Proiectul SUA, lansat de Barack Obama acum un an, are ca scop protejarea tuturor statelor membre NATO. Include interceptori mobili marini în Marea Mediteraneeană și interceptori mobili tereștri în România și Polonia. Iranul reprezintă una din amenințările concrete identificate de NATO.
„Proiectul nu este o construcție ideologică ci are de-a face cu prudența. Proiectilele iraniene sunt o realitate astăzi și pot atinge obiective europene“, a spus deputaţilor europeni Robert G. Bell de la misiunea SUA pe lângă NATO.
Atitudinile vizavi de proiect sunt însă diferite. „Unii îl văd ca pe o acțiune de prevenire a pericolelor nucleare, alții ca pe o înlocuire a acestor amenințări“, a spus președintele subcomisiei pentru securitate şi apărare, francezul Arnaud Danjean de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat).
Conform planurilor SUA, scutul anti-rachetă ar putea include și participarea Rusiei. „Relația noastră cu NATO este foarte eficientă și pozitivă“, a spus Dmitri Rogozin, reprezentant rus la NATO. Cu toate acestea, Kremlinul are îndoieli, considerând că amenințarea din partea Iranului este exagerată în proiectele americane.
UE sub scut
În noiembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind summitul UE-SUA, în care „subliniază importanța NATO, în calitatea sa de piatră de temelie a securității transatlantice, și solicită realizarea unei cooperări strategice între SUA și statele membre ale UE în vederea abordării provocărilor la adresa securității mondiale“. Însă deputaţii europeni nu au adoptat o poziție finală privind scutul anti-rachetă.
Conform vicepreședintei subcomisiei pentru securitate şi apărare Norica Nicolai (Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, România), scutul ar fi benefic pentru UE. „Este în interesul nostru să cooperăm mai strâns cu NATO. Putem beneficia de facilitățile NATO ce se situează în afara politicii UE de securitate și apărare“, a arătat doamna Nicolai, pentru care „Parlamentul European are un rol important în examinarea evoluțiilor în acest domeniu, poate cere o cooperare consolidată cu NATO și oferi un forum pentru dialogul cu partenerii implicați în proiectul de scut“.
Rolul țărilor UE care nu sunt membre NATO
Polonezul Krzysztof Lisek, de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat), vicepreședinte al subcomisiei pentru securitate şi apărare, a întrebat care este rolul țărilor UE care nu sunt membre NATO. Robert G. Bell a arătat că proiectul le vizează în primul rând pe cele 21 de țări UE membre NATO, dar că în viitor preconizează consultații și cu țări precum Suedia și Finlanda.
Proiectul de apărare al lui Obama înlocuiește planul fostului președinte Bush, care includea scuturi anti-rachetă în Polonia și Cehia, fără să fi fost propus în cadrul NATO, deoarece Rusia i se opunea. Cheltuielile inițiale ale proiectului sunt estimate la 200 de milioane de euro în următorii 10 ani. Sursa : Parlamentul European