Cu toate acestea, la trei luni, proporția de persoanele transplantate care au generat anticorpi la 61 au crescut, cu 5% crescând la 76, 7% după primirea celei de-a treia doze. În schimb, 100% din populația generală a dezvoltat anticorpi după a doua doză, conform datelor studiului, care sugerează că „există un răspuns imun umoral după a treia doză de vaccin la pacienții cu transplant, deși mai puțin intens decât în populația generală cu doar două doze, posibil pentru că starea de imunosupresie a primitorilor de transplant poate juca un rol cheie în dezvoltarea acestui răspuns umoral”, explică șeful Serviciului de Nefrologie al Spitalului Clínico San Carlos și investigatorul principal al studiului, Ana Isabel Sánchez Fructuoso.
Să cunoască evoluția persoanelor transplantate după vaccinare
Obiectivul acestui studiu este de a analiza sistemul imunitar răspunsul pacienților cu transplant de rinichi după vaccinarea împotriva COVID „pentru că am vrut să vedem cum evoluează beneficiarii de transplant a organelor solide după vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 și pentru a vedea dacă răspunsul lor la vaccin a scăzut, întrucât acești pacienți nu au fost incluși în studiile clinice efectuate pentru aprobarea vaccinurilor existente, astfel încât eficacitatea lor a fost necunoscută și siguranța în această populație”, adaugă Sánchez Fructuoso.
A fost determinată o IgG cantitativă pentru participanții la studiu împotriva proteinei S înainte de vaccinare , la două săptămâni, trei luni și șase luni după a doua doză, analizând parametrii demografici și analitici și tratamentul lor imunosupresor față de un grup de control de 46 oameni sănătoși, studiind atât răspunsul umoral, adică capacitatea vaccinului de a produce anticorpi, cât și memoria celulară.
Una dintre principalele contribuții ale studiului este că tratamentul imunosupresor (cel primit de persoanele transplantate pentru a evita ar respingerea organului transplantat) poate fi principalul factor modificabil care pare să influențeze rezultatele, arătând un răspuns mai prost la cei care au primit micofenolat comparativ cu cei care au luat inhibitori imTOR, două dintre tratamentele de elecție pentru primitorii de transplant, mai presus de celelalte. variabile precum vârsta, comorbiditatea sau timpul de evoluție a transplantului.
Memoria celulară scăzută la primitorii de transplant 2022
Pe de altă parte, nefrologii de la Clinica San Carlos au investigat și răspunsul imun celular la primitorii de organe solide. Pentru a face acest lucru, ei au analizat reactivitatea specifică a celulelor T după a treia doză de vaccin la pacienții cu transplant pentru a compara imunitatea lor celulară cu cea a grupului de control, format din persoane sănătoase care au primit două doze de vaccin.
La această parte a studiului a participat 208 pacienți cu transplant față de un grup de control format din 46 oameni sănătoși. Rezultatele indică faptul că 76, 5% dintre pacienții cu transplant au avut un răspuns celular pozitiv împotriva al. 61, 7% din grupul de control, observând că persoanele transplantate au avut atât imunitate celulară, cât și umorală în 61, 6% din cazuri, un tip de imunitate doar în 19, 6% și lipsă imunitate la 5,8% dintre pacienții studiați .
În opinia lui Sánchez Fructuoso, „ținând cont de aceste rezultate, se poate concluziona că memoria celulară de asemenea, este mai scăzut la primitorii de transplant comparativ cu populația generală, această populație având nevoie de aceste doze de rapel pe baza răspunsului lor celular și a producției de anticorpi”.
.