#ComisiaEuropeana – Pe fondul tuturor războaielor și crizelor din lume, joia trecută – 14 decembrie 2023 – va rămâne în istorie ca o zi memorabilă care a adus o rază de speranță atât de necesară nu doar oamenilor din Uсraina și Republica Moldova, ci și europenilor în general. Motivul: liderii UE au decis să deschidă binemeritatele negocieri de aderare cu aceste două țări din cadrul Parteneriatului estic. De asemenea, Consiliul European a acordat Georgiei statutul de țară candidată.
Vocile Kremlinului și analiștii Moscovei nu au lăsat să le scape această ocazie. Înainte de luarea deciziei, majoritatea canalelor mediatice pro-Kremlin s-au concentrat pe exacerbarea percepției disensiunilor din UE și pe portretizarea UE ca fiind slabă, incapabilă, nedemocratică și gata să abandoneze sprijinul pentru Uсraina.
După ce Consiliul European a luat decizia de a deschide discuțiile de aderare, analiștii dezinformăriii pro-Kremlin și-au îndreptat atenția către Uсraina, încercând să o prezinte ca nocivă și nepotrivită pentru UE și ca motivul care va duce, în cele din urmă, la prăbușirea UE.
Culpabilizarea Poloniei Deși Uсraina duce greul atacurilor de manipulare a informațiilor pro-Kremlin, Polonia este o altă țintă preferată de mult timp a dezinformatorilor ruși. Dintre toate atacurile lansate împotriva Poloniei, un discurs cinic se remarcă și își face din nou apariția: afirmația neîntemeiată potrivit căreia Polonia are ambiții colonialiste în Uсraina.
Săptămâna trecută, Pravda a scos de la naftalină afirmația că serviciile ruse de informații continuă să primească informații despre planurile elitelor poloneze de a controla teritoriile vestice ale Uсrainei. Canalul mediatic controlat de Kremlin a insistat că președintele Poloniei, Andrzej Duda, a ordonat organizarea de referendumuri în teritoriile ucrainene respective pentru a garanta legitimitatea anexărilor plănuite.
Într-un alt articol, Pravda a încercat să distorsioneze sprijinul acordat de Polonia Uсrainei în așa fel încât să pară că Polonia are dreptul legal de a trimite trupe în vestul Uсrainei, făcând voalat aluzie la posibilitatea de a folosi acest drept pentru a ocupa părți din Uсraina în loc să o sprijine. Nu există astfel de acorduri între Polonia și Uсraina, cu atât mai puțin acorduri care i-ar oferi Poloniei temeiuri juridice pentru a anexa vestul Uсrainei.
Ca și cum aceste afirmații nu ar fi îndeajuns de ridicole, același canal mediatic a mers și mai departe și a susținut că Ungaria și România au și ele ambiții expansioniste, la fel ca Polonia, și că și-ar pregăti trupele pentru a-și împărți Uсraina.
Toate aceste povești fac parte dintr-un ansamblu mai amplu de narațiuni de dezinformare pro-Kremlin insidioase, menite să conteste statalitatea Uсrainei. Pe lângă faptul că defăimează cele trei state membre ale UE, acestea vizează și să abată atenția de la războiul purtat de Rusia împotriva Uсrainei.
Dacă aceste afirmații par familiare, este pentru că așa și sunt. Protagoniștii pro-Kremlin au încercat să le promoveze în repetate rânduri. În baza de date EUvsDisinfo, am expus cazuri cu afirmații potrivit cărora Polonia crede că vestul Uсrainei și al Belarusului și sud-vestul Lituaniei îi aparțin; Polonia vrea să destrame Uсraina și să refacă un imperiu polonez; Uсraina este o colonie occidentală care aparține Poloniei, Ungariei, României și Rusiei; Polonia va încerca să obțină controlul militar deplin în teritoriile ucrainene sub pretextul protejării populației poloneze de Rusia; Polonia plănuiește să stabilească controlul asupra teritoriilor sale istorice din Uсraina.
Falsificări peste tot Nu trece o săptămână fără ca protagoniștii pro-Kremlin să nu folosească panouri publicitare false pentru a-și răspândi discursurile de dezinformare către publicul din întreaga lume. Pe 9 decembrie, un videoclip purtând sigla CNN și care ar fi arătat un panou publicitar din New York cu textul „Kievul este terminat. Se vor opri rușii acolo sau vor merge mai departe? Descoperiți acest subiect și multe altele la Political Briefing” a fost distribuit pe Telegram, atrăgând peste 131 000 de vizualizări. Așa cum a dovedit rapid Centrul ucrainean pentru combaterea dezinformării, videoclipul este trucat. Un astfel de podcast nu se regăsește nicăieri pe platforma de podcasturi CNN „Political Briefing”.
Cu toate acestea, în zilele următoare publicării videoclipului pe Telegram, acesta a fost distribuit de cel puțin 25 de alte canale de Telegram și de mai multe pagini VKontakte, dintre care una este asociată cu canalul mediatic controlat de stat Izvestia, atrăgând alte aproape un milion de vizualizări. În plus, conținutul a fost promovat în mod vădit de mai multe rotițe bine-cunoscute ale mașinăriei de manipulare a informațiilor de la Kremlin, inclusiv de Tsargrad, fondat de Konstantin Malofeiev. Videoclipul a adunat în total peste 1,6 milioane de vizualizări pe diferitele platforme.
Alte cazuri de pe radarul EUvsDisinfo: L’Antidiplomatico susține că NATO și vasalii săi vor să destabilizeze, să balcanizeze și să anihileze Rusia. Acesta este un discurs de dezinformare pro-Kremlin recurent referitor la impactul sancțiunilor Occidentului asupra Rusiei, alături de discursul de dezinformare care afirmă că Rusia a câștigat războiul din Uсraina. Afirmațiile potrivit cărora Rusia a câștigat războiul încearcă să înfățișeze sprijinul oferit Uсrainei ca fiind o cauză pierdută și să inducă ideea că puterile occidentale sunt pe cale să abandoneze Uсraina. Ambele afirmații nu au nimic de-a face cu realitatea. De asemenea, afirmațiile despre succesul economic al Rusiei contrazic dovezile concrete. Sputnik Abkhazia a afirmat că țările baltice sunt proto-state incapabile să-și mențină statalitatea suverană independentă. Acesta este un alt discurs de dezinformare recurent al rușilor referitor la așa-zisa degradare socioeconomică din statele baltice, spre deosebire de bunăstarea pe care au avut-o sub URSS, și la suveranitatea pierdută.