#Madrid –
Valea Neandertalienilor din Comunitatea Madrid din Pinilla del Valle se numără printre siturile cu cele mai vechi resturi fosile din Peninsula Iberică, la același nivel cu cele găsite în Sierra de Atapuerca din Burgos și cu cele din Bazinul Guadix din Granada sau cele ale Peșterii Aroeira, din Almonda (Portugalia).
Cele mai recente cercetări efectuate de profesorul Hai Cheng, principala autoritate mondială în datarea cronologică prin metoda seriei Uranus-Thorium, asupra molarului hominin vechi de peste 480.000 de ani, situat vara trecută în Cueva Des-Cubierta, vine să confirme primele impresii ale descoperitorilor săi, adică ar aparține primei jumătăți a Pleistocenului mijlociu.
„Dacă aceste date sunt acreditate, ar fi o știre absolut extraordinară pentru studiul evoluției umane în Spania și Europa”, a spus ministrul Culturii, Turismului și Sportului, Mariano de Paco Serrano, după ce a vizitat astăzi site-urile pentru a afla despre noul lucrări și dotări ale viitorului Muzeu-Centru de Studiu și Diseminare al Văii Neanderthalienilor.
Paco Serrano a fost însoțit de directorul Muzeului Arheologic și Paleontologic al Comunității Madrid și co-directorul Institutului de Evoluție din Africa, Enrique Baquedano, și de co-directorii Juan Luis Arsuaga, profesor de Paleontologie la Universitatea Complutense. din Madrid și director al Atapuerca și Alfredo Pérez-González, profesor de geologie.
Vizita s-a desfășurat în cadrul celei de-a 23-a campanii de săpături, unde se lucrează la dezlegarea cheilor comportamentului acestor primi coloniști. Aceste situri – declarate Bun de Interes Cultural (BIC), din categoria Zone Arheologice și Paleontologice – sunt singurele din regiune în care au fost găsite resturi de hominini anterioare speciei noastre.
Cercetarea se concentrează acum pe Homo neanderthalensisdeși în campania din 2023 Cueva Des-Cubierta a iluminat cea mai veche fosilă de hominin din Madrid, un molar vechi de peste 340.000 de ani care a ajuns să propună prezența umană în Valea Lozoya la mijlocul Pleistocenului mijlociu.
Enclavă internațională de referință
Deja transformată într-o enclavă de referință internațională în materie, Valea Neanderthalienilor este subiectul central al mai multor teze de doctorat și publicații internaționale. În aprilie anul trecut, Enrique Baquedano a prezentat aceste descoperiri importante la Congresul anual al Societății de Arheologie Americană, desfășurat la New Orleans (SUA).
În prezent, siturile Pinilla del Valle constituie una dintre cele mai importante enclave din Europa pentru a afla despre modurile de viață și formele de interacțiune cu mediul acestei specii emblematice. În afara perioadei de săpătură, parcul oferă tururi ghidate de către membrii echipei de cercetare a proiectului. Diseminarea acestui mediu unic va culmina anul viitor cu inaugurarea Muzeului-Centr de Studiu și Diseminare al Văii Neanderthalienilor.
Sursa: Comunitatea Madrid – Valea Neanderthalienilor din Comunitatea Madrid, printre siturile cu cele mai vechi resturi fosile din Peninsula Iberică