezent, și pe lângă multiplele proiecte legate de COVID-19, UCICEC se concentrează pe coordonarea WAS4TB, unul dintre cele mai mari proiecte științifice în tuberculoză, care urmărește să accelereze dezvoltarea unei noi generații de antibiotice împotriva tuturor tipurilor de această boală, dar mai ales în forme rezistente la medicamentele existente. În plus, coordonează proiectul european IMICARE la nivel național și participă la coordonarea unui alt proiect european, VACCELERĂ, ambele concentrate pe abordarea pandemiilor actuale și viitoare. Primul, pentru dezvoltarea timpurie a unor noi tratamente și al doilea pentru dezvoltarea vaccinurilor.

Din ianuarie 2021, UCICEC coordonează și Platforma ISCIII pentru sprijinirea cercetării clinice (SCREN a numelui tău în engleză Rețeaua spaniolă de cercetare clinică). Tocmai, unul dintre proiectele pe care le-a condus în ultimul an a fost studiul clinic CombiVacs, condus de Spitalul La Paz. Această cercetare a fost lansată și efectuată de urgență din cauza necesității de a ști dacă vaccinarea heterologă pentru COVID-19 a fost fezabilă și sigură într-un moment de urgență sanitară.

BIOBANCURI SI BIOMODELE

La Paz Biobank a fost creată în 2010 și este o platformă de sprijin pentru cercetare care a luat naștere datorită integrării diferitelor noduri preexistente cu o istorie lungă și fructuoasă de cercetare în cadrul spitalului însuși. În ultimii ani, activitatea sa a crescut odată cu donarea de mostre de către pacienți din colecțiile Biobancii HUB aferente probelor din banca de tumori și SARS-COv-2, printre altele.

În 2021, a încorporat în activitatea sa centrul de operațiuni Organoids, iar în prezent lucrează la înființarea unei biobanci de modele 3D de organoizi generate direct din biopsiile pacienților cu cancer colorectal. Organoizii derivați de la pacient sunt modele noi de celule 3D in vitro care păstrează structura moleculară, caracteristicile structurale și funcționale ale țesuturilor lor de origine, reprezentând o alternativă relevantă clinic la liniile celulare tradiționale 2D și un instrument eficient pentru studiul biologiei țesuturilor umane în sănătate. si boala.

Biobank are în prezent o colecție de organoizi pentru cancerul colorectal, create de la peste 50 de oameni foarte caracterizați. Această colecție de organoizi derivate de la pacient include o descriere detaliată a datelor clinice și patologice asociate pacientului de mare valoare în scopuri de cercetare translațională, precum și caracterizarea histologică și moleculară atât a țesutului de origine, cât și a culturilor organoide rezultate.

CULTURA INOVAȚIEI

Unitatea de Sprijin pentru Inovare IdiPAZ a luat naștere ca o inițiativă a ISCIII în 2010 pentru a promova cultura inovației în sănătate. Institutul de cercetare al spitalului a avut acces la această platformă încă de la început, iar activitatea sa din primii ani de existență a fost cheia organizării inițiativelor individuale care au fost dispersate atât în ​​spital, cât și în IdiPAZ.

O sarcină cheie a acestei platforme a fost crearea unei culturi a inovației și diseminarea unei strategii antreprenoriale în mediul de sănătate. Ca o consecință a acestui fapt, a fost dezvoltat un portofoliu de proprietate intelectuală cu peste 40 de familii de brevete, mărci comerciale, licențe și acorduri cu companii și chiar spin off. În prezent, obiectivul este axat pe promovarea transferului de valoare în toate scenariile mediului de sănătate.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Universitar La Paz prezintă cIBIS, cluster-ul platformei Institutului său de Cercetare