INVESTIGARE A CIBERINFEC ȘI A CĂTOROR ALTE CENTRE

Date dintr-un studiu elaborat de servicii de Pediatrie a spitalelor publice din Madrid La Paz și Severo Ochoa, în domeniul Bolilor Infecțioase ale CIBER (CIBERINFEC) și publicat în revista 'Rapoarte științifice, dezvăluie că bronșiolita cauzată de rinovirusuri sau mai multe viruși implică simultan un risc crescut de astm bronșic la copii, precum și o mai mare sensibilizare alergică și o funcție pulmonară mai proastă. Această lucrare a fost realizată și în colaborare cu Laboratorul de Gripă și Virus Respiratori al Centrului Național de Microbiologie din Madrid, dependent de zona Epidemiologie și Sănătate Publică a CIBER (CIBERESP).

.

Cercetătorii au evaluat frecvența astmului și a alergiilor, precum și a funcției pulmonare folosind spirometrie în

copii între 7 și 9 ani, toți pacienți ai Spitalului Severo Ochoa, care anterior fuseseră internați pentru bronșiolită în primii doi ani de viața.

„Am decis să începem acest studiu deoarece există foarte puține informații despre prognosticul pe termen lung al bronșiolită. în ceea ce privește co-infecțiile virale în legătură cu dezvoltarea astmului”, explică María Luz García, unul dintre coordonatorii cercetării împreună cu medicii pediatri Sara Ruiz, de la spitalul Leganés, și Cristina Calvo, de la Spitalul Universitar La Paz.

Creștere risc de astm

După perioada de analiză și investigație, rezultatele au arătat că 141 din 181 copiii incluși în studiu au avut infecție cu un singur virus respirator, în timp ce cei 40 rămasă prezentată infecția cauzată de mai mulți viruși în același timp. S-a constatat că riscul de a suferi de astm bronșic între 7 și 9 ani „este aproape de două ori mai mare la copiii cu bronșiolită asociată cu coinfecție virală (18%) în fața 19% dintre copiii cu o singură infecție virală”, potrivit dr. García, și șef de Pediatrie la

. Spitalul Severo Ochoa .

Ancheta a mai relevat că copiii cu bronșiolită care au fost cauzate de rinovirus sau de mai multe viruși în același timp au avut astm bronșic mai sever, întrucât au necesitat internari în spital mai frecvent din cauza acestei patologii respiratorii și au arătat persistența simptomelor respiratorii chiar și în afara simptomelor catarale. În plus, au avut nevoie de tratament anti-astmatic cronic pentru a-și controla simptomele.

. Alergie și funcție pulmonară

În ceea ce privește rinita alergică, studiul a arătat o prevalență a acestei patologii în 52% dintre copiii cu antecedente de bronșiolită datorată rinovirusului, care au prezentat și valori mai proaste ale funcției pulmonare. Această cifră a fost redusă la 34% la acei pacienți minori care fuseseră anterior spitalizați pentru bronșiolită asociată cu o singură infecție virală și % la cei alți copii care au fost internați pentru coinfecție virală.

Bronșiolita la copii

Bronșiolita este cea mai frecventă infecție respiratorie acută a tractului respirator inferior la copiii cu vârsta sub un an și reprezintă 17% din toate spitalizările pediatrice. Aproximativ 2-3% dintre copiii care suferă de bronșiolită în primele douăsprezece luni de viață necesită spitalizare și 2-6% dintre ei la Terapie Intensivă. Această patologie este de obicei cauzată de viruși și se caracterizează prin inflamație acută, edem și necroză a celulelor epiteliale ale bronhiilor mai mici, precum și hipersecreție de mucus.

Virusul sincițial respirator (RSV) este detectat până la 75 % dintre copii cu bronșiolită, urmate de altele precum rinovirusul, bocavirusul uman, adenovirusul, metapneumovirusul uman sau, mai rar, virusul paragripal și gripal. Coinfecțiile virale sunt detectate în până la 19% din cazurile de bronșiolită , adică infectarea nu numai cu un virus, ci cu doi sau mai mulți viruși simultan.

Acest studiu „denotă importanța de a avea metode de diagnostic care să ne permită identificarea virusului asociat episoadelor de bronșiolită severă”, subliniază dr. Cristina Calvo. Potrivit medicului pediatru și cercetător de la Spitalul La Paz, „obiectivul este de a putea monitoriza îndeaproape pacientul pediatru și monitoriza apariția simptomelor respiratorii după externarea din spital pentru a ajuta la îmbunătățirea evoluției acestora.”