Umbra lui Goya se prelungește în Moncloa-Aravaca

Umbra lui Goya se prelungește în Moncloa-Aravaca

#Madrid –

Ca toți artiștii universali, Francisco de Goya este nemuritor. El continuă să trăiască în cărți, în fiecare dintre lucrările sale agățate pe pereții marilor muzee și, bineînțeles, în memoria colectivă. Dar există o mică bucată de Madrid, mică, verde, situată în cartierul Moncloa-Aravaca, unde umbra strălucitului aragonez este foarte lungă. Este mediul sensului giratoriu din San Antonio de la Florida, unde amprenta sa este concentrată și multiplicată. Vă invităm să descoperiți reperele „Goyesque” din zonă.

Acolo, în schitul San Antonio de la Florida, rămășițele pictorului au odihnit încă din 1919, născut în Fuendetodos în 1746 și murit la Bordeaux în 1828. Acolo, în cimitirul La Florida, cunoscut popular sub numele de Dos de Mayo, au odihnesc și cele 43 de victime împușcate de armata napoleonică în vecinătatea ei, la una dintre cele mai sângeroase și epice date din istoria orașului. Două dintre monumentele ridicate în memoria artistului stau în acest mediu și, de la sfârșitul anului trecut, o murală gigantică, semnată de Javier Lobo (Miek), reproduce una dintre cele mai recunoscute lucrări ale sale, Execuțiile din 3 mai. În scurt timp, își va deschide porțile o instalație sportivă de bază, care va purta numele pictorului aragonez, supunând unui efort al consiliului municipal al raionului de a regenera, prin artă și sport, această zonă a Manzanaresului în care Goya are un marcat. rol.

Este o plimbare scurtă, dar intensă, în care există șase opriri aproape obligatorii:

Frescele Goya în schitul San Antonio de la FloridaSchitul San Antonio de Florida. Inaugurată în 1789, este opera lui Francisco Fontana comandată de Carlos al IV-lea, după achiziționarea Posesiunii Regale din Florida. Anterior cu aceeași hrană mai fuseseră construite alte două schituri, demolate ulterior. Schitul are plan în cruce grecească cu brațe foarte scurte, absidă semicirculară la cap și fațadă în stil baroc. Principala sa comoară este cupola decorată în 1798 de Goya, cu frescele care reprezintă transa San Antonio din Lisabona. Dar, un alt dintre cele mai singulare aspecte ale sale este „portretul” Madridului Goyaesc, cu majos și majas în zona cea mai înaltă a bisericii. Picturile de pe altare sunt opera ulterioară a lui Jacinto Gómez Pastor.

La începutul secolului XX, având în vedere pericolul păstrării picturilor, a fost construit un nou schit geamăn, opera lui Juan Moya și paralel cu cel original, pentru a transfera cultul acolo și a păstra frescele. În anii 1970, Fernando Chueca a reparat și iluminat picturile, iar în 1988 Consiliul Local a întreprins o nouă restaurare a complexului.

Florida sau Cimitirul 2 MaiFlorida sau Cimitirul 2 Mai. Este cel mai vechi cimitir din Madrid. Construit în 1796 ca loc de înmormântare pentru Parohia Regală San Antonio de Padua din Florida, a fost rezervat angajaților Royal Heritage. Se află pe străzile Francisco și Jacinto Alcántara și, datorită faptului că a făcut parte din acea pagină a rezistenței de la Madrid împotriva francezilor, a reușit să supraviețuiască numeroaselor cimitire din Madrid demolate în secolele XIX și XX. Sunt îngropate 43 de victime împușcate împotriva zidurilor muntelui Príncipe Pío în noaptea de 2 spre 3 mai 1808, deși nu au fost îngropate până la 12. deținuți din Chamartín, Puerta de Santa Bárbara și cazarma San Gil din apropiere, acesta din urmă situat în actuala Plaza de España și o parte din ruinele căreia pot fi văzute acum pe drumul către templul lui Debod.

Un timp după aceea, a continuat să servească drept loc de odihnă final pentru lucrătorii posesiunii regale din La Florida, dar a ajuns să se dedice exclusiv cultului victimelor din Dos de Mayo.

În cripta ei a fost depusă o urna cu cenușa victimelor, exhumată din mormântul lor original, iar aici au fost îngropate și câteva personalități ale vremii, precum politicianul, soldatul și istoricul din Gijón, Evaristo San Miguel.

