#Torrejon – • Este o nouă tehnică de chirurgie oncoplastică și conservatoare a Unității de sân a centrului Torrejonero
• Este o interventie asistata de endoscopie care necesita doar efectuarea unei incizii de trei centimetri sau trei centimetri jumatate in axila, fiind o interventie mai putin invaziva, mai putin dureroasa care minimizeaza agresivitatea asupra imaginii corporale a pacientilor.
În ultimele luni, Spitalul Universitar Torrejón a implementat o tehnică chirurgicală nouă și avansată pentru tratamentul cancerului de sân. Aceasta este mastectomia endoscopică, cunoscută și sub denumirea de chirurgie endoscopică a sânilor, care oferă o opțiune intervențională mai puțin invazivă, mai puțin dureroasă și mai estetică pentru a aborda cancerul de sân cu aceleași garanții.
Torrejón de Ardoz, 3 noiembrie 2023. Aceasta este o intervenție chirurgicală asistată de endoscopie care necesită doar efectuarea unei incizii între 3 și 3,5 centimetri în axilă pentru a introduce un dispozitiv care permite umflarea sânului cu gaz CO2 pentru a crea un spațiu de lucru si, printr-o optica, se vede tesutul si se introduc instrumentele chirurgicale. Este o nouă tehnică de chirurgie oncoplastică și conservatoare la Unitatea de sâni a centrului Torrejonero, care permite păstrarea pielii și a mamelonului, îndepărtarea țesutului mamar afectat prin incizii mult mai mici și reconstrucții mamare efectuate imediat cu o agresiune minimă. .
„Odată cu încorporarea acestei tehnici chirurgicale, pacienții beneficiază de o intervenție mai puțin invazivă, care durează foarte puțin și este foarte puțin dureroasă”, explică Lorenzo Rabadán, șeful Serviciului Unității de Sân la Spitalul Universitar Torrejón. „În plus, în timpul intervenției, pacienții nu sângerează deloc pentru că folosim dispozitive energetice și pielea nu suferă pentru că gazul este cel care menține sânul stabil și nu se fac tracțiuni”, adaugă el. Toți acești factori permit pacientului să fie externat a doua zi și să aibă o recuperare mai rapidă, cu mai puțină durere.
La fel, procedura are avantaje și pentru chirurgii înșiși: „Ne permite să vedem perfect și să avem control absolut asupra intervenției chirurgicale în toate părțile sânului printr-un monitor”. „Am început să o facem cu sânii mici, cupa A, apoi am avansat și am inclus sânii de mărime medie, cupa B, iar acum ne adresăm sânilor mai mari”, explică dr. Rabadán.
Este o tehnică eficientă pentru pacienții cu diferite tipuri, dimensiuni și stadii de cancer de sân, cu excepția cazului în care sânii sunt foarte lasați: „Dacă sânul trebuie să fie ridicat pentru că este foarte lasat, ar trebui folosită o altă tehnică chirurgicală”. pentru că nu a putut fi ridicată prin endoscopie.” „Pe lângă obținerea rezultatului oncologic, prin operațiile la sân căutăm un scop estetic care să minimizeze agresiunea asupra imaginii corporale și astfel încât să poată avea o viață socială, familială, profesională și sexuală complet normală pentru tot restul vieții”, conchide. șeful serviciului unității de sân a Spitalului Universitar Torrejón.