Opera din Madrid a pregatit o premiera mondiala despre Walt Disney, sub semnatura celebrului compozitor Phillip Glass si cu o scenografie realizata de un roman.
Este vorba de Dan Potra, un artist roman recunoscut in strainatate si foarte putin cunoscut in Romania. A emigrat inainte de Revolutie si s-a stabilit in Australia. De-a lungul carierei sale a realizat numeroase proiecte precum ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Sydney sau cea a Cupei Mondiale de Fotbal din Africa de Sud 2010. A colaborat si cu studiourile Dreamworks la un proiect de 40 de milioane de dolari in cadrul filmului de animatie „Cum sa-ti antrenezi dragonul”.
Pentru Dan Potra orice proiect este insa important, indiferent de buget si cu atat mai mult daca este vorba de cel mai apreciat compozitor din lume, Phillip Glass, „un fel de Mozart sau Beethoven contemporan„.
La Opera din Madrid a lucrat impreuna cu acesta la punerea in scena a piesei „Americanul perfect”, despre viata lui Walt Disney, creatorul celebrelor personaje de desene animate precum Mickey Mouse, Goofy sau Donald Duck.
„Toata piesa este despre nanosecunda inainte ca Walt Disney sa moara si intr-un fel toata viata lui este ca un fel de film de animatie care se desfasoara cu o viteza uluitoare„, ne-a precizat Dan Potra, care ne-a marturisit si faptul ca a fost nevoit sa-si inceapa munca inainte ca opera sa fie scrisa. „Am inceput sa ascult tot ce a compus Phillip Glass ca sa pot pregati aceasta opera, incat acum am devenit un fel de expert in muzica sa„, a mai spus scenograful roman.
Teatro Real din Madrid aduce pe scena un subiect tabu pentru ca despre Walt Disney s-au scris doar cateva carti biografice si in curand urmeaza sa se faca primul film.
Din cauza legilor de copyright, in opera „Americanul perfect” nu putea fi folosita nici o creatie Disney. Ca sa introduca in scena personajele celebre de desene animate, Dan Potra a folosit mai multe tehnici subtile precum desenul a trei cercuri care sugereaza silueta lui Mickey Mouse. „Bineinteles ca nu avem voie sa aratam nici un Mickey Mouse si nici un Donald Duck. Am gasit alte modalitati, de exemplu, trei cercuri care sunt un leitmotiv care apare in toata piesa. Decorul este de fapt o masina. Sunt doua brate uriase care se invart si la un capat exista un proiector, iar la celelate exista un fel de containere care scuipa ecrane. Totul reprezinta un fel de holograma a omului sarac si ideea este de a crea o iluzie. De fapt asta a facut Walt Disney. A creat o iluzie care disparea in momentul in care se opreau desenele animate„, ne spune Dan Potra.
De aceea, ca sa ilustreze viata lui Disney, scenograful roman Dan Potra a fost nevoit sa apeleze la experienta sa, dinainte de Revolutie, cand facea desene animate la Televiziunea Romana, impreuna cu regizorul Bob Calinescu.
„Insinuarile cred ca merg foarte bine. Noi in Romania avem un fel de traditie de a insinua in teatru lucruri pe care nu avem voie sa le spunem altfel. Eu cand eram tanar am lucrat cu Bob Calinescu la Televiziunea Romana, unde am facut desene animate si intr-un fel ceea ce se vede pe scena este un omagiu pentru el. Am facut mai multe desene animate, unul dintre serialele lui favorite era ‘Oaca si Boaca’, la care am lucrat foarte mult. Intr-un fel, cunoscand tehnologia asta analoga de a face desene animate am vrut sa sarbatorim in decorul asta amintirea lui Bob Calinescu„, a mai precizat Dan Potra, care spune ca de 25 de ani asteapta o ocazie ca sa creeze ceva in teatru, in Romania.
Premiera operei „Americanul perfect” de Phillip Glass a avut loc in 22 ianuarie, la Madrid. Dupa reprezentatiile programate in capitala Spaniei, opera va merge intr-un turneu mondial prin Marea Britanie, Australia si SUA. Spectacolul poate fi urmarit si pe internet pe pagina www.palcodigital.com.