DE FUNDAȚIA ASTRAZENECA PENTRU TINERI CERCETĂTORI

Un cardiolog de la Spitalul Clínico San Carlos, David Filgueiras, a fost premiat de Fundația AstraZeneca cu unul dintre premiile pentru tinerii cercetători, la categoria Cardiovasculare, Renale și Metabolism, pentru dezvoltarea și validarea unui proiect cu algoritmi de predicție pentru pacient -analiza specifică aritmiilor ventriculare la persoanele cu insuficiență cardiacă și afectare a funcției contractile.

Proiectul, „Utilizarea tehnologiei de monitorizare la distanță și a semnalului electric cardiac în stratificarea riscului specific pacientului de deteriorare a insuficienței cardiace și a aritmiilor ventriculare potențial letale”, își propune să valideze un algoritm bazat pe semnalul electric cardiac care permite identificarea ferestrelor de timp. de risc în care o persoană poate suferi o aritmie ventriculară potențial letală.

Persoanele cu insuficiență cardiacă cărora trebuie să li se implanteze un defibrilator sunt expuse riscului de apariție a aritmiilor ventriculare, adică a tulburărilor de ritm cardiac care au ca rezultat o perturbare a impulsurilor electrice normale, care poate provoca consecințe grave, în ciuda tratamentului cu dispozitivul pentru întreruperea aritmiei. .

În acest sens, „a avea un algoritm care să avertizeze că riscul de a suferi o aritmie ventriculară poate apărea într-un mod specific pacientului, pe toată durata evoluției bolii, ne-ar ajuta foarte mult să putem contacta pacientul, să îl revizuim preferenţial. și să le ajusteze tratamentul în cel mai adecvat mod”, explică medicul cardiolog al Spitalul Clinic San CarlosDavid Filgueiras.

Util pentru 75% dintre persoanele care au un defibrilator implantat

„Rezultatele preliminare realizate într-un model experimental arată că acești markeri de semnal electric sunt suficient de puternici pentru a prezice deteriorarea forței inimii și agravarea insuficienței cardiace și ar putea fi folositori pentru 75% dintre pacienți.” persoanele cărora li sa implantat un defibrilator.” , adaugă Filgueiras.

Designul studiului, care include date de la 51 de spitale care au monitorizat 4.618 de pacienți, dintre care 134 au fost identificați cu insuficiență cardiacă și afectare a funcției contractile ale inimii și care au avut aritmii care pun viața în pericol, „va permite dezvoltarea unei metode predictive extrem de noi. algoritm de identificare a ferestrelor de timp asociate cu presiuni intraventriculare crescute din cauza capacității de pompare a inimii afectate și a riscului ridicat de aritmii potențial letale, depășirea limitărilor actuale cu dispozitive complementare sau alte tipuri de semnale care nu sunt concentrate pe informații direct din inimă”, continuă Filgueiras. Dezvoltarea și rafinarea algoritmului în această populație va fi completată de validarea într-o altă serie de peste 2.000 de pacienți cu 8 centre participante, care va oferi o rigoare științifică ridicată pentru implementarea sa ulterioară în practica clinică.

Proiectul, decernat în cea de-a șasea ediție a acestor premii, care recunosc talentul științific prin finanțarea proiectelor de cercetare, este multicentric și este coordonat la nivel național de către medicul cardiolog de la Spitalul Clinic San Carlos și Centrul Național de Cercetare Cardiovasculară David Filgueiras, autorul lucrării Numeroase studii privind procesarea semnalelor electrice de la inimă.

Sursa: Comunitatea Madrid – Un cardiolog de la Spitalul Clínico San Carlos, premiat pentru un proiect cu algoritmi pentru a prezice aritmii ventriculare potențial letale