Vigilantes del Aire, căpșunile ca stații de calitate a mediului

Vigilantes del Aire, căpșunile ca stații de calitate a mediului

#Madrid –

Ce alte întrebuințări poate avea planta de căpșun în afară de a-și oferi fructele gustoase? Alături de proprietățile sale magnifice (sărac în calorii, bogat în vitamine, antioxidanți, magneziu, potasiu, flavonoide, fenoli și mai multe beneficii), poate fi un cadou frumos de vară ca element ornamental pe terasă. Dar știința cetățenească a mers mai departe, așa cum ar trebui să fie, și a găsit alte utilizări de mare valoare educațională și științifică. Frunzele de fragaria pot funcționa ca indicatori de mediu prin captarea particulelor din aer, cum ar fi metalele și polenul. În acest fel, studiul acestuia permite cunoașterea calității aerului din zonă într-o perioadă determinată.

Proiectul se numeste Observatorii aerului și a fost lansat de Subdirecția Generală pentru Sustenabilitate (Zona Guvernamentală pentru Mediu și Mobilitate) prin Departamentul Educație pentru Mediu pentru a-l implementa în toate etapele educaționale, de la sugar până la liceu. Școlarii vor lua acasă o plantă de căpșun cu foaie de îngrijire și o vor avea în aer liber (fereastră, balcon, terasă, terasă) din martie până în prima jumătate a lunii iunie.

flori de capsuni
Frunzele de fragaria pot funcționa ca indicatori de mediu

În această perioadă frunzele vor acumula particulele și odată terminate, elevii vor smulge câteva frunze din plantă și, prin școală, vor fi trimiși la laboratorul însărcinat cu supravegherea și coordonarea experienței științifice. În dosar trebuie să completeze câteva informații de interes precum adresa unde a fost găzduit câmpul de căpșuni, orientarea locului de amplasare și alte detalii. Aproape 90 de școli din Madrid s-au înscris pentru această experiență gustoasă a științei cetățenești.

Frunzele de căpșuni vor fi duse la studiu, dar planta va rămâne în casa elevului ca recompensă pentru participarea lor. Odată primite probele, laboratorul va detecta eventualele creșteri ale particulelor și metalelor grele (cadmiu, cobalt, crom, fier, nichel, plumb, zinc), tipice activității urbane și generate de emisiile industriale, traficul rutier, lucrări, sisteme de încălzire. , curatenie stradala etc. Rezultatul sistemului de analiză va fi încărcat pe site-ul web Vigilantes del Aire.

Laborator științific pentru studiul căpșunilor
Laborator pentru studiul căpșunilor de Vigilantes del Aire

Experiență pedagogică și științifică

O experiență foarte tare, nu? Da, pentru că acest experiment inovator al științei cetățenești oferă două linii pedagogice foarte valoroase. Pe de o parte, favorizează conștientizarea ecologică și civică, responsabilitatea socială a tinerilor și promovează munca în colaborare, precum și dezvoltarea gustului pentru experimentare și competență științifică, care este foarte activă și curioasă la această vârstă. Și pe de altă parte, elevii vor putea afla mai multe despre aer ca componente ale acestuia și daunele pe care poluarea aerului le aduce sănătății.

Însă studiul nu se oprește doar la expunerea plantei pe terasă. Proiectul are un ghid didactic pentru participarea activă a elevilor la cursuri cu obiective de cunoaștere și dezbatere. Documentul propune căutarea de informații pe Internet, hobby-uri, jocuri cu mesaje codificate, elaborarea unui manifest pe baza ideilor dobândite și chiar experimente acasă foarte simple precum observarea filtrului aspiratorului sau observarea comportamentului CO₂ (efect de seră). , un alt poluant periculos când se găsește în exces în atmosferă.

Pe scurt, beneficiile căpșunilor sunt în aromă, în proprietățile sale sănătoase și în a deveni o stație de mediu, precum cele care funcționează în multe părți ale orașului. Concluziile și rezultatele vor fi publicate pe site-ul proiectului vigilantesdelaire.ibercivis.es cu informații detaliate despre fiecare dintre plantele de căpșuni care fac parte din studiu, în comparație cu rezultatele obținute în calculul total al orașului.

Mai multe informații despre calitatea aerului la airedemadrid.madrid.es

Sursa: Vigilantes del Aire, căpșunile ca stații de calitate a mediului

Despre autor

Redacția

Românul din Spania este o publicație românească independentă care a apărut în 2009. Este un proiect susținut de un colectiv de jurnaliști profesioniști și informează despre viața românilor din Spania. Dacă ai o informație de interes public contactează redacția

Publicitate

Publicitate

Hotnews.ro

Români în Madrid

Români în Madrid

Grupul românilor din Madrid pe Facebook

Contact

Contact Publicitate Banner Romanul.eu