#Spania – Ministerul Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane (Mitma) a publicat astăzi a doua cerere de ajutor în valoare de 25 de milioane de euro pentru decarbonizarea transportului de marfă, reechilibrând repartizarea modală pentru creșterea greutății trenului. Apelul se înscrie în programul de eco-stimulare al Planului de redresare și are ca scop subvenționarea traficului feroviar de marfă desfășurat în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023, care îndeplinesc condițiile cuprinse în Ordinul TMA/371/2022 din 21 aprilie și a acestuia. modificarea ulterioară a lunii decembrie. Perioada de solicitare a ajutorului va începe la 1 ianuarie și se va încheia la 1 aprilie 2024.
Bugetul alocat apelului 2023 a crescut inițial cu cinci milioane de euro, față de ceea ce era prevăzut în anteproiectare, după creșterea fondurilor europene alocate programului de ecostimulare feroviară și îmbunătățirea bazelor de adaptare a ajutorului la situația economică marcată de creșterea prețurilor la energie, probleme în lanțurile de aprovizionare și invadarea Ucrainei de către Rusia.
Mai exact, modificarea Ordinului TMA/371/2022 publicată în decembrie anul trecut a avut ca rezultat o creștere cu 15 milioane de euro a bugetului total al programului, care includea inițial 60 de milioane de euro din fonduri europene NextGenerationEU pentru promovarea transportului feroviar de marfă. Fondurile suplimentare provin din programul de ajutor pentru companii aflate în competiție competitivă pentru transport durabil și digital.
De asemenea, a fost actualizată formula de calcul a cuantumului eco-stimulantului pentru a încuraja creșterea traficului și îmbunătățirea performanței de mediu a activității, contribuind la reducerea dependenței de combustibilii fosili.
Pentru a solicita ajutoare pentru traficul desfășurat pe tot parcursul anului 2023, operatorii de transport feroviar de marfă trebuie să depună documentația necesară electronic pe portalul de management al granturilor Mitma începând cu 1 ianuarie a anului viitor.
În situația în care creditul solicitat de entitățile interesate depășește bugetul disponibil, suma maximă globală va fi repartizată între beneficiari, fără a aduce atingere posibilității de majorare a creditului final al apelului în cazul în care devin disponibile noi resturi. rezoluția este adoptată.
Este de așteptat ca în 2024 să fie aprobată o altă cerere cu o sumă care ar putea fi majorată, previzibil, până la 25 de milioane de euro, în funcție de eventualele excedente din anuitățile anterioare.
La rândul său, termenul de solicitare a ajutorului de la primul apel, care subvenționează traficul de mărfuri desfășurat în perioada 30 aprilie – 31 decembrie 2022, s-a încheiat pe 30 martie, fiind primite 9 cereri. În prezent, apelul 2022 se află în faza de evaluare.
obiectiv tripluProgramul de eco-stimulare feroviară are un triplu obiectiv: să consolideze și să crească ponderea modală a căii ferate în cadrul lanțurilor multimodale ca alternativă în transportul de mărfuri, să ajute operatorii feroviari să-și crească traficul făcând oferta feroviară mai atractivă pentru clienții și îmbunătățirea performanței lor de mediu prin încurajarea prioritizării utilizării sistemelor de tracțiune electrică și îmbunătățirea eficienței.
Astfel, o firmă poate opta pentru mai mult sau mai puțin ajutor în funcție de creșterea activității sale, de tipul de tracțiune al locomotivelor și de ocuparea vagoanelor de marfă. Operatorii vor putea profita de subvenții pentru, de exemplu, reducerea tarifelor sau îmbunătățirea calității serviciilor, ceea ce va avea ca rezultat beneficii tangibile pentru expeditori și pentru restul lanțului multimodal.
ajutor maximCompaniile vor primi subvențiile dacă în cursul anului 2023 înregistrează un trafic mai mare sau egal cu media traficului desfășurat în aceeași perioadă a celor doi ani anteriori și o ocupație sau eficiență mai mare de 20%, printre altele. cerințe.
În mod excepțional, se formulează un mecanism alternativ de calcul al Eco-stimulantului, de care pot profita companiile feroviare, deosebindu-se lunile cu funcționare obișnuită de cele care au înregistrat anomalii din cauze externe sectorului.
Orice tip de trafic (intermodal, auto…), cu excepția cărbunelui, este considerat eligibil. Cu cât reducerea costurilor externe de mediu și socio-economice este mai mare, cu atât ajutorul care va fi primit va fi mai mare. În acest fel, se va acorda un ajutor mai mare tracțiunii electrice decât motorinei și va prevala un grad mai mare de ocupare a vagoanelor de marfă.
De exemplu, dacă un operator folosește locomotive electrice în toate mișcările lor, înregistrează o ocupație mai mare sau egală cu 40% și își mărește activitatea cu cel puțin 8%, acesta va fi eligibil pentru un eco-stimulent maxim de 0,78 cenți de euro per. tone-kilometru net transportat. Dacă operați cu tracțiune diesel (locomotive din seria 335/Euro 4000) și îndepliniți celelalte ipoteze de eficiență și creștere, subvenția maximă la care vă puteți califica este redusă la 0,46 cenți euro pe tona-kilometru netă transportată.
Pe de altă parte, dacă creșterea traficului este mai mică de 8%, ajutorul maxim va fi redus în funcție de ritmul de creștere. Cu alte cuvinte, eco-stimulentul este ajustat printr-o proporție liniară între minim, care este de 50% din maxim, și setat maxim. În orice caz, cuantumul anual al subvenției trebuie să fie mai mic de 30% din costul total al transportului feroviar.
Despre eco-stimulentul feroviarAceste ajutoare, destinate operatorilor de transport feroviar de marfă aflati în concurență simplă sau neconcurențială, fac parte din Programul de sprijin pentru transport durabil și digital inclus în Componenta 6 a Planului de redresare, transformare și reziliență (PRTR). Concret, ecostimulentul feroviar urmărește să încurajeze utilizarea transportului feroviar de marfă prin recompensarea economiilor de costuri externe de mediu și socioeconomice generate de utilizarea acestuia în comparație cu drumul și consolidează angajamentul Guvernului față de o activitate care a fost puternic afectată de criză.energică.
Costurile externe luate în considerare sunt poluarea aerului, zgomotul, accidentele și aglomerația. Deloc surprinzător, calea ferată emite de aproape 12 ori mai puțin decât autostrada într-un model non-urban și de 14 mai puțin decât avionul pe unitate de transport-km. Astfel, prioritizarea utilizării acestuia va ajuta la îndeplinirea obiectivelor de reducere a emisiilor convenite cu UE.
Mai multe informatii Extras din ordin în Monitorul Oficial al Statului Sistemul Național de Subvenții și Ajutoare Publice Apeluri pentru ajutor pentru transport și mobilitate (MITMA) Etichete: Schimbarea climei Plan de recuperare, transformare și reziliență ajutoare Sursa: Guvernul Spaniei – Transportul mobilizează cu 25 de milioane de euro în plus din fonduri europene pentru a încuraja utilizarea transportului feroviar de marfă