#Spania – Un total de 622.404 fermieri și fermieri au depus cererea unică de ajutor din Politica Agricolă Comună (PAC) pentru anul 2023, prima campanie în care se aplică Planul Strategic Național 2023-2027. Aceste cereri includ peste 22,2 milioane de hectare declarate. Prelungirea termenului până pe 30 iunie a permis ca toate cererile să fie procesate.

Numărul exploatațiilor agricole care solicită ajutor reprezintă o ușoară scădere de 3,95% față de campania din 2022, în linie cu tendința constantă din ultimele decenii și la o scară semnificativ mai mică față de ceea ce a avut loc în primele două exerciții financiare PAC precedente.

Cu toate acestea, suprafața totală declarată rămâne stabilă. Aceste date sunt indicative pentru menținerea activității economice și de mediu desfășurate de sectorul agricol din Spania, precum și pentru o mai mare profesionalizare a acestuia. Există mai puține ferme solicitante, dar acestea sunt mai mari.

Suma totală a ajutoarelor directe pentru campania 2023 se ridică la 4.875 milioane de euro, pe care comunitățile autonome le vor putea plăti sub formă de avans începând cu 16 octombrie și care vor fi achitate integral până la 30 iunie 2024. Ministrul în exercițiu al Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, a subliniat importanța veniturilor din PAC pentru fermieri și fermieri, deoarece asigură stabilitate activității agricole, mai ales în vremuri dificile precum cea actuală.

În această campanie, la solicitarea Spaniei, plata în avans a ajutorului direct este majorată de la 50 la 70%, ceea ce va oferi o mai mare lichiditate fermierilor și crescătorilor de animale, deoarece acestea pot fi plătite în perioada 16 octombrie – 30 octombrie. Noiembrie, până la aproximativ 3,5 miliarde de euro în funcție de graficul de plată stabilit de fiecare comunitate autonomă.

Cererea unică este procedura prin care se unifică prezentarea cererilor de ajutor direct din PAC și a intervențiilor de dezvoltare rurală acordate pe suprafață sau pe cap de animale.

Dintre aceste solicitări, practic toate includ cel puțin un ajutor direct inclus în Planul Strategic Național 2023-2027: ajutor pentru venit de bază pentru durabilitate și plăți complementare ale acestuia (redistributive și tineri fermieri), eco-regimuri și ajutoare asociate.

Ecoregimuri și ajutoare asociateDatele arată buna primire a fermierilor și fermierilor față de eco-regimuri, măsură care constituie principala noutate în PAC 2023-2027 care începe să se aplice în acest an. 75% dintre fermierii și fermierii care au solicitat ajutor au solicitat un eco-regim. Această proporție este semnificativ mai mare ca suprafață, întrucât cele 19,1 milioane de hectare pentru care s-a solicitat un ecoregim reprezintă 87% din totalul declarat în cererea unică, un procent mai mare decât era planificat în planul strategic.

Astfel, de exemplu, ecoregimurile au condus la o creștere a suprafețelor cu acoperiri spontane sau inerte la culturile lemnoase, care ajung la 2,4 milioane de hectare (cifra de suprafață acoperită s-a stabilizat în ultimii 5 ani la aproximativ 1,3 milioane de hectare). În plus, 6,7 milioane de hectare au fost alocate întreținerii pășunilor extensive pentru animale; În 5,4 milioane de hectare s-au efectuat rotații cu specii în ameliorare, inclusiv leguminoase în aceste rotații; Aproximativ 1,4 milioane de hectare au adoptat practica semănării directe și 3 milioane de hectare au adoptat practica spațiilor agricole pentru conservarea biodiversității.

În ceea ce privește ajutorul asociat, care se acordă legat de o anumită producție, suprafața solicitată rămâne stabilă față de 2022 în culturi precum orezul, tomatele pentru industrie sau bumbacul, în timp ce a crescut în cazul sfeclei de zahăr.

Datele publicate arată că, datorită eforturilor fermierilor și fermierilor, entităților colaboratoare și administrațiilor publice, prima etapă a cererilor de ajutor în acest prim an de aplicare a noii PAC a fost încheiată în mod satisfăcător, a subliniat ministrul.

Rapoarte detaliate privind cererea unică și progresul zonei solicitate pentru 2023, defalcate pe comunitate autonomă și ajutor, pot fi consultate pe site-ul Fondului Spaniol de Garantare Agrară (FEGA).

Campania CAP 2023

Mai multe informatii Ce este Politica Agricolă Comună (PAC)? Spania primește fonduri europene și face PAC mai flexibilă pentru fermierii și fermierii afectați de secetă (27/06/23) Etichete: ajutoare UE Sursa: Guvernul Spaniei – Valoarea totală a ajutorului direct din PAC 2023 se ridică la 4.875 milioane de euro