Un consorțiu de trei companii și trei centre tehnologice catalane, condus de clusterul de habitat CENFIM, a investit 1,7 milioane de euro pentru a dezvolta mai multe prototipuri care încorporează Internetul lucrurilor în produsele din sectorul mobilei și casei. Concret, au fost dezvoltate o canapea și mobilier smart display, precum și o ușă automată cu tehnologie optică.

Proiectul Smartspace a fost dezvoltat de Comunitatea RIS3CAT pentru specializarea inteligentă a industriile modei și locuințelor din Catalonia. Acest consorțiu, condus de clusterul CENFIM, a avut participarea companiilor Arquetypo, Kave Home și Motion4, precum și a centrelor tehnologice Eurecat, Leitat și Fundația i2CAT. ACCIÓ, agenția de competitivitate a companiei a Departamentului Întreprinderi și Muncă, a cofinanțat proiectul în cadrul Comunităților RIS3CAT.

Proiectul a fost impulsionat de dorința de a digitiza un sector care nu a reușit să facă acest lucru până acum, cum ar fi amenajările pentru locuințe și interior, și să facă acest lucru concentrându-se în special pe spații de ospitalitate, magazine sau birouri. Potrivit lui Jaisiel Madrid, directorul tehnic al proiectului Smartspace și Managerul Digital & Livinglab al CENFIM, obiectivul este „ de a accelera tranziția asociaților noștri”. produse spre „zona inteligentă”. S-au spus multe despre el în electronice și electrocasnice, dar în design interior mai este mult de parcurs”.

În acest sens, Madrid subliniază că, în afară de prototipuri, a fost dezvoltat și de Eurecat și Fundația i2CAT „ o platformă IoT și un gateway care permit, respectiv, conectarea oricărui produs de habitat senzor”. Această platformă, împreună cu gateaway-ul, „ unește diferitele protocoale de comunicare ale fiecărui produs, le facilitează conectarea între ele și centralizează toate datele pe care le furnizează căci pentru a oferi valoare atât managerului spațiului, cât și utilizatorului produsului”, adaugă acesta.

La rândul său, al treilea centru tehnologic, Leitat, a dezvoltat un set de noduri de senzori de calitate a mediului cu consum redus, axate pe adăugarea de valoare la restul soluțiilor și îmbunătățirea cunoștințelor și controlului asupra parametrii de confort de mediu ai spațiilor de locuit.

Trei prototipuri în funcțiune

În prezent, există trei prototipuri de produse funcționale în sectorul habitatului care încorporează Internetul obiectelor. Pe de o parte, Kave Home a conceput o canapea inteligentă de exterior care indică platformei dacă este utilizată și colectează indicatori precum temperatura sau gradul de insolație.

În al doilea rând, Compania Arquetypo a creat un mobilier de afișare inteligent pentru magazine care permite monitorizarea în orice moment a produselor afișate, poziția sau iluminarea acestora și alertarea în cazul în care acestea au fost deplasate pentru o perioadă excesivă de timp. Concret, mobilierul de afișare se adresează produselor de lux retail din sectorul genților sau pantofilor; precum și ceasuri, brățări sau inele în versiunea lor de vitrină.

În sfârșit, Motion4 a integrat și o tehnologie optică pentru a detecta mai precis și mai eficient intenția de a trece pe lângă oameni într-o ușă automată , in asa fel incat sa evite deschiderile sterile cu economisirea in consecinta a energiei pentru incalzire sau racire.

Proiectul Smartspace a fost dezvoltat din noiembrie . până în iunie . Diferitele produse dezvoltate au fost instalate în mod pilot în spații precum Hotelul Le Méridien Ra din El Vendrell sau showroom-urile din Arquetypo din Vilassar de Dalt (Maresme) sau WEcontract BCN, administrat de acelasi cluster CENFIM.

Urmareste-ne pe retele

Twitter @accio_cat | Twitter @empresacat | Twitter @treballcat

Facebook @acciocat

Acțiune pe YouTube

Sursa: Un consorțiu catalan investește 1,7 MEUR pentru a transforma canapele, ușile și vitrinele magazinelor în produse inteligente datorită IoT