Persoanele care călătoresc în Europa în această vară plătesc mai puțin pentru utilizarea serviciilor de date în roaming. UE a redus tarifele cu peste 50% și intenționează ca, până în 2016, să elimine în totalitate tarifele de roaming.
La începutul acestei veri, tariful maxim pentru descărcarea de date a scăzut cu 55,5%, de la 45 la 20 de cenți/MB. Datorită acestei măsuri, persoanele care călătoresc în UE vor plăti mai puțin pentru a căuta hărți, pentru a viziona materiale video și pentru a-și verifica e-mailul.
De asemenea, s-a redus costul mesajelor și al apelurilor telefonice. Noile plafoane maxime sunt de 6 cenți pentru SMS-uri, 19 cenți pentru apeluri telefonice efectuate și 5 cenți pentru apelurile primite. În ambele cazuri, este vorba de reduceri de cel puțin 20 %.
În plus, noile norme le vor permite turiștilor să compare ofertele de roaming și să beneficieze astfel de cele mai bune prețuri. În unele cazuri, ei vor avea posibilitatea de a alege un furnizor local de servicii de date mobile pe durata șederii în străinătate.
Reducerea costurilor
Când folosiți telefonul mobil în străinătate, furnizorul de servicii din țara de origine colaborează cu cel din țara pe care o vizitați pentru a vă ajuta să rămâneți conectat. Cu toate acestea, concurența slabă în materie de servicii de roaming a dus uneori la prețuri excesive.
UE a început să ia măsuri împotriva acestui fenomen în 2007, când tarifele au scăzut cu 80-90%.
Uniunea intenționează să meargă și mai departe, pregătind noi norme (proiectul pentru un continent conectat), care ar urma să elimine în totalitate costurile de roaming pe teritoriul UE.
Scopul acestor măsuri este să îi protejeze pe cetățeni împotriva prețurilor nerezonabile și a contractelor înșelătoare care nu trebuie să existe pe piața unică europeană.
Suprataxele reprezintă și o barieră în calea desfășurării de activități transfrontaliere. Se estimează că eliminarea tarifelor de roaming ar spori PIB-ul cu 1% pe an.
„Continentul conectat”
Regulamentul privind „continentul conectat” își propune să stimuleze sectoarele comunicațiilor digitale din Europa, prin desființarea barierelor naționale care le despart. Acest fapt ar putea genera:
o mai mare acoperire în bandă largă fără fir
înmulțirea rețelelor 4G
apariția unor companii de telefonie mobilă la scară europeană.
Consumatorii vor beneficia de pe urma intensificării concurenței între mai multe companii și de contracte clare și simple.
Noul regulament va contribui la dezvoltarea sectorului digital, favorizând crearea de locuri de muncă în acest domeniu aflat în ascensiune rapidă.
{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}