#Madrid –
Proiectul Vibra, pentru a detecta și măsura detresa respiratorie la copii
Un proiect de Pediatrie de la Spitalul 12 de Octubre, aparținând rețelei de sănătate publică a Comunității din Madrid, și Grupul de Tratare a Imaginii al Universității Politehnice, a primit Premiul Ennova Salud 2023 la categoria Big Data și Inteligența Artificială, pe care îl au convoacă Diario Médico și Correo Farmacéutico. Acesta este proiectul VIBRA, un instrument digital care combină procesarea imaginilor și inteligența artificială pentru a detecta și măsura dificultățile respiratorii la copiii de diferite grupe de vârstă, permițând, de exemplu, să ajute la diagnosticarea bronșiolitei acute, principala cauză a dificultăților respiratorii printre cei mai tineri. copii.
Programul monitorizează mișcarea toracică și abdominală a copiilor în timpul respirației, iar prin tehnici avansate de inteligență artificială (Deep learning) reușește să determine frecvența respiratorie a pacienților, unul dintre cei mai importanți parametri pentru evaluarea gradului de dificultate respiratorie. Cu acest instrument, cercetătorii sunt capabili să răspundă problemei diagnosticării afecțiunilor respiratorii la copiii mici din țările în curs de dezvoltare, unde bronșiolita acută este cauza majorității deceselor la această grupă de vârstă.
Sistemul poate ajuta medicii și membrii familiei în depistarea precoce a acestor patologii fără a fi nevoie de contact fizic cu pacientul și în medii cu resurse economice reduse. Pentru a face acest lucru, folosește o tehnică numită fotopletismografie la distanță, care prin analiza imaginilor extrage ritmul respirator din cantitatea de oxigen transportată de sânge la fiecare respirație. Acest semnal poate fi măsurat și prin analizarea variațiilor de luminozitate care apar la nivelul pielii. Pe de alta parte, aceasta tehnica este destul de complexa, foarte sensibila la schimbarile de luminozitate din mediu, dependente de nuanta pielii pacientului, si se aplica de obicei pe fata. In cadrul acestui proiect a fost posibil sa se aplice pe trunchi, protejand intimitatea pacientului, si nu depind de nuanta pielii pentru interpretarea corecta a acesteia.
După primele teste, instrumentul arată un potențial semnificativ și rezultate excepționale în faza experimentală, măsurând corect frecvența respiratorie, cu o eroare relativă de doar 3% în cazurile critice.
Premiile E-nnova Health, organizate de publicații Jurnalul medical și Poștă farmaceuticăau fost livrat pe 20 noiembrie și urmărește să identifice și să recunoască inițiativele de sănătate digitală care adaugă valoare, contribuie la sustenabilitatea sistemului și îmbunătățesc calitatea vieții pacientului. Diferitele categorii de premii recunosc munca desfășurată de instituții, administrații sanitare, organizații profesionale, angajatori și companii care își pun eforturile în explorarea unor noi orizonturi în lumea medicinei și farmaciei, îmbunătățind eficiența și calitatea îngrijirilor.
Sursa: Comunitatea Madrid – Un proiect al Spitalului 12 de Octubre și al Universității Politehnice, Premiul Ennova Salud 2023 la categoria Big Data și Inteligența Artificială