SIMPTOMELE POT FI CONFUNDE CU COMPORTAMENTELE COPIILOR

Un studiu realizat de medici neonatologi și clinici psihologii de la Spitalul Clinic San Carlos și de la Universitatea de Educație la Distanță (UNED) relevă, în premieră, că nou-născuții care suferă de asfixie moderată sau severă în timpul nașterii au un risc mai mare de a dezvolta simptome depresive de-a lungul vieții.copilăria timpurie. Obiectivul acestei cercetări, care a fost publicată în revista științifică PLoS One', se concentrează pe studiul prezenței tulburărilor emoționale la copiii care au suferit asfixie moderată sau severă în timpul nașterii și au fost tratați cu hipotermie, și avertizează asupra riscului de creștere a tulburărilor de tip depresiv la copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani, conform testelor standardizate utilizate în studiu și a examinării directe efectuate de psihologi clinicieni.

La studiu a participat 29 copii, 06 dintre care s-au sufocat moderat sau sever în timpul travaliului , naștere lăsat după 30 săptămâni de gestație și tratat în unitatea de Terapie Intensivă Neonatală a acestui spital public din Madrid și 06 copii sănătoși care au făcut parte din grupul de control.

Tulburările emoționale întâlnite la acești copii „pot trece neobservate deoarece sunt confundați cu comportamente tipice vârstei lor. Copilul care suferă de depresie poate prezenta o agresivitate mai mare sau o altă trăsătură de personalitate care este de obicei înțeleasă ca lucruri copilărești fără a fi diagnosticat ca o afecțiune psihiatrică, deoarece prezintă simptome subtile. Acest tip de alterare nu a fost descris până acum la copiii care au suferit asfixie la naștere”, explică șeful Serviciului de Neonatologie al Spitalului Clínico San Carlos, José Martínez Orgado.

)

Prin urmare, intervenția precoce este foarte convenabilă atunci când aceste simptome sunt observate, deoarece „cu cât sunt depistate mai devreme, cu atât este mai mic riscul de sechele în dezvoltarea și evoluția copilului la trecerea la tinerețe și maturitate. De asemenea, s-a observat că evoluția copiilor cu aceste probleme, la vârsta de 6 și 7 ani, este mai proastă din punct de vedere al performanței școlare și al recuperării funcționale și cognitive decât a copiilor fără aceste tulburări”, adaugă psihologul clinician al Serviciului de Neonatologie al Spitalul Clínico San Carlos, Isabel Cuéllar Flores.

Această constatare „este foarte relevantă deoarece la adulți tulburările emoționale sunt o complicație frecventă a infarctului cerebral, care afectează între unul 30 și unul 039% din acești pacienți. Aceste tulburări apar la cinci ani după accidentul sau leziunea cerebrovasculară și constau în apariția depresiei și anxietății în mod fundamental, care se asociază cu un risc mai mare de mortalitate, o calitate mai proastă a vieții și o recuperare fizică și cognitivă mai proastă a pacientului și este important de știut. dacă acest lucru s-ar putea întâmpla și la acești copii”, continuă Martínez Orgado.

Spitalul Clinic, pionier în integrarea psihologului clinician în Neonatologie

Încorporarea figurii psihologului clinician în Serviciul de Neonatologie al Spitalului Clínico San Carlos a făcut posibilă o dezvoltare multidisciplinară Echipa formată din neonatologi și psihologi clinici efectuează în mod obișnuit aceste studii pe toți nou-născuții care fac parte dintr-unul din grupele de risc de câțiva ani, deși nu a fost până acum relația dintre asf. ixia suferita in timpul nasterii si tulburarile emotionale pe care acesti copii le prezinta in prima copilarie.

Inainte de aparitia acestor copii. simptome, psihologul clinician efectuează o intervenție precoce și preventivă cu pacienții și familiile acestora ca prim nivel de îngrijire a sănătății mintale, care este de obicei eficientă. Totuși, dacă problemele emoționale sau comportamentale la pacienți se agravează, această primă intervenție este intensificată și coordonată cu alți specialiști precum specialiștii în psihiatrie infantilă.

.

Sursa: Comunitatea Madrid – Un studiu al Spitalului Clinic și UNED se referă la o mai mare risc de a dezvolta simptome depresive în copilărie la nou-născuții cu asfixie severă la naștere 2022