#Madrid –

FEMEILE CU CARDIACA ISCHEMICĂ AU REZULTATE MAI RAU DECÂT BĂRBAȚII

Un cardiolog de la Spitalul Clinic San Carlos conduce în Europa primul studiu clinic din lume care se desfășoară exclusiv pe femei cu boală coronariană, care va examina siguranța și eficacitatea utilizării unei tehnologii inovatoare precum litotritia intravasculară pentru tratamentul plăcilor de calciu la femeile cu leziuni în arterele coronare calcificate. Acest centru de sănătate publică din Comunitatea Madrid a desfășurat deja primele cazuri ale studiului „Empower Cad”, la care participă 400 de femei din Spania, Germania, Regatul Unit și Statele Unite, iar scopul său principal este de a evalua siguranța și eficacitatea unui sistem special, cum ar fi litotritia intravasculară.

Litotritia intravasculară „constă în aplicarea undelor de presiune pentru tratarea plăcilor de calciu din arterele cu leziuni calcificate, cu scopul de a permite implantarea unui stent coronarian pentru a le debloca și a restabili fluxul sanguin”, explică cardiologul intervențional de la Spitalul San Carlos. Clinica și investigatorul principal al studiului pentru Europa, Nieves Gonzalo.

Din punct de vedere istoric, femeile cu boală coronariană au un prognostic mai prost decât bărbații în raport cu factori multipli, precum prezentarea cu simptome mai atipice care îngreunează diagnosticul, accesul ulterior la tratamente și, în cazul leziunilor calcificate, o rată mai mare de complicații cu cele tradiționale. sisteme de tratare a calciului.

Din acest motiv, acest sistem, care a fost folosit de scurtă vreme atât la bărbați, cât și la femeile cu boală coronariană, este prezentat ca o alternativă în condițiile în care rezultatele bune pe care le oferă „ne fac să ne gândim că poate fi o soluție mai eficientă. și terapie mai sigură.” pentru a trata leziunile calcificate din arterele femeilor, care tind să fie mai mici și întortocheate, îngreunând accesul și crescând posibilitatea complicațiilor cu alte sisteme de tratament”, adaugă Nieves Gonzalo.

Această calcifiere face ca artera să se întărească și îngreunează redeschiderea sau desfundarea acesteia, chiar și cu terapii tradiționale precum aterectomia, care este folosită de mulți ani, dar a cărei utilizare este relativ limitată datorită complexității și posibilității de apariție a complicațiilor, mai ales la femei. Litotripsia intravasculară permite modificarea calcificării prin undele de presiune sonoră, astfel încât stentul să se poată extinde în interiorul arterei, restabilind fluxul de sânge.

Subreprezentat în studiile clinice în cardiologie ca pacient și cercetător

Femeile sunt de obicei subreprezentate în studiile clinice, precum și în grupurile de cercetare. În studiul Empower Cad, aproximativ 70% din personalul de cercetare sunt femei, inversând proporția față de majoritatea studiilor clinice până în prezent, majoritatea fiind bărbați printre cercetători.

În opinia cercetătorului principal pentru Europa, importanța acestui studiu se concentrează „nu doar pe confirmarea siguranței și eficacității utilizării litotripsiei intravasculare pentru tratamentul și eliminarea plăcilor de calciu din arterele înfundate ale femeilor care participă. aceasta, dar și pentru a culege informații despre bolile coronariene la femei și despre comportamentul acestora. Este foarte stimulant să se definească o posibilă strategie ideală pentru femeile care suferă de cea mai avansată formă de boală coronariană”, adaugă Nieves Gonzalo, cardiolog la Spitalul Clinic San Carlos.

Această subreprezentare a femeilor în aceste studii clinice a dus la furnizarea de mai puține informații și date, chiar dacă sexul feminin pare a fi un factor de prognostic advers, având în vedere că acestea sunt mai susceptibile de a suferi complicații după aplicarea unora dintre medicamente. tratamente conventionale.

Pe lângă Spitalul Clinic San Carlos, la acest studiu internațional participă și alte centre spaniole, cum ar fi Spitalul Reina Sofía, din Córdoba; Hospital del Mar, Barcelona; și Spitalul Clinic din Santiago de Compostela, precum și centre de sănătate germane, britanice și americane.

Sursa: Comunitatea Madrid – Un cardiolog de la Spitalul Clinic San Carlos conduce primul studiu exclusiv asupra femeilor cu boală coronariană