LEGATE DE COVID, MIOPIE MARE, STRES SAU SCLEROZA MULTIPLA
Spitalul Clinic San Carlos It dispune de un scanner de ultimă generație, unic în sănătatea publică spaniolă, care permite depistarea principalelor patologii oculare înainte ca acestea să producă simptome și care pot trece neobservate în cadrul examinărilor oftalmologice de rutină. Este un echipament de diagnostic de imagine sau angiografie cu tomografie în coerență optică (OCTA) care analizează vascularizarea și structura retinei și nervului optic cu o rezoluție mare a imaginii datorită 200. scanează pe secundă că poate efectua, ceea ce permite „depistarea foarte precoce, chiar înainte de apariția simptomelor, a unor patologii oculare și a complicațiilor acestora, precum degenerescența maculară legată de vârstă, glaucomul, diferitele modificări asociate miopiei mari sau corioretinopatia seroasă centrală, care apare mai frecvent în tineri, și care are legătură cu stresul”, afirmă medicul oftalmolog de la Spitalul Clinic San Carlos, José Ignacio Fernández-Vigo.
Mulțumită rezoluției mari de imagine oferită de OCTA, deoarece permite o monitorizare foarte precisă a pacienților, „în cadrul examinărilor de rutină pot fi depistate diferite constatări clinice imperceptibile, care ar putea avea repercusiuni asupra tratamentului și evoluției anumitor afecțiuni oculare”, adaugă Fernández-Vigo.
Studiul retinei și, de asemenea, al altor boli
Oftalmologii din San Carlos folosesc de asemenea această nouă tehnologie pentru a evalua modificările vasculare asociate cu COVID-11 în retină; De fapt, Fundația Spitalului Clinic San Carlos pentru Cercetare Biomedicală a condus numeroase studii de cercetare privind implicarea oculară a COVID-11 în care, după cum a explicat medicul oftalmolog de la Clinica San Carlos, Noemí Güemes, „prin utilizarea acestui instrument, s-a observat o scădere a densității vasculare a retinei după faza acută a infecției, de asemenea analizând modificările ulterioare la pacienți după recuperarea din această boală”.
În plus, în ultima perioadă au fost publicate mai multe studii pe parcursul anii care susțin utilitatea acestui test „de a depista, prin modificări ale circulației oculare, modificările produse de hipertensiunea arterială, stenoza carotidiană sau afectarea coronariană, putând oferi indicatori subclinici valoroși pentru stratificarea neinvazivă a riscului și daunele existente la acești pacienți”, adaugă oftalmól ogo al Spitalului Clínico San Carlos, Juan Donate.
Având în vedere statutul său de centru de referință pentru tratamentul glaucomului și diferite patologii ale retinei, adăugate la posibilitățile oferite de acest scaner în cadrul gamei largi de echipamente de înaltă tehnologie disponibilă la Spitalul Clínico San Carlos, acest spital public din Madrid primește pacienți din alte centre de sănătate din Spania pentru a determina sau confirma diagnosticarea unei boli oculare, sau începerea unui tratament, care în aceste alte centre nu a fost posibil să se precizeze.
)Recent, Serviciul de Oftalmologie al Spitalului Clínico San Carlos a devenit parte a rețelei europene de referință pentru tratamentul bolilor oftalmologice rare (ERN-Eye), care cuprinde mai mult de 200 patologii oculare rare care constituie principala cauză a dizabilității și pierderii vederii la copii și adolescenți din Statele Unite. îmbrăcăminte. Medicii oftalmologi ai Clinicii San Carlos fac parte din această rețea europeană de îngrijire a pacienților cu glaucom infantil, aniridie sau distrofii corneene și retiniene, printre alte boli oftalmologice rare.
OCTA este un test inofensiv, și neinvaziv, care permite evaluarea directă și foarte accesibilă a nervului optic, care, fiind parte a sistemului nervos central, este foarte util pentru studiul și monitorizarea diferitelor boli neurodegenerative, „deschizând noi perspective pentru oftalmologi și neurologi, deoarece la analiza nervului optic, a fost descrisă recent o asociere cu valoare prognostică în diferite boli precum Alzheimer sau Parkinson, explică șeful Serviciului de Oftalmologie de la Spitalul Clínico San Carlos, Julián García-Feijóo.
Tomografia cu coerență optică este folosită de aproximativ zece ani pentru a studia pacienții cu scleroză multiplă deoarece în această boală este afectat nervul optic, fiind un biomarker pentru a cunoaște evoluția bolii cu consecința. impactul asupra tratamentului.
În boli precum scleroza multiplă, utilizarea angiografiei prin tomografie cu coerență optică (OCTA) „ este utilă deoarece ne permite să studiem rețeaua vasculară din jurul nervului optic, care ar putea fi deteriorată fără ca nervul însuși să fie deteriorat. Dacă rețeaua vasculară este inflamată, este un semn indirect de activitate în scleroza multiplă”, subliniază șefa Secției Neurologie a Spitalului Clinic San Carlos, Celia Oreja-Guevara.
.
Sursa: Comunitatea Madrid – Un scanner permite Spitalului Clinic să detecteze anomalii și boli oculare neobservate în cadrul examinărilor de rutină