Europa de Est a devenit în ultimii 10 ani, una dintre cele mai importante surse de imigrație către Spania, iar cei mai mulţi au fost românii.
Un studiu realizat de Centrul Naţional de Studii Sociologice confirmă faptul că, la fel ca şi bulgarii, moldovenii sau ucrainieni, românii au venit în Spania din motive economice.
„Românii, bulgarii, moldovenii şi ucrainienii sunt cei mai numeroşi migranţi din Europa de Est, către Spania, o ţară al cărei număr de străini a crescut, în ultimii 10 ani, de la un milion la peste 5,5 milioane de imigranţi„, după cum se se arată în studiul publicat într-un număr special al Revistei de Studii Europene a Universităţii din Valladolid, Spania. Studiul a fost coordonat de profesorul doctor Silvia Marcu şi a fost prezentat recent în cadrul unui colocviu organizat la Madrid, la Institutul Național de Cercetări Sociologice.
„Am ales frontiera ca instrument spaţial geografic şi real, în acelaşi timp strategic, pentru a realiza această lucrare, şi care este percepţia cetăţeanului despre trecerea lui pe frontieră„, a explicat Silvia Marcu.
Pentru români şi bulgari, frontiera a avut, începând cu anul 2007, un rol integrator, iar pentru moldoveni şi ucrainieni aceasta continuă să fie un obstacol.
„Est-europenii pe piaţa muncii, întoarcerea şi rămânerea pe fondul crizei economice” sau „Generaţia a doua a europenilor de Est în Spania” sunt câteva din lucrările publicate în numărul special al Revistei de Studii Europene al Universităţii Valladolid, coordonat de Silvia Marcu, cercetător la Institutul de Studii Economice, Geografice şi Demografice din Madrid.
{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}