Ministrul Egalității și Feminismului, Tània Verge Mestre, a făcut, luni, bilanțul politicilor de primire dezvoltate de Departament în această perioadă. primul an de guvernare. În cadrul Zilei Mondiale a Refugiatului, Virgen a subliniat că „ crizele din Ucraina și Afganistan ratifică angajamentul de a plasa politicile de gazdă și feministe în același Departament ”. „ A devenit clar că crizele umanitare au impact diferențiat și specific pentru femei și persoanele LGBTI, care trebuie luate în considerare dacă dorim să oferim o primire corectă, echitabilă și incluzivă. garantarea deplină a drepturilor ”, a insistat ministrul.
În acest sens, Virgen a evidențiat munca Departamentului pentru încorporarea perspectivei de gen în gestionarea ambelor crize. . În cazul Afganistanului, Egalității și Feminismului, a articulat mecanisme și resurse pentru a facilita ieșirea persoanelor cu risc din Afganistan, în majoritatea cazurilor femei, și a susținut apelul la inițiativa cetățenească „Țipă pentru femeile afgane”. Din acea demonstrație virtuală, care a sensibilizat cu privire la dubla încălcare a drepturilor de întoarcere a talibanilor la femeile afgane, a apărut acum Rețeaua de sprijin comunitar People Help, cu care Departamentul continuă să lucreze.
În cazul Ucrainei, necesitatea activării unor resurse specifice pentru depistarea și atenția situațiilor de violență bazată pe gen, inclusiv a situațiilor de trafic de ființe umane în scopul exploatării sexuale. Sunt resurse care, după aproape patru luni de război, sunt încă active, atât în Centrul de Recepție, Atenție și Recomandări din Fira de Barcelona, cât și în modul telefonic și virtual. În plus, în recentul transfer de 2,9 milioane de euro de sprijin către serviciile municipiilor și județelor care au primit un impact mai mare datorită la sosirea poporului ucrainean, a fost inclus un articol specific pentru consolidarea serviciilor de informare și îngrijire pentru femei.
Departamentul pentru Egalitate și Feminisme Până în prezent, a alocat aproximativ 5,5 milioane de euro pentru respectarea drepturilor populației strămutate de războiul din Ucraina. La această cifră trebuie adăugate și cheltuielile pe care diferitele domenii ale Guvernului au contribuit pentru a garanta școlarizarea copiilor și adolescenților, îngrijirea sănătății sau sănătatea animalelor, printre altele. Generalitati a depus un efort important de receptie, si a facut acest lucru cu resurse proprii, fara nici un transfer din partea statului sau vreun angajament specific.
” Managementul crizei din Ucraina a arătat încă o dată că primirea trebuie să fie în mâna administrațiilor locale, că avem nevoie de resurse pentru a ne putea planifica politicile ”, a susținut Verge. „ Statul trebuie să facă efectiv transferul competențelor de primire odată pentru totdeauna și trebuie să clarifice cum și când va transfera fonduri europene pentru primirea persoanelor strămutate de războiul din Ucraina „, a insistat el.
Managementul urgențelor, și consolidarea muncii
În paralel cu gestionarea crizelor din Afganistan și Ucraina, în ultimul an Departamentul a continuat să dezvolte linii de lucru bine stabilite, cum ar fi Rețeaua Teritorială de Recepție Agenți, Programul de mentorat sau Programul de sprijin pentru studenți universitari din taberele de refugiați din Liban
În legătură cu Programul de mentorat pentru refugiați sau solicitanți de protecție internațională, de la lansarea în octombrie din 2017 au fost create 394 relații sau tandemuri. Sunt tandemuri care sunt dezvoltate într-un format de mentorat de grup, în care o persoană refugiată se conectează cu trei sau mai mulți mentori pentru a realiza un proces de primire și acompaniament. Până în prezent, refugiați sau solicitanți de azil și 1 au participat la program 598. mentori. Cele mai multe tandemuri au fost create în Barcelona și zona sa metropolitană (109)%), dar este și un procent semnificativ de relații care au fost înființate în restul țării (38)%). De la noul Departament de Egalitate și Feminisme, au fost lansate câteva inițiative inovatoare în cadrul programului de mentorat. Pe de o parte, a fost înființată o linie de mentorat pentru persoanele aflate în situație administrativă neregulamentară, fie pentru că li s-a refuzat azilul, fie pentru că sunt în curs de înrădăcinare. Până acum au existat 40 persoane aflate în situație de neregulă administrativă îndrumate și 100 mentori legați de aceste tandemuri. În plus, în cadrul programului european Includ-Eu, a fost efectuat un test pilot cu o duzină de fete care migrează singure și foști tutori la Girona; Mentorii au fost voluntari de la Universitatea din Girona. cu implicarea a o duzină de universități catalane, este încă în vigoare. Anul viitor, majoritatea tinerilor sosiți în cadrul acestui program sunt așteptați să își finalizeze studiile.
În sfârșit, în acest prim an Departamentul a susținut, prin granturi, 21 proiecte de primire, incluziune și conștientizare pentru refugiați. Acestea sunt proiecte promovate de entități specializate cu sediul în Catalonia, cărora le-au fost alocate 304. 109 euro Sursa: