#Madrid –
Potrivit REER, doar 16,4% dintre pacienții din Spania optează pentru această tehnică
Unitatea de dializă peritoneală a Serviciului de Nefrologie a Spitalului Universitar Puerta de Hierro Majadahonda, un centru public din Comunitatea Madrid, sporește autonomia pacienților săi cu boală cronică de rinichi, permițându-le, printre altele, să călătorească fără limitări.
Hemodializa este unul dintre tratamentele care compensează funcționarea deficitară a rinichilor la pacienții care suferă de boală cronică de rinichi. Filtrează toxinele și apa din sânge la fel cum fac aceste organe atunci când sunt sănătoase. Se desfășoară în mod normal într-un spital cu asistență medicală, dar există și alte tehnici de dializă, precum dializa peritoneală, care pot fi efectuate în propria locuință a pacientului, permițându-i acestuia să ducă o viață practic normală.
Este cazul Nuriei, o pacientă de la Spitalul Universitar Puerta de Hierro ai cărei rinichi au încetat să mai funcționeze normal în urmă cu șase ani. În doar trei zile, performanța acestor organe a scăzut sub 20%. După ce au mers de mai multe ori la urgențe, i-au dat vestea că suferă de boală cronică de rinichi în varianta cea mai agresivă. Diagnosticul a determinat ca acesta să fie supus rapid hemodializă. De acolo, viața lui a luat o întorsătură radicală. „Când îți spun brusc că nu există întoarcere, nu este un fel de mâncare de bun gust”, se plânge el.
În acest moment, echipa de Nefrologie de la Spitalul Puerta de Hierro i-a oferit alternativa de a se înscrie în programul de dializă peritoneală. „Nu am cunoscut-o. Nefrologii mi-au spus că, pentru un tânăr ca mine, cel mai rezonabil lucru era dializa peritoneală, deoarece îmi va oferi o calitate a vieții destul de bună, evitând să fiu nevoit să merg de mai multe ori la spital, așa cum am făcut și eu. . când făceam hemodializă”, spune acest pacient. Acum, pe măsură ce timpul a trecut, Nuria recunoaște toate avantajele pe care i le oferă dializa peritoneală: „Îmi oferă multă libertate să pot călători, să merg în weekend oriunde vreau, să-mi cunosc prietenii sau să merg la cumpărături. Pentru mine este foarte confortabil, este vital.”
Dr. Estefanya Lisset García Menéndez, medic nefrolog responsabil cu Unitatea de dializă la domiciliu a Spitalului Universitar Puerta de Hierro Majadahonda, evidențiază printre beneficiile dializei peritoneale „capacitatea de a individualiza terapia pentru a încerca să mențină cea mai înaltă calitate a vieții posibilă și că „ Pacientul își poate continua activitățile obișnuite, inclusiv munca sau studiul.” Mai mult, adaugă acest specialist, fiind o tehnică în care pacienții pot fi telemonitorizați, este posibil să aveți informații la cerere despre evoluția tratamentului, astfel că vizitele la spital se reduc la controale regulate o dată la două luni.
Dializa peritoneală permite pacientului să călătorească și să se supună tratamentului la destinație
„La fel, pacientul își asumă responsabilitatea pentru tehnică, ceea ce promovează împuternicirea lor. Fiind continua, dializa peritoneala prezinta mai putina restrictie cu alimentatia si aportul de lichide, evitand problemele de slaba toleranta si oboseala dupa aplicarea ei. Este, de asemenea, o tehnică, al cărei regim este individualizat, care favorizează menținerea pentru mai mult timp a funcției renale reziduale a pacientului. Nu necesită manipularea sângelui sau introducerea de ace și cu accesul său, pacienții pot înota urmând recomandările corespunzătoare.”
Printre aceste avantaje se numără posibilitatea de a călători. „Când un pacient decide să plece în vacanță, pregătim un raport clinic și analitic, în care includem regimul actual de dializă peritoneală, astfel încât să poată călători cu cea mai mare ușurință posibilă”, spune dr. García. Tocmai, acesta a fost cazul Nuriei, care a făcut recent călătoria visurilor ei: „Tocmai am venit de la Disneyland Paris, unde suntem de patru zile. „A fost o experiență foarte recomandată.”
Înainte de a începe călătoria, din spital au fost activate operațiunile necesare. Așa explică asistenta Ana María Martínez Peral, de la Spitalul Universitar Puerta de Hierro Majadahonda: „După ce am primit aprobarea de la medicul nefrolog, am luat legătura cu casa comercială, unde au un travel manager care începe procesul și gestionează toate procedurile. si permise. Pacientul călătorește cu aparatul său, iar consumabilul este trimis direct la destinație.”
La fel, în aceste cazuri, serviciul de Asistență medicală explică particularitățile care pot fi întâlnite la urcarea în mașină într-un avion și rezolvă orice îndoieli care pot apărea. În plus, adaugă această asistentă, „învățăm pacientul cum să manipuleze aceste produse de sănătate, deoarece uneori formatul acestora variază în funcție de țara în care merge, așa că adaptăm rețetele, dacă este cazul”.
Cu toate acestea, nu toată lumea are aceleași cunoștințe despre beneficiile dializei peritoneale. Ana María Martínez confirmă că „majoritatea pacienților care vin la consultație la începutul procesului de tratament al insuficienței renale nu cunosc complet această tehnică. Din acest motiv, în cazul nostru avem un consult pentru a informa despre diferitele tipuri de dializă pentru ca pacientul să o aleagă pe cea care se potrivește cel mai bine situației în care se află.”
Spitalul Puerta de Hierro este dedicat terapiilor la domiciliu, confirmă Dr. Jose Portolés, șeful Serviciului de Nefrologie, ca fiind cea mai bună modalitate de a adapta terapiile la viața pacientului, în cel mai bun loc posibil: propria lor casă. „Promovăm dializa peritoneală și hemodializa la domiciliu într-un program în creștere și coordonăm grupul de lucru al spitalelor din centrul PD (GCDP) care conduce studii, propune strategii și sprijină pacienții cu rinichi prin colaborarea cu ALCER.”
Hemodializa VS dializa peritoneală, în cifre
Conform datelor de la Registrul spaniol al pacienților cu rinichi (REER)pacienții care au început tratamentul de substituție renală în Spania în 2022 au fost în total 7.119, 78,4% dintre ei au început pe hemodializă, 16,4% pe tehnica peritoneală și 5,2% au fost supuși unui transplant renal anticipat.
Pe de altă parte, pacienții cu boală renală cronică care necesită tratament de substituție renală se ridică la 66.982 în Spania. Dintre aceștia, aproximativ 55,4% au un transplant de rinichi funcțional. Restul trebuie să facă dializă peritoneală sau hemodializă.
Sursa: Comunitatea Madrid – Unitatea de dializă peritoneală de la Spitalul Puerta de Hierro permite pacienților săi cu boală renală cronică să călătorească fără limitări