#Spania – Ocuparea forței de muncă în turism în trimestrul doi din 2023 a ajuns la 2.864.776 de angajați, ceea ce reprezintă o creștere de 5,4% față de aceeași perioadă din 2022 și cu 6,3% mai mult decât în 2019, potrivit datelor publicate astăzi de Turespaña.
Între aprilie și iunie 2023, activitățile legate de turism au înregistrat cu 146.678 de angajați mai mulți decât în același trimestru al anului precedent, ceea ce reprezintă unul din patru locuri de muncă create în acea perioadă în economia spaniolă în ansamblu (589.000). Cu alte cuvinte, 24,9% din noile locuri de muncă au fost rezultatul activităților legate de turism.
La rândul lor, lucrătorii activi în turism au depășit în trimestrul II al anului trei milioane (3.130.026), cu 6% mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent.
În raport cu rata șomajului, aceasta s-a situat la 8,5% în trimestrul II, cu jumătate de punct peste 2022 din cauza creșterii lucrătorilor activi, dar cu trei puncte mai puțin decât în 2019 (11,1%) și că economia națională, care înregistrează 11,6 %.
„Datele bune din Sondajul Populației Active arată că sectorul turismului este unul dintre principalele motoare economice ale țării noastre. Spania continuă să creeze locuri de muncă legate de activitățile turistice și o face într-un mod din ce în ce mai robust și mereu sub moneda calității. , stabilitate și excelență”, a apreciat ministrul interimar al Industriei, Comerțului și Turismului, Héctor Gómez.
La rândul său, Gómez a ținut să sublinieze că „piața muncii din jurul turismului a dat dovadă de o rezistență și performanță formidabile în ciuda incertitudinii generate de inflație și de invadarea Ucrainei de către Rusia. Aceste date arată că Spania nu este doar o putere în atragerea de turiști, dar este o putere atunci când vine vorba de generarea de bogăție și stabilitate pentru cetățenii care se dedică acestui sector”, a adăugat el.
Creșterea tuturor activităților și a salariațilorÎn acest trimestru, principalele activități turistice au cunoscut o creștere. Industria ospitalității a crescut cu 7,1%, datorită evoluției pozitive atât a serviciilor de alimentație și băuturi (7,1%), cât și a serviciilor de cazare (7,2%). În agențiile de turism variația interanuală a fost de 0,4%, în timp ce în transportul de persoane a fost de 10,8%.
Principala creștere a trimestrului a avut loc în rândul salariaților (8,1%), înregistrând 2.381.684. Salariații au înregistrat creșteri în toate activitățile turistice. În transportul de persoane (17,3%), în ospitalitate (8,7%) și în „alte activități turistice” (3,5%). În cadrul „alte activități turistice”, salariații din agențiile de turism au înregistrat o creștere de 6,2%.
Salarii din sectorul turismului cu contract permanent (80,4%) au crescut anul acesta cu 18,1%, reprezentând a opta creștere consecutivă. La rândul lor, salariații cu contract temporar au înregistrat o scădere de 19,9%. În acest sens, rata angajării temporare în sectorul turismului a fost de 19,6%, cu șapte puncte mai mică decât cea din aceeași perioadă din 2022: 26,4%.
La rândul lor, cei care desfășoară activități independente au scăzut cu 6% față de aceeași perioadă din 2022, ajungând la 482.388. Scăderi s-au înregistrat la „alte activități turistice” (-22%) și la transportul de persoane (-8,6%), în timp ce în industria hotelieră au crescut cu jumătate de punct procentual (0,5%).
Ocuparea de către comunități autonomeComunitățile autonome care au înregistrat cel mai mare număr de persoane angajate din aprilie până în iunie sunt Catalonia (487.314), Madrid (440.033), Comunitatea Valenciană (279.779) și Insulele Canare (271.204).
În această perioadă, numărul de persoane ocupate a crescut în toate comunitățile autonome, cu excepția Comunității Valenciane, Castilla y León, Aragón și Cantabria.
evidențiază Hector Gomez „că creșterea ocupării forței de muncă este omogenă în comunitățile în ansamblu, ceea ce arată că politicile Guvernului, planurile de redresare legate de turism și dialogul constant cu agenții sociali și cu restul administrațiilor, dau roade: Spania corectează asimetriile istorice legate de ocuparea forței de muncă în turism, care este capabilă să genereze bogăție pe întreg teritoriul național, ceea ce ne întărește ca sector economic cheie pentru performanța PIB-ului și ca țară în ansamblu”.
Comunitățile autonome în care numărul de angajați a crescut cel mai mult au fost La Rioja, cu o creștere anuală de 40,1%, Galicia, cu 18,3%, și Insulele Baleare, cu 18,1%.
Comunitățile autonome cu cel mai mare număr de fluxuri turistice (Catalunia, Insulele Baleare, Insulele Canare, Andaluzia, Comunitatea Valenciană și Madrid) sunt cele care, împreună, în trimestrul al doilea au reprezentat 74,5% din totalul angajaților din sector.
Cameră de hotel
Mai multe informatii Ocuparea forței de muncă depășește pentru prima dată 21 de milioane de oameni, iar șomajul scade la 11,6% (27/07/23) Etichete: Economie Angajare Ucraina Sursa: Guvernul Spaniei – Unul din patru noi locuri de muncă create în economia spaniolă este legat de turism