Are 13 ani şi povestea lui a fost spusă pentru prima dată de presa spaniolă. O jurnalistă de la cotidianul 20 Minutos l-a remarcat și imediat și-a dat seama că nu este un cântăreț oarecare.
A impresionat-o, probabil, vârsta lui Paul, pentru că un copil care cântă în metrou nu este ceva obişnuit în Madrid. Paul cântă pentru călătorii din metroul madrilen pentru a-şi putea plăti orele de meditaţii la muzică, deoarece este conştient că numai prin studiu continuu poate să ajungă „un mare concertist”.
După ce 20 minutos a scris despre el, Paul a fost invitat și la o emisiune radio a postului Cadena Ser, cel mai ascultat radio din Spania. În cadrul emisiunii, cunoscutul violonist Ara Malikian, care a intervenit în direct prin telefon, a fost impresionat de povestea lui și l-a invitat la unul din spectacolele sale, o invitaţie pe care Paul a acceptat-o cu foarte mare plăcere.
Deşi este foarte tânăr, Paul este extrem de matur. Mama sa, Amalia, spune că este un copil foarte ambiţios, iar tatăl, Constantin, crede că Paul este un copil normal, deschis şi cuminte. Elev la o școală din Aranjuez de numai câteva luni, violonistul care a studiat la liceul Dinu Lipatti din Bucureşti este numit de colegi – „máquina”, pentru că învaţă foarte repede şi deja vorbeşte limba spaniolă cu lejeritate.
Din banii câştigaţi în urma micilor concerte pe care le dă în vagoanele de metrou, sub privirile călătorilor şi atenţia agenţilor de securitate, care de multe ori nu se arată prea îngăduitori cu el, Paul şi-a cumpărat un costum pentru concerte. Cântă în orchestra din Aranjuez, unde este cel mai tânăr membru.
Obiectivele sale sunt acum să-și ia o vioară nouă și să se înscrie la Conservatorio în Madrid. Îi place Paganini, dar cântă cu nostalgie şi Balada lui Ciprian Porumbescu, o piesă care îi aduce aminte de bunicii săi din România.
Povestea lui Paul, relatată la Televiziunea Română
Deşi părinţii săi nu sunt prea încântaţi de această decizie a lui Paul de a cânta în metroul din Madrid, recunosc că nu au posibilitatea să îşi ajute prea mult copilul: mama lucrează ca internă la o familie din Aranjuez şi câştiga numai cât să poată plăti chiria apartamentului unde locuieşte Paul împreună cu tata, Constantin Ilie, care în prezent nu are un loc de muncă.
Tatăl își dorește să lucreze ca şofer, aşa cum făcut-o în România, unde o perioadă a muncit ca taximetrist. Părinţii lui Paul stau cu grijă de câte ori copilul pleacă să cânte la metrou, dar violonistul nu mai are nici o teamă.
Dacă în prima zi se simţea „ca o căprioară într-o turmă de lupi”, în scurt timp a văzut că în fiecare vagon poate da un mic concert. Paul Ilie priveşte viaţa cu un curaj pe care puţini copii îl au la vârsta sa și cu toate că a primit promisiuni că va fi ajutat, deocamdată se bizuie doar pe eforturile sale.
Visul lui Paul poate deveni realitate, dar acum are nevoie de puțin ajutor ca să își ia zborul. Cei care doresc să-l ajute pe micul violonist pot să contacteze familia prin telefon: 643 334 119.
Ascultă interviul acordat de Paul la Cadena Ser și citește aici reportajul publicat de 20 Minutos.