În 9 octombrie este ziua Comunității Valenciene. Se comemorează intrarea în orașul Valencia a regelui Jaime I în 1238, ca urmare a procesului de recucerire creștină a părții din peninsulă, care aparținea arabilor. Există mai multe ceremonii solemne care pot fi urmărite în această zi, printre care: coborârea și apoi ridicarea steagului Valenciei (numit Senyera) de pe balconul principal al clădirii Primăriei, semn al recuceririi; salvele de onoare și defilarea până la statuia ecvestră a lui Jaime I din Plaza del Parterre; ofrenda de coroane de flori la acest monument; interpretarea în Piața Primăriei a Imnului Regional de către Orchestra Municipală a Valenciei și spectacolul de focuri artificiale și petarde din aceeași piață care se produce în jurul orei 2.
În noaptea de 8 octombrie la miezul nopții se desfășoară un concurs internațional de focuri artificiale în Paseo de la Alameda, anul acesta fiind a 31 – a ediție.
O altă tradiție populară specifică acestei zile – la „mocaorà” – constă în faptul că bărbații trebuie să facă cadou iubitelor lor, dar și mamelor un coșuleț (numit mocador), în mod normal îmbrăcat în mătase, în care sunt dulciuri din marțipan sub formă de fructe și legume. Dintre aceste dulciuri nu ar trebui să lipsească simbolurile sexuale care sunt „la piuleta” ce reprezintă vaginul cu ovarele și „el tronador”, respectiv penisul. Semnificația acestor dulciuri ar fi o versiune de pastelerie a istoriei recuceririi Valenciei. Se spune că populația de atunci ar fi oferit soției lui Jaime I fructe și legume din propriile cîmpuri ca simboluri ale fertilității. Și se mai spune că în anii următori au celebrat cucerirea Valenciei de către Jaime I cu un tip de petarde ce se numeau „Piuleta” și „Tronador”. În secolul al XVIII-lea, însă, petardele au fost interzise, iar brutarii au stilizat toate aceste elemente și așa a apărut macaora. În afară de aceasta, pe 9 octombrie se sărbătorește și sfântul îndrăgostiților valencieni care este Sfântul Dionisie (Sant Donis în valenciană).