Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația Internațională a Muncii (OIM) au realizat un studiu privind munca la distanță care a culminat cu un raport tehnic care expune beneficiile și riscurile pe care munca la distanță presupune pentru sănătatea lucrătorilor. În acest sens, ambele organizații văd necesar să se adopte măsuri care să ajute lucrătorii să se adapteze optim la această nouă formă de management al activității muncii.
. ) Ținând cont de momentul transformării digitale pe care îl avem cu care se confruntă, atât OMS, cât și OIM consideră că munca la distanță poate avea repercusiuni importante asupra sănătății fizice și psihologice și bunăstării sociale a lucrătorilor. Cert este că telemunca este o provocare în comparație cu formele tradiționale de organizare a muncii și că importanța sa este în creștere atât în ponderea indicatorilor sociali, cât și a celor de afaceri.
Formarea prealabilă și continuă a lucrător, furnizarea de materiale adecvate pentru desfășurarea muncii, elaborarea de proceduri de lucru clare și concise, ghiduri și manuale care să ajute la înfruntarea și rezolvarea eventualelor probleme stau la baza prevenirii sau atenuării riscurilor profesionale în telecommuting. Prin urmare, Institutul Regional de Securitate și Sănătate din Comunitatea Madrid a avut în vedere în VI Master Plan pentru prevenirea riscurilor profesionale analiza noilor realități de muncă și repercusiunea acestora; printre acestea, telecommuting și munca pe platforme digitale.
Astfel, Telecommuting, sănătate și siguranță , este o publicație digitală care oferă o analiză exhaustivă a riscurilor psihosociale, a riscurilor ergonomice sau a tulburărilor musculo-scheletice. De menționat secțiunea dedicată analizei calității mediului interior în spații închise (zgomot, iluminare, temperatură…) precum și cea dedicată curățeniei și ordinii.
Ghidul de acțiune în munca la distanță conține o serie de recomandări pentru atingerea bunăstării atât fizice, cât și psihice. Aceste recomandări trec prin realizarea și menținerea unei rutine și extinderea acesteia în restul casei tale (menținerea celui mai mare număr de obiceiuri cu care ai început în orice zi: timpul de trezire, curățenie, rutine de înfrumusețare, îmbrăcăminte).
IRSST a programat și sesiuni de instruire privind telemunca în acest sens, pe care le desfășoară în mai multe Școli Gimnaziale din Regiunea noastră. Elevii IES Benjamín Rúa de Móstoles vor primi o vizită din partea tehnicienilor Unității de Formare și Conștientizare în luna martie.
) Sursa: Comunitatea Madrid – Vă reamintim principalele măsuri preventive de luat în considerare în munca la distanță