Bilbao este situat in Peninsula Iberica, in nord, la malul Oceanului Atlantic si reprezinta nucleul unei zone metropolitane, cu peste un milion de locuitori. De la fondarea sa, acum mai bine de 700 de ani, Bilbao a fost mereu factorul fundamental de dezvoltare in regiunea Vizcaya.

Obiceiuri si traditii

Bilbao este cunoscut pentru echilibrul sanatos intre traditiile sale adanc inradacinate si tendintele cele mai actualizate. Cultura sa gastronomica se regaseste in toate obiceiurile. De aceea, la Bilbao poti sa gasesti multe restaurante de calitate superioara, oferind cele mai bune exemple din arta culinara a bascilor.

Pasiunea pentru mancare se reflecta intr-unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri: „txikiteo” sau „poteo”, care se poate intalni in Bilbao. In timp ce bei un „txikito” – un pahar mic de vin – sau un „zurito”, pahar mic de bere, ii poti vedea pe localnici cum  merg de la un bar la altul, la anumite ore din zi, ca sa serveasca un „pintxo”, un aperitiv foarte apetisant servit cu bautura.

Cultura gastronomica se regaseste si la cea mai populara festivitate din oras, Ziua Sfantului Tomas, celebrata in fiecare 21 decembrie, atunci cand produsele traditionale din „baserris” (catune) sunt expuse si toata lumea poate cumpara sau gusta mancaruri delicioase intr-o atmosfera plina de bucurie. Sa probezi „talo con chorizo” (tortilla de porumb si salam) si „txakoli” (vin alb dulce) este un obicei peste care nu se poate trece la Bilbao.

Istorie

Originile exacte ale orasului Bilbao nu au fost determinate pana acum cu exactitate. Cu toate acestea, se stie ca a existat o asezare deja stabilita pe ambele maluri ale raului Nervion inainte de a deveni oficial un oras. A fost Don Diego Lopez de Haro V, conte de Vizcaya, cel care care a dat orasului titlul in anul 1300, datorita importantei sale comerciale si maritime.

bilbao-nervionBilbao si-a consolidat statutul comercial in secolele 15 si 16, devenind cel mai important centru economic din regiunea Vizcaya, datorita schimburilor cu alte porturi de pe continent si datorita situarii sale strategice pe ruta catre Santiago de Compostela. De asemenea a devenit o cetate mai puternica in aceasta perioada si pentru faptul ca orasul a inceput comertul cu coloniile americane.

Secolul al 18-lea a adus un nou suflu orasului, printr-o dezvoltare economica continua si o cautare de noi spatii pentru populatia sa in crestere. Secolul al 19-lea, a fost totusi perioada in care Bilbao s-a transformat cu adevarat prin initierea exploatarilor miniere din apropiere. La finalul secolului trecut, insa, orasul a intrat intr-o criza industriala puternica si a fost nevoie de o restructurare a economiei, iar marile suprafete industriale au inapoiat spatiul ocupat oamenilor.

Acum orasul este identificat prin cultura si frumusetea sa si mai ales prin silueta impresionanta a muzeului Guggenheim si prin eleganta Palatului Euskalduna, simboluri care atrag numerosi turisti la Bilbao.

Clima

Bilbao are o clima umeda marina. Vanturile din vest si marea aduc temperaturi blande si un climat temperat tot timpul anului. Temperaturile medii sunt 8 C iarna si 20 C in timpul verii. La Bilbao sunt normale iernile blande si verile calde moderat, iar ploile sunt mai frecvente primavara si toamna.

Zone de interes

Muzeul Guggenheim

http://www.guggenheim-bilbao.es/

Este obiectivul cel mai vizitat. Colectia permanenta este constituita din operele de arta care apartin muzeului Solomon R. Guggenheim, Colectiei Peggy Guggenheim si Muzeului Guggenheim Bilbao, care, la un loc, ofera o imagine completa asupra artelor plastice din secolul XX.

Catedrala Apostolului Santiago

Dedicata apostolului care este patronul spiritual al orasului Bilbao incepand cu 1643. Construita in secolul al XIV-lea in stil gotic, are trei nave.

Piateta Santiago

In centrul ei se afla o fantana eleganta conceputa de Luis Paret, in epoca lui Carlos III. In varful sau se afla inscriptia „Pentru binele public„. 

Casco Viejo – centrul istoric

Puente de la Merced

In 1937 acest pod a fost reconstruit peste originalul facut de Ernesto Hoffmeyer in 1883.

Iglesia de la Merced
Fosta manastire a Sf. Iosif din La Naja, construita in 1675 pentru a satisface rascumpararea de robi, a fost reconstruit in 1750. Complet restaurat, astazi este sediul teatrului muzical „Bilborock”.

Puente de la Ribera

Pod cu un arc mare de fier, proiectat de Pablo de Alzola si Minondo in 1881.

Paseo de La Ribera si Arcades (Arcos de La Ribera)
Marcheaza perimetrul centrului vechi care a fost declarat complex istoric in 1972

Mercado de La Ribera

Piata construita de catre Pedro de Ispizua Bermeo si Susunaga. A inceput activitatea in 1929 si iese in evidenta mai ales pentru oferta excelenta de fructe de mare. 

Biserica San Anton

A fost construita pe ruinele fostului Alcazar al orasului in secolul al XIV-lea, in stil gotic. Silueta sa face parte din blazonul orasului, impreuna cu podul cu acelasi nume.

Casa natala a lui Miguel de Unamuno

O placa de la No. 16, strada Ronda, aminteste ca acolo s-a nascut pe 29 septembrie 1864, ilustrul ganditor universal, poet, romancier si profesor, Miguel de Unamuno.

Alte muzee:

Muzeul Maritim

Muzeul Taurin

Sala Trofeelor de la clubul de fotbal Athletic Bilbao

 

Euskera

In Bilbao se vorbeste spaniola, dar limba localnicilor se numeste euskera si face parte din identitatea regiunii. Iata cateva cuvinte in euskera:

Agur – La revedere!

Gabon – Noapte buna!

Egunon – Buna ziua!

Kaixo – Salut

Eskerrik asko – Multumesc

Mesedez – Va rog!

Bai -Da


Mai multe informatii despre Bilbao:

Bilbao Turismo

Plaza Ensanche, 11

Tel. 94 479 57 60

Abandoibarra Etorbidea, 2

Plaza Arriaga, s/n (Bajos del Teatro Arriaga)

Albergue Bilbao Aterpetxea

Ctra. Basurto-Kastrexana, 70

Tel. 94 427 00 54