Partidul lui Dacian Cioloș și Dan Barna are un plan pentru banii trimiși acasă de românii din diaspora, iar motivul oficial este acela că vor să-i ajute pe cei care au probleme cu folosirea serviciilor bancare.

USR vrea să știe ce fac românii din diaspora cu banii

Ca să cunoască mai bine modul în care își transferă banii românii din străinătate, USR PLUS are acces acum la resursele Departamentului Românilor de Pretutindeni din guvernul României.

Instituția condusă de Oana Ursache (USR PLUS) a demarat încă din 5 iulie un studiu în rândul românilor din străinătate pe motiv că ar dori să cunoască problemele cu care se confruntă aceștia când trimit bani acasă, la familie.

Una dintre marile probleme ale românilor din afara granițelor este legată de serviciile bancare și lipsa modalităților de a folosi serviciile bancare într-un mod eficient, sigur și legal atunci când vine vorba de transferul banilor spre familia rămasă acasă”, anunță Departamentul Românilor de Pretutindeni, controlat de Uniunea Salvați România și PLUS.

Secretarul de Stat pentru românii din diaspora, Oana Ursache, nu explică nicăieri cum a ajuns guvernul României la concluzia că românii din străinătate au probleme bancare pe care nu le pot rezolva și nici de ce face asta tocmai acum, când transferurile se pot face în câteva secunde prin aplicații mobile extrem de sigure.

Singura motivație credibilă nu poate fi decât aceea că USR PLUS vrea să obțină, prin intermediul guvernului, o hartă a românilor înstăriți din diaspora ca să-și extindă rețeaua de filiale de partid.

Un chestionar neprotejat, postat pe Google

Ca să obțină informațiile despre românii din diaspora și banii lor munciți în străinătate, instituția Oanei Ursache (USR PLUS) a postat un formular pe Google în care doritorii sunt invitați să dea detalii despre afacerile personale.

Formularul Google nu este semnat, nu are niciun antet, iar datele pot fi culese de proprietarul emailului care a creat pagina.

Cu toate acestea, instituția controlată de USR PLUS prin Oana Ursache îi îndeamnă pe cetățeni să-și divulge datele pe o pagină neoficială.

Comunicatul oficial precizează că datele culese despre românii din diaspora urmează să fie înaintate Asociației Bancare din România, cu scopul de a rezolva probleme.

Totuși, orice bancă este capabilă să-și analizeze calitatea serviciilor și dacă vrea să rămână pe piață nu așteaptă după Departamentul pentru Românii de Pretutindeni ca să afle ce probleme au proprii clienți.

Studiile de calitate stau la baza oricărei afaceri, dar guvernul României este totuși „preocupat” de problemele pe care le pot avea românii din străinătate, de care nu s-a mai interesat.

Dar ce vrea să știe USR PLUS despre românii din diaspora?

Prima întrebare din chestionarul postat pe Google vrea să stabilească dacă ești femeie sau bărbat, fapt care contrazice din start afirmația că datele sunt confidențiale și dezinteresate.

Ce modalități de transfer de fonduri din și spre România folosiți? (obligatoriu)

Care este, în medie, suma de bani pe care o transferați în țară? (obligatoriu)

Care este frecvența cu care transferați fonduri în România? (obligatoriu)

 

Diaspora este cel mai mare investitor din România

Contribuția românilor din străinătate la PIB-ul României a fost de 3 la sută în 2019, iar sumele trimise acasă au ajuns la 6,7 miliarde de euro. USR PLUS pare acum foarte interesat să cunoască mecanismul folosit de români pentru a-și ajuta familiile de acasă.

Diaspora a devenit prioritatea maximă pentru că este, la propriu, o „mină de aur”.