#Madrid –

Despre schimbarea de paradigmă în tratamentul cancerului în doar 25 de ani

Spitalul Universitar Sureste, un centru public al Comunității Madrid, situat în Arganda del Rey, a găzduit o conferință susținută de dr. Mariano Barbacid, biochimist, șeful Grupului de Oncologie Experimentală al Centrului Național de Cercetare Oncologică (CNIO) și fondator. și primul director al acestei organizații. Evenimentul a avut loc în memoria dr. Rocío Campos, șeful Serviciului Digestiv al acestui spital public din Madrid care a murit în timpul pandemiei de COVID, aceasta fiind a treia ediție a acestor lecții comemorative.

În prezentarea sa, dr. Barbacid a evidențiat, pe baza faptului că cancerul nu este o boală, ci mai degrabă un număr mare de patologii care sunt grupate după comportamentul lor, marele salt calitativ pe care l-a experimentat abordarea terapeutică a tratamentului său în ultima perioadă. 25 de ani. . Având în vedere că cancerul apare datorită existenței unei mutații genetice în celulă, care reușește să se sustragă sistemului imunitar pentru a invada și răspândi, prima abordare este reducerea riscului mutației, mai ales prin neexpunerea la mutageni cunoscuți precum tutun sau alcool.

Dar odată ce a apărut, acest mare salt terapeutic al ultimului sfert de secol a fost realizat prin înțelegerea modului în care această mutație genetică modifică biologia celulei. Aceste cunoștințe nu conduc întotdeauna la un tratament specific, deoarece mutațiile sunt multiple, nu există două tipuri de cancer la fel și nu este întotdeauna posibil să existe medicamente pentru fiecare alterare.

Ne aflăm însă într-un scenariu în care abordarea tratamentului cancerului nu se mai bazează pe chimioterapia tradițională, care s-a redus la cazuri fără medicamente specifice sau rezistente.

Strategia actuală se bazează pe trei progrese majore. Pe de o parte, tratamentul personalizat sau de precizie, în care se administrează medicamente care au drept scop direct modificarea căii metabolice care a fost alterată în celulele tumorale prin mutație.

În al doilea rând, imunoterapia, care urmărește să prevină ca tumora să fie ascunsă de sistemul imunitar, astfel încât organismul însuși să fie responsabil de eliminarea celulelor tumorale.

În fine, tehnologia CAR-T, recent ajunsă în arsenalul terapeutic, permite, printr-o modificare prealabilă a limfocitelor pacientului, ca celulele proprii ale sistemului imunitar ale pacientului să fie activate pentru a ataca tumora.

Apariția altor tratamente non-farmacologice, precum terapia cu protoni, împreună cu reducerea numărului de tumori prin prevenirea expunerii la tutun, ne permite să afirmăm că trăim o schimbare de paradigmă în tratamentul cancerului în doar 25 de ani.

În imagine, de la stânga la dreapta, dr. Celia García Menéndez, director general de Umanizare, Îngrijire și Siguranța Pacienților al Ministerului Sănătății din Comunitatea Madrid; Dr. Paloma Casado, director general al Spitalului Universitar Sureste, si Dr. Mariano Barbacid, cercetator la Centrul National de Cercetare a Cancerului (CNIO), la inchiderea evenimentului.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Universitar Sureste găzduiește o conferință susținută de cercetătorul Mariano Barbacid