#Spania – Prin acest Ordin se actualizează așa-numita listă a „paradisurilor fiscale” și se respectă prevederile Legii 11/2021, din 9 iulie, privind măsurile de prevenire și combaterea fraudei fiscale.
Prezentul Ordin al Ministerului Finanțelor și Funcției Publice a fost publicat în Monitorul Oficial de Stat (BOE).
Pentru combaterea mai eficientă a fraudei fiscale, Legea menționată a extins conceptul de „paradis fiscal”, adaptându-l la conceptul internațional de jurisdicție necooperativă și a stabilit noi factori care trebuie luați în considerare.
Aceasta presupune o actualizare a criteriilor de determinare a țărilor și teritoriilor care sunt considerate jurisdicție necooperativă, în concordanță cu activitatea desfășurată la nivel internațional, atât în cadrul Uniunii Europene, cât și în cadrul Organizației pentru Cooperare. și Dezvoltare Economică (OCDE).
Acest lucru îmbunătățește eficiența în lupta împotriva fraudei, evaziunii fiscale și spălării banilor.
criterii noiAstfel, Legea impune îndeplinirea unor criterii nu doar de transparență, ci și de echitate fiscală, identificând acele țări și teritorii caracterizate prin facilitarea existenței unor societăți offshore care vizează atragerea de profituri fără activitate economică reală sau prin existența unei impozitări reduse sau zero. , sau din cauza opacității și lipsei de transparență a acesteia, din cauza inexistenței cu acea țară a reglementărilor privind schimbul de informații fiscale, din cauza absenței unui schimb efectiv de informații cu Spania sau din cauza rezultatelor evaluărilor efectuate. de Forumul Global privind eficacitatea schimburilor de informații cu astfel de țări și teritorii.
Aceste criterii, evaluate în comun, sunt cele care permit actualizarea listei actuale de țări și teritorii, prevăzute în Decretul Regal 1080/1991.
În acea listă publicată în urmă cu mai bine de 30 de ani, au apărut inițial 48 de teritorii, deși de-a lungul anilor aceasta s-a redus pe măsură ce au fost semnate acorduri specifice de schimb de informații sau acorduri pentru a evita dubla impozitare cu o clauză de schimb de informații. Acest lucru demonstrează că aceste liste au fost eficiente în încurajarea colaborării fiscale între administrațiile fiscale.
Revizuirea listeiLista care este publicată astăzi în BOE va fi revizuită având în vedere actualizările internaționale și evoluțiile și progresele naționale.
În special, reconciliându-l cu restul criteriilor, este important să se țină seama la configurarea listei care țări și teritorii fac schimb efectiv de informații fiscale cu Spania, deoarece publicarea listei ar trebui să funcționeze ca un stimulent pentru intensificarea acestei colaborări. intre tari.
Astfel, stabilirea listelor este un instrument adecvat pentru promovarea transparenței și a impozitării echitabile. Și s-a demonstrat, atât la nivel național, cât și internațional, că această publicație constituie un stimulent pentru realizarea schimbului de informații fiscale cu țări și teritorii cu care anterior era mai complicat.
ListaÎn ordinea publicată în BOE, următoarele țări și teritorii sunt considerate jurisdicții necooperante, precum și următoarele regimuri fiscale dăunătoare:
Ţipar BahrainbarbadosBermude Dominica Fiji Gibraltar Guam Guernsey
insula Barbatului Insulele Cayman Insulele Falklandinsule MarianasInsulele SolomonInsulele Turks și Caicos Insulele Virgine Britanice Insulele Virgine ale Statelor Unite ale Americiipulover PalauSamoa, cu privire la regimul fiscal dăunător („afaceri offshore”) Samoa Americanăseychelles Trinidad și TobagoVanuatu
Harta lumii.
Mai multe informatii BOE: Ordinul HFP/115/2023, din 9 februarie, prin care se determină țările și teritoriile, precum și regimurile fiscale dăunătoare, care sunt considerate jurisdicții necooperante Etichete: Lege Sursa: Guvernul Spaniei – Trezoreria aprobă Ordinul care stabilește lista țărilor, teritoriilor și regimurilor fiscale considerate paradisuri fiscale