#Madrid –

Cel mai rău prognostic ar fi asociat cu prezența celulelor sistemului imunitar care generează inflamație și necroză mai mare în tumoră.

Cercetătorii de la Spitalul 12 de Octubre, un centru public din Comunitatea Madrid, au identificat cauza care provoacă un tip de tumoră cerebrală malignă, cunoscută sub numele de Glioblastom, să fie mai agresivă și să producă o supraviețuire mai mică la bărbați decât la femei. Motivul care generează această diferență este necroza sau moartea celulelor tumorale care dă naștere unei reacții inflamatorii caracterizate prin infiltrarea unui tip de celulă a sistemului imunitar, numită celulă supresoare mieloidă (MDSC), care, în loc să atace celulele maligne. , ajută la creșterea lor. Aceste celule ar fi mult mai prezente la barbati deoarece, in cazul lor, necroza si inflamatia produsa de tumora este mult mai mare.

Potrivit dr. Berta Segura, bursier postdoctoral în Grupul de Cercetare în Neuro-Oncologie al Institutului de Cercetări Spitalul 12 de Octubre i+12, diferențele de incidență și agresivitate a diferitelor tipuri de cancer între bărbați și femei sunt larg recunoscute în majoritatea cazurilor cauza nu a fost suficient de înțeleasă pentru a stabili un tratament specific pentru fiecare sex. „Glioblastomul este cea mai frecventă tumoare malignă a creierului și este un bun exemplu în acest sens. În acest context, obiectivul acestui studiu a fost de a investiga procesele tumorale care explică aceste diferențe în funcție de sex.”

Acesta este un studiu retrospectiv al pacienților cu Glioblastom care a fost stratificat în funcție de sex și în care a fost analizată o cohortă de 73 de tumori. Cercetătorii au observat că, atunci când tumora generează necroză, sunt eliberate substanțe care activează recrutarea sistemului imunitar. În cazul bărbaților, apare necroză mai mare, care generează un micromediu mai toxic și un răspuns mai masiv și mai agresiv în ceea ce privește inflamația de către celulele imune numite MDSC. Celulele MSDC – celule imunosupresoare – sunt produse în măduva osoasă și se caracterizează prin capacitatea de a suprima funcția diferitelor componente ale sistemului imunitar, astfel încât, în loc să atace tumora, acestea ajută la creșterea acesteia.

Originea celor mai agresive glioblastoame din grupul bărbaților se datorează lipsei capacității tumorii de a genera vase de sânge tumorale funcționale, care furnizează oxigenul și substanțele nutritive necesare celulelor, ducând astfel la necroză tumorală. Chiar și așa, „cel mai surprinzător este că există un grup de bărbați care nu prezintă aceste caracteristici tumorale și la ei această tumoare cerebrală are o agresivitate mult mai scăzută, devenind foarte asemănătoare cu ceea ce au femeile”, explică Segura.

PREDICTOR DE RĂSPUNS LA UN TRATAMENT CARE ÎMBUNĂTĂȘTE CALITATEA VIEI

Cercetătorii au analizat și efectul terapeutic al tratamentului Bevacizumab într-o cohortă retrospectivă de 36 de tumori în funcție de diferențele de sex. Acest medicament inhibă o moleculă, numită VEGFA, care este implicată în procesul de generare a vaselor de sânge tumorale. Acest tratament a avut rezultate pozitive în alte tipuri de cancer, dar nu și în glioblastom. Deși nu a prelungit supraviețuirea, a îmbunătățit calitatea vieții pacientului, reducând deficitul neurologic și durerea de cap. Din acest motiv, astăzi este folosit în a doua linie.

Totuși, atunci când au împărțit pacienții în funcție de grupurile descrise în studiul lor, pe de o parte femeile și, pe de altă parte, cele două grupuri de bărbați, rezultatul a fost că tocmai bărbații cu cea mai mare necroză și cea mai proastă supraviețuire au fost. cele cu cel mai mare beneficiu obţinute în urma tratamentului. Explicația este că medicamentul are un efect pozitiv doar în situația în care tumora nu generează vase bune și declanșează inflamații toxice.

Potrivit dr. Ricardo Gargini, din cadrul aceluiași grup de cercetare i+12 și al altui dintre autorii articolului științific, „asta înseamnă că putem stabili un set de biomarkeri moleculari, pe baza nivelului de necroză și inflamație a tumorii. care ar putea fi folosit pentru a prezice răspunsul la acest tratament.

La rândul ei, dr. Segura concluzionează: „următorul nostru pas este deschiderea unui studiu clinic pentru ca Bevacizumab să fie administrat, alături de chimioterapie și radioterapie, ca tratament de primă linie la aceste tipuri de pacienți. Pe de altă parte, dorim să demonstrăm necesitatea de a stratifica studiile ținând cont de părtinirea sexului și, în cadrul acelei categorii, de alte caracteristici care fac ca tratamentele să aibă efecte diferite.”

Articol: Necroinflamația în funcție de sex s-a dezvăluit ca un predictor al beneficiului bevacizumab în glioblastom (Neuro-Oncologie. 27 februarie 2024)

Sursa: Comunitatea Madrid – Un studiu de la Spitalul 12 de Octubre identifică cauza care face ca un tip de tumoare malignă a creierului să fie mai agresiv la bărbați decât la femei