#ComisiaEuropeana – Aceste proiecte vor contribui la instalarea de puncte de reîncărcare cu energie electrică și de stații de realimentare cu hidrogen, precum și la electrificarea aeroporturilor, aducând astfel Europa mai aproape de obiectivele Pactului verde. Finanțarea va proveni din Mecanismul pentru infrastructura pentru combustibili alternativi (AFIF), care face parte din Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE).
Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: „Începând din 2021, UE a acordat peste 1,3 miliarde EUR mai multor proiecte prin intermediul AFIF, ceea ce a dus la instalarea a 26 396 de puncte de reîncărcare cu energie electrică și a 202 stații de realimentare cu hidrogen, precum și la electrificarea operațiunilor la sol în 63 de aeroporturi. Această ultimă cerere de propuneri a avut cel mai mare succes de până acum, atât din punct de vedere cantitativ, cât și din punctul de vedere al calității proiectelor, reflectând interesul tot mai mare pentru hidrogen și pentru infrastructura de reîncărcare cu energie electrică.”
AFIF finanțează instalarea de infrastructuri de alimentare cu combustibili alternativi de-a lungul rețelei transeuropene de transport (TEN-T) a UE. Acest fond funcționează prin intermediul unei cereri permanente de propuneri de proiecte. Finanțarea menționată face parte din cea de a doua fază a AFIF (2024-2025), care sprijină în special obiectivele stabilite de noul Regulament privind infrastructura pentru combustibili alternativi (RICA), precum și obiectivele stabilite în Regulamentele ReFuelEU din domeniul aviației și FuelEU din domeniul transportului maritim.
În prezent este deschisă o cerere de propuneri AFIF pentru un buget de un miliard EUR, pentru perioada 2024-2025. Prima dată limită pentru depunerea candidaturilor este 24 septembrie 2024.
Mai multe detalii se găsesc aici.