Câştigătoarea concursului “Arte en la red. De virtual a exposición física”, Anka Moldovan, a primit recompensa de a avea o lucrare expusă în fața cunoscutei clădiri din Piața Cibeles, Casa America.
{loadposition publi}Prestigioasa instituţie culturală Casa America din Madrid a organizat a doua ediţie a concursului “Arte en la red. De virtual a exposición física”, oferind posibilitatea artiştilor tineri să devină cunoscuţi prin reţelele de socializare şi ulterior, în funcţie de numărul de voturi, să poată expune lucrările reale în generosul spaţiu de la Casa America.
Cu peste 750 de voturi, Anka Moldovan s-a clasat pe primul loc între artişti din toată lumea. Finaliştii concursului au fost Osvaldo Herrera Graham (Panamá), Cecilia Colombara (Argentina), Cristina Ortiz-Echagüe (Spania), Héctor Cataño (Columbia), Jesús González Casado (Spania), Mariano Rennella (Argentina), Akuma Aizawa (Spania), Mezli Vega Osorno (Mexic) şi Ezequiel Romairone (Argentina).
Câştigătoarei acestei interesante competiţii i se expun acum mai multe lucrări în centrul capitalei. Una dintre ele se află chiar pe faţada Casei America, unde ne-am întâlnit la vernisajul expoziţiei „Arte en la red”.
Anka Moldovan ne-a spus că este extrem de emoţionată şi că, deşi a fost prezentă cu lucrări în diverse locuri din lume, în expoziţii colective, şi a mai fost premiată, acest moment al carierei sale este unul deosebit.
„Sunt foarte emoţionată, este un moment unic”, ne mărturiseşte artista. Ne explică etapele concursului şi că a propus 10 lucrări, dintre care juriul a ales 5, pentru că a primit cele mai multe voturi. „Nu mă aşteptam”, spune Anka Molodovan. Născuta la Cluj-Napoca în 1976 şi absolventă a Facultăţii de Istoria Artei la Universitatea Autónoma din Madrid, Anka Moldovan a fost cel mai apreciat artist pentru lucrările sale pe reţelele de socializare Facebook şi Instagram.
„Pictura este pentru mine cel mai bun mijloc de exprimare, mai bun decât cuvintele. Culorile, formele şi personajele, omuleţii… sunt limbajul meu, nu ştiu să pictez maci sau alte floricele. Omul este ceea ce mă interesează cel mai mult şi ceea ce ştiu să fac”, afirmă artista câştigătoare a acestui concurs.
Sensul lucrărilor sale este, potrivit prezentării de pe site-ul Casa America, starea sufletească: „Originea stă în pasiuni, rezultatul sunt pânzele. Nu există nici un tablou care să nu cuprindă un impuls visceral, născut din dragoste şi alte sentimente. Fiecare trăsătură de pensulă ascunde o poveste, poveşti pe care fiecare le înţelege prin propria experienţă, aceasta este adevarata esenţă. Asfalturi, ceţuri, ofelii, tăceri, regi nebuni, personaje care vin, pleacă, se opresc şi se conturează în abstractul figurativ”.
Internetul şi reţelele de socializare demonstrează încă o dată că arta nu are frontiere, așa cum ne-a confirmat şi directorul instituției, Óscar Dávila: „Am vrut să facem această expoziţie, de la virtual la fizic. E adevărat că fără digital nu putem concepe astăzi nimic, nici arta, nici muzica, e o formulă foarte bună de a ne promova. Dar am vrut să subliniem şi importanţa lucrărilor reale. Se vede că interesul este mare şi prin prezenţa atâtor oameni la vernisaj”. Inaugurarea expoziţiei a fost precedată de o dezbatere despre cultura în reţea.
Fiecare lucrare semnată de Anka Moldovan (www.ankamoldovan.com), care pregăteşte o expoziţie personală la Madrid, are o poveste pe care fiecare poate să şi-o imagineze aşa cum doreşte, datorită personajelor şi peisajelor surprinse sau imaginate de artistă.
Anka mai are în colecţia sa de reuşite una deosebită, pe care o poartă în suflet: o icoană pictată de ea se află în colecţia reginei Sofia, mama actualului rege, Felipe al VI-lea. Icoana a fost comandată de regină după o vizită în Alcalá de Henares, unde a văzut lucrările artistei expuse la Centrul Hispano-Român din acest oraş.
Lucrările sale pot fi văzute la Casa America, sala Diego Rivera, până în 8 de noviembre. Orarul vizitelor, gratuite, este de luni până vineri, între orele 11.00 şi 19.30, sâmbăta, de la 11.00 la 15.00. {loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}