#Spania – Vicepreședintele și ministrul pentru Tranziția Ecologică și Provocarea Demografică, Teresa Ribera, și directorul executiv al AIE, Fatih Birol, în cadrul întâlnirii organizației internaționale.
Distribuie pe Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a numit-o pe vicepreședintele și ministrul pentru Tranziția Ecologică și Provocarea Demografică, Teresa Ribera, Președinte a noii sale Comisii Globale pentru Tranziții Energetice Curate centrate pe oameni, creată cu scopul de a promova politici care sprijină echitatea și accesibilitatea în tranzițiile la energie curată. Comisia, care va include responsabili pentru portofoliile de energie, climă și forță de muncă din peste o duzină de țări, precum și reprezentanți ai diferitelor asociații ale societății civile, va fi condusă și de ministrul Minelor și Energiei din Brazilia, Alexandre Silveira .
„Tranzițiile la energie curată vor avea succes doar dacă beneficiile lor sunt împărtășite cu toate sectoarele societății, inclusiv cu comunitățile care au fost lăsate în mod istoric în afara economiei energetice. Acest lucru începe cu politici corecte și echitabile, care se află în centrul acestei noi Comisii Globale”a declarat Fatih Birol, Director Executiv al AIE, asigurându-se că este „încântat că vicepreședintele Ribera și ministrul Silveira au convenit să servească drept copreședinți”.
OAMENII, ÎN CENTRUL TRANZIȚIEI ENERGETICETranziția către un sistem energetic condus de tehnologii curate, care să permită decarbonizarea economiei globale, trebuie să pună oamenii în centru. Numai în acest fel va fi posibilă realizarea transformării sistemului energetic în ritmul și scara necesare pentru a îndeplini ambiția globală de a atenua schimbările climatice.
Conștienți de acest lucru, și de importanța conceperii și implementării politicilor care să conducă la un sistem energetic mai echitabil, care să permită ca toate beneficiile noului model energetic – crearea de locuri de muncă, generarea de bogăție, calitate mai ridicată a vieții… – să ajungă la toată lumea. , AIE a creat noua Comisie Globală pentru Tranzițiile Energiei Curate centrate pe oameni, care va lua ca exemplu poveștile internaționale de succes și experiențele membrilor săi pentru a dezvolta recomandări aplicabile.
Lansarea Comisiei a fost anunțată în aprilie anul trecut, iar prima întâlnire va avea loc în octombrie, în cadrul Reuniunii ministeriale G20 privind tranzițiile energetice de la Foz de Iguazú (Brazilia), agendă în care temele analizate de Comisie vor avea o relevanță deosebită. Comisia, care includ dezvoltarea socială și economică, echitatea, incluziunea și justiția, crearea de locuri de muncă decente sau protecția lucrătorilor.
RECUNOAȘTEREA PROMOVĂRII AGENDEI SOCIAL VERDE”Asigurarea unei tranziții energetice juste este o responsabilitate comună. Tranziția energetică nu ar trebui să fie doar o schimbare a culorii electronilor sau moleculelor, ci și o oportunitate de a garanta accesul la energie la prețuri accesibile, de a reduce inegalitățile și de a genera oportunități economice redistributive. Această Comisie Globală este un instrument important pentru a ne coordona activitatea în acest sens.”Ribera a apărat.
Îmbinarea tranziției ecologice cu justiția socială a fost unul dintre principalele angajamente ale Ministerului pentru Tranziție Ecologică și Provocare Demografică (MITECO) care, sub îndrumările Ribera, a promovat soluții inovatoare pentru a face față crizei prețurilor energiei, cum ar fi precum mecanismul iberic, care a însemnat economii de peste 5.000 de milioane de euro pentru familii. Impulsul adus surselor regenerabile, care s-a tradus într-o creștere de peste 100% a energiei eoliene și fotovoltaice instalate în doar cinci ani, generând locuri de muncă de calitate și creștere economică, sau apărarea consumatorilor și a industriei cu Desfășurarea scutului social care a permis ca creșterile de preț să fie limitate cu până la 2,3% sunt unele dintre cele mai notabile politici din ultimii ani în ceea ce privește tranziția justă.
La fel, consensul istoric la care s-a ajuns sub Președinția spaniolă a Uniunii Europene, cu aprobarea unei reforme a pieței de energie electrică care va oferi o mai mare vizibilitate investitorilor și o mai mare protecție a consumatorilor; la COP28, cu angajamentul de a abandona definitiv combustibilii fosili; iar în chestiuni de management al apei, restaurarea naturii și recuperarea ecosistemelor din Doñana sau Mar Menor, sunt câteva dintre politicile care garantează relevanța Ribera ca președinte al acestei comisii.
Mai multe informatii Site-ul Agenției Internaționale pentru Energie Mai multe stiri Raport de tranziție ecologică privind gradul de execuție și… Pedro Sánchez, la COP28: „Avem încă o șansă să salvăm… Sursa: Guvernul Spaniei – Teresa Ribera preia președinția noii comisii pentru justiție socială energetică a Agenției Internaționale pentru Energie