În 1931 cimitirul a fost închis publicului și, după pagubele suferite în timpul războiului civil, în 1959 Vicente Baztán Pérez, directorul Patrimoniului Istoric-Artistic Municipal, a întocmit proiectul de reabilitare care includea construirea unei noi capele pe plan. a celor antice. A fost inaugurat pe 2 mai 1960. În anii 1980 a fost redeschis publicului și o reproducere în ceramică a picturii execuțiilor a fost amplasată lângă un ceaun cu flacără, dar, după ce a suferit unele acte de vandalism, a fost închis. din nou și se deschide doar în comemorarea zilei de 2 mai. Administrat de Societatea Filantropică a Miliției Naționale a Veteranelor, dacă doriți să o vizitați, faceți-o sunând la 91 365 27 77.

Statuia lui GoyaStatuia pictorului. Cu gestul său sumbru, înarmat cu o paletă și pensule, un Francisco de Goya în bronz contemplă sensul giratoriu din San Antonio de la Florida de pe piedestalul său de granit. José Llaneces, sculptor, pictor și fotograf din Madrid, ne dă înapoi o imagine a pictorului aragonez așezat într-un scaun în stil „imperiu”, îmbrăcat într-o cămașă cu volane, pantaloni prinși sub genunchi și o jachetă deschisă, pe care i-a donat-o. Statul Spaniol în 1904 și care în 1925 a fost cedat Consiliului Local, care l-a așezat pe scara principală a Casei de la Villa. Nu avea să fie până în 1986 când statuia își va ocupa locul actual.

Monumentul lui Goya, opera lui Joaquín Vaquero Turciosmonumentul goya. Mult mai recent, datând din 1996, și la jumătatea distanței dintre o movilă funerară și o stele funerară, este monumentul semnat de pictorul și sculptorul Joaquín Vaquero Turcios, atașat cimitirului din Florida, într-un loc în care, încă de la mijlocul secolului Din al XIX-lea până în prima treime a secolului XX, Compania de Căi Ferate de Nord a amplasat diferite construcții ale proprietății sale. Acolo, pe un deal artificial la care se accesează prin rampe în trepte realizate cu traverse de cale ferată, se află patru pereți sculptati din beton alb, cu orientări diferite, fiecare fiind incizat cu una dintre literele cuvântului GOYA. Este o lucrare puternică, caracteristică stilului expresionist abstract al lui Vaquero Turcios.

Mural de Javier Lobo (Miek)Mural uriaș al execuțiilor. De la sfârșitul anului trecut, peisajul urban al acestei zone s-a îmbogățit cu pictura murală gigantică -300 de metri pătrați pe o suprafață de beton, în mai multe planuri- realizată de artistul urban Javier Lobo (Miek), care recreează Execuțiile din 3 mai. Situat la colțul străzii Mozart cu Paseo de la Florida, acesta s-a născut din bugetele participative ale districtului pe 2018 și a fost comandat de Consiliul Municipal Moncloa-Aravaca pentru a regenera zona Manzanares. Designul se joaca cu culorile si iluminatul, profitand de diferitele planuri ale peretelui pentru a atinge profunzimea pe care marele artist a reflectat-o ​​in opera originala. În plus, sunt reproduse două autoportrete ale lui Goya însuși, unul dintre ele pictură.

Recrearea viitorului BID Francisco de GoyaBID Francisco de Goya. Următoarea referire la pictorul aragonez are de-a face cu sportul și va deveni realitate în curând. Este vorba de Facilitatea de sport de bază (IDB) Francisco de Goya care, la sfârșitul primăverii, va permite locuitorilor cartierului Casa de Campo să se bucure de noi spații pentru a practica diferite sporturi: baschet, volei, patinoar, calistenic, zonă pentru copii. și un spațiu bio-sănătos, astfel încât exercițiul să nu fie niciodată în contradicție cu vârsta. Amplasat pe un teren degradat până acum pe Carrer de Mozart, vecin cu schiturile, cimitirul, monumentele, ar putea exista o altă modalitate de a-i denumi?

Sursa: Umbra lui Goya se prelungește în Moncloa-Aravaca

About The Author

Redacția

Românul din Spania este o publicație românească independentă care a apărut în 2009. Este un proiect susținut de un colectiv de jurnaliști profesioniști și informează despre viața românilor din Spania. Dacă ai o informație de interes public contactează redacția

Publicitate

Publicitate

Hotnews.ro

Români în Madrid

Români în Madrid

Grupul românilor din Madrid pe Facebook

Contact

Contact Publicitate Banner Romanul.eu