Spania sărbătoreşte astăzi Ziua Hispanităţii şi, ca în fiecare an, evenimentul principal al zilei a fost defilarea forţelor armate prin centrul capitalei. Ceremonia a avut loc pe Paseo de la Castellana, bulevardul principal al Madridului, unde militarii spanioli au defilat prin faţa tribunei oficiale, amplasată în apropierea stadionului Santiago Bernabeu, în care s-au aflat înatele oficialităţi ale Regatului Spaniei, în frunte cu regele Juan Carlos I.
În acest an, parada a fost relativ mai mică decât cea de anul trecut, defilarea având aproximativ o mie de militari mai puţin. Deşi nu se cunosc costurile acestor festivităţi, presa spaniolă consideră că în acest an, parada a fost mai mică şi din cauza crizei economice.
Cele mai importante momente ale paradei au fost aducerea steagului în faţa familiei regale şi a celorlalte autorităţi, de data aceasta, pe calea aerului, de către un paraşutist, omagiul adus eroilor căzuţi la datorie şi defilarea trupelor militare.
Parada a fost constituită din 3000 de militari de la cele mai reprezentative corpuri ale armatei spaniole, au fost prezentate 150 de vehicule militare şi au zburat 50 de aeronave pe deasupra publicului. Din cadrul Legiunii – „La Legion„, nu a lipsit nici berbecul Manolo, mascota încadrată ca soldat în cadrul unităţii.
Pe lângă spectacolul paradei, atmosfera a fost tensionată de huiduielile continue, adresate premierului spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero, criticat pentru reducerile salariale, pentru reformele anticriză şi pentru politica economică din ultimele luni.
Nemulţumiţii au strigat neîncetat „Afară cu Zapatero” sau „Zapatero demisia”, huiduielile făcându-se auzite şi în momente de maximă solemnitate precum a fost cel al depunerii coroanei în memoria soldaţilor căzuţi.
Strigătele de nemulţumire la adresa guvernului s-au auzit şi în anii trecuţi, însă de această dată, situaţia este justificată şi de faptul că, potrivit unui sondaj recent, aproape 80 % dintre spanioli sunt preocupaţi de nivelul şomajului, iar în cazul organizării unor alegeri, partidul de opoziţie, Partidul Popular, ar obţine 42% dintre voturi, iar socialiştii, aflaţi acum la putere, nu ar depăşi 29% dintre voturile spaniolilor. La ora actuală se înregistrează pentru prima dată o diferenţă mai mare de 10 procente între cele două partide principale din Spania.
Pentru că 12 octombrie este Ziua Spaniei, dar si Ziua Independentei statelor latino-americane, care împlinesc astăzi 200 de ani de la eliberare, ceremonia a cuprins şi un omagiu adus celor 9 steaguri ale ţărilor care şi-au dobândit independenţa. Dintre acestea a lipsit cel al Venezuelei care a invocat motivul că stegarul nu se simte bine.
Parada a fost urmată de o recepţie pe care regele Juan Carlos a oferit-o celor aproximativ 800 de invitaţi. La paradă a participat şi ambasadorul României în Spania, Maria Ligor.