UE a propus măsuri menite să garanteze securitatea aprovizionării cu energie în contextul recentelor evenimente internaționale.
Europa importă peste 50% din cantitatea de energie de care are nevoie. Această dependență o face vulnerabilă la evenimente politice care au loc în afara granițelor UE.
Riscurile sunt mai mari în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze. La nivelul UE, cea mai mare cantitate de petrol importată se transportă pe cale maritimă; în schimb, gazele naturale sunt furnizate prin gazoducte. Așadar, în caz de nevoie, există puține șanse de a schimba sursele și rutele de aprovizionare.
După ce aprovizionarea cu gaze a fost temporar perturbată în iarna anilor 2006 și 2009, s-au luat măsuri pentru a îmbunătăți securitatea energetică a Europei.
Cu toate acestea, tensiunile din Ucraina – pe teritoriul căreia trec conductele cu gaze de proveniență rusească – au readus în centrul atenției necesitatea consolidării acestor măsuri.
Îmbunătățirea securității
Pentru a garanta aprovizionarea constantă în această iarnă, UE a propus efectuarea unor „teste de rezistență” prin care să se simuleze întreruperea aprovizionării cu gaz pentru a se vedea în ce fel reacționează sistemul energetic. Acest lucru va contribui la dezvoltarea unor planuri în caz de urgență, precum și a unor mecanisme de siguranță, cum ar fi mărirea stocurilor de gaze, pentru a face față unor eventuale probleme de aprovizionare.
Pentru a îmbunătăți securitatea pe termen lung, UE propune:
diversificarea țărilor din care UE importă energie. În 2013, peste 90 % din importurile de gaze ale UE proveneau din 4 țări: Rusia, Algeria, Libia și Norvegia.
economisirea energiei și îmbunătățirea infrastructurii pentru o eficientizare a consumului energetic al Europei
exploatarea resurselor proprii de energie. Producția de energie a Europei a scăzut cu aproximativ 20 % în perioada 1995 – 2012, dar ar putea crește în condițiile unei producții durabile de combustibili fosili și al creșterii resurselor regenerabile.
finalizarea pieței interne a energiei pentru a facilita fluxul de energie în Europa. Vulnerabilitatea celor 6 state membre care depind în totalitate de Rusia pentru aprovizionarea cu gaze ar putea să scadă în condițiile redirecționării resurselor energetice acolo unde este necesar.
Următoarele etape
Propunerile prezentate de Comisia Europeană vor fi discutate de către liderii țărilor UE în perioada 26-27 iunie.
{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}