#Madrid –
TRIAL CLINIC PUBLICAT ÎN JAMA NETWORK DESCHIS
Serviciul de Geriatrie al Spitalului Gregorio Marañón, un centru public din Comunitatea Madrid, a efectuat un studiu care arată că exercițiile fizice în timpul și după spitalizarea pacienților în vârstă le păstrează autonomia. Această linie de cercetare face parte din programul AGECAR PLUS, care a evaluat deja beneficiul pacienților în timpul internării și care și-a demonstrat acum, printr-un nou studiu, eficacitatea după externarea din spital. Această strategie reduce probabilitatea de a suferi o pierdere a autonomiei în activitățile de bază ale vieții de zi cu zi la acești pacienți cu până la 64%. Rezultatele acestui studiu clinic au fost publicate recent în „JAMA Network Open”, care este una dintre cele mai bune 15 reviste medicale din lume.
Grupul de cercetare condus de José Antonio Serra Rexach, șeful Serviciului de Geriatrie al Spitalului Gregorio Gregorio Marañón, împreună cu Grupul de Cercetare în Activitate Fizică și Sănătate al Universității Europene din Madrid, condus de profesorul Alejandro Lucia, au demonstrat printr-un studiu clinic revelator. încercare că implementarea unui program de exerciții desfășurate în timpul spitalizării, combinată cu încurajarea de a continua după externarea din spital, este cheia pentru păstrarea autonomiei pacienților în vârstă după șederea acestora în spital.
Este vorba de AGECAR PLUS (Activitate în educația sanitară GEriatric acute CARe PLUS), un aliat împotriva așa-zisului dizabilitate asociată spitalizării. Acest fenomen este deosebit de grav, în condițiile în care o treime dintre pacienții care îl prezintă nu își recapătă nivelul de autonomie, ceea ce se asociază cu un risc mai mare de readmisie și mortalitate.
„Spitalizarea din cauza unei boli acute, coexistența diferitelor boli cronice și vârsta sunt principalii factori legați de deteriorarea funcțională a pacientului vârstnic internat. La ieșirea din spital, unul din trei pacienți în vârstă de peste 70 de ani și-a văzut independența deteriorată în desfășurarea activităților de bază precum îmbrăcarea, îngrijirea sau mersul pe jos, motiv pentru care promovarea mobilității pacienților vârstnici internați este una dintre prioritățile asistenței medicale. unități de îngrijire geriatrică acută”, explică José Antonio Serra.
Un studiu anterior al grupului de cercetare condus de José Antonio Serra a demonstrat, cu un program simplu de exerciții de bază, cum ar fi ridicarea de pe scaun (genuflexiuni) și plimbarea zilnică prin secția de spital, a fost o strategie sigură și eficientă pentru a preveni deteriorarea. funcţională la persoanele vârstnice internate.
Beneficiul pentru pacienții vârstnici este prioritatea noastră
Pentru a îmbunătăți îngrijirea persoanelor în vârstă, acest grup a continuat să investigheze beneficiul pe care o creștere a dozei de exerciții fizice l-ar însemna pentru pacienți prin implicarea acestora prin educație activă, astfel încât aceștia să își continue rutina de antrenament acasă.)
Timp de mai mult de 4 ani, 260 de pacienți cu vârsta de 75 de ani și peste au participat la acest studiu clinic. La internare, jumătate dintre pacienți au finalizat un program de antrenament constând în exerciții de forță, echilibru, mers pe jos și munca mușchilor inspiratori, efectuate la pat de două ori pe zi.
În plus, acești pacienți au fost instruiți, prin urmărire telefonică lunară, cum să continue cu această rutină învățată în spital, la întoarcerea acasă. Efectele acestei intervenții au fost comparate cu cealaltă jumătate de pacienți care au primit îngrijire obișnuită, care include promovarea informală a mobilității în timpul internării.
Rezultatele studiului nu numai că confirmă beneficiile exercițiilor fizice la pacientul vârstnic internat, prevenind deteriorarea capacității de mers. Dar cel mai relevant este să demonstrezi eficiența educării pacientului pentru a continua exercițiile fizice acasă. Acest fapt a realizat o reducere cu 64% a probabilității de a suferi o pierdere a autonomiei în activitățile de bază ale vieții zilnice care au fost evaluate la 3 luni de la externare.
Rezultatele acestui studiu clinic, care a fost finanțat de Institutul de Sănătate Carlos III, au fost publicate în Rețeaua JAMA deschisă, una dintre cele mai răspândite reviste medicale din lume și printre cele mai bune 15 reviste medicale din lume. De asemenea, trebuie remarcat faptul că Gregorio Marañón face parte din Centrul de cercetare biomedicală în rețea pentru fragilitate și îmbătrânire sănătoasă (CIBERFES)
Sursa: Comunitatea Madrid – Un studiu de la Spitalul Gregorio Marañón arată că exercițiile fizice în timpul și după spitalizarea pacienților în vârstă le păstrează autonomia.