Ministrul Președinției, Laura Vilagrà, a apărat astăzi în Parlament proiectul Jocurilor Olimpice de iarnă 2030 și a reamintit că este o „ oportunitate istorică ”pentru Pirinei. El a subliniat, de asemenea, importanța consultării populare care urmează să se desfășoare 24 în iulie: „ A da voce publicului face ca proiectul Jocurilor Olimpice. mai puternic. Pentru noi, participarea și consultarea în teritoriu nu este o opțiune, este o obligație ”și a adăugat:“ Niciodată până acum nu s-a vorbit atât de mult despre Pirinei, nevoile ei și provocările lor. Prin urmare, am pus în centrul politicii catalane un teritoriu care s-a simțit întotdeauna prea departe de luarea deciziilor ”.
Vilagrà a scos, thread per randa , impacturile pozitive pe care acest eveniment le va avea pentru Pirinei și pentru Catalonia:
Impact sportiv . Promovarea sporturilor de iarnă (gheață, zăpadă și munte) ca parte a culturii sportive a țării noastre. „ Catalonia este și va fi o țară sportivă”, a remarcat șeful Președinției, care a ținut să precizeze și că Jocurile nu vor fi un macroeveniment, ) „ca unii nu se obosesc să repete ”. În acest sens, el a subliniat că Jocurile plănuiesc să găzduiască în Pirineii Catalani circa 1. 800 sportivi și antrenori în 260. zile, în timp ce, de exemplu, permisele de schi vândute în Baqueira Beret în weekend sau în La Molina-Masella pot varia de la 13.000 si 20.000.
Impact social și comunitar . Jocuri care servesc drept platformă și vorbitor în lupta pentru egalitate în drepturi și șanse, capabile să evidențieze probleme sociale globale care necesită acțiuni urgente, cum ar fi lupta împotriva schimbărilor climatice, egalitatea de gen sau diversitatea culturală.
Impactul mărcii și imaginii Cataloniei asupra lumii . Promovarea Pirineilor ca destinație turistică desezonalizată, de mare interes cultural și patrimonial cu cele mai bune parcuri naturale sau cu turism gastronomic sau sportiv
Impact economic . Un turism desezonalizat care permite creșterea altor sectoare economice, cu scopul de a genera o economie diversificată care să încurajeze fixarea populației în teritoriu și generarea de locuri de muncă de calitate și susținute pe tot parcursul anului. „ Jocurile trebuie să depășească 20 zile. Ei trebuie să genereze o moștenire care să permită Pirineilor să se îndrepte către un punct de progres în țară. Acest impact global al mărcii Pyrenees nu va aduce beneficii doar schiului și turismului: va beneficia micii artizani de produse de la kilometrul 0, va beneficia sectorul primar care le va aproviziona, va beneficia companiile care vor să se stabilească dacă îmbunătățim conectivitatea. . Poate servi și ca un alt instrument de repopulare ”, a subliniat el.
Îmbunătățirea conectivității . „ Viitorul Pirineilor și tot ceea ce se face în următorii ani, trebuie să se întâmple cu sau fără Jocuri. Guvernul Generalitati este foarte clar in acest sens. O vom face, dar cu Jocurile s-ar putea să ajungem acolo mai devreme ”, a subliniat ministrul. Potrivit lui Vilagrà, Jocurile Olimpice ar putea accelera, de asemenea, lucrările în Spania care ar fi trebuit să aibă loc cu mulți ani în urmă, cum ar fi împărțirea R3 și îmbunătățirea drumului N –
Un nou model al Jocurilor Olimpice . „ În același mod în care am făcut din Barcelona 92 un nou model pentru Jocurile Olimpice de vară și de care suntem profund mândri, vrem Pirineii să fie un punct de cotitură în Jocurile de iarnă. Cu o vocație inovatoare, exemplară și de durată. Și mai ales sensibil în domeniul sustenabilității și al încorporării energiei regenerabile „, a remarcat Vilagrà.
Pe scurt, ministrul a încheiat subliniind:” ) Vrem moșteniri benefice pentru Pirinei. Vrem să ne asigurăm că orice am face, o facem cu respectul pentru mediu și sustenabilitatea necesară. Și nu mă pot gândi la o modalitate mai bună de a face asta decât prin a-l lega de sport . ”
Sursa: Vilagrà: „Dând vocea cetățenilor face proiectul Jocurilor Olimpice mai puternic”