Statul român va cheltui 8,4 milioane de euro ca să facă un Registru Electoral al diasporei și ca să votăm ca și până acum, pe liste suplimentare și, implicit, la cozi.
Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor schimbă lucrurile în așa fel încât să nu se modifice nimic.
Românii din diaspora vor fi arondați unor secții electorale noi
Din perspectiva Autorității Electorale Permanente, noua lege electorală din România stabilește câteva „soluții” pentru cozile de la secțiile de votare din străinătate, în așa fel încât să se cunoască dinainte necesitatea numărului de secții.
Acestea vor fi create, potrivit legii 2008/2015 în orașele cu minim 100 de alegători înscriși în registrul electoral, iar la o secție nu pot fi arondate mai mult de 2000 de persoane. Asta înseamnă că numai în orașul Madrid ar trebui să existe cel puțin 20 de secții de votare, iar în orașe ca Alcala, Coslada, Torrejon ar trebui să fie înființate între 5 și 10 secții de votare.
Registrul Electoral era o necesitate încă de acum 8 ani când diaspora începuse să se formeze și la referendumul de suspendare a președintelui României, din 2007, s-a văzut că este o masă electorală semnificativă. Această procedură implică însă o birocrație în plus pentru români și un cost bugetar substanțial pentru bugetul țării.
Ar fi necesare sute secții de votare doar în Spania
Sunt peste 4 mii de localități în Spania în care trăiesc români, iar numărul celor care au peste 18 ani depășește 650.000. Dacă nu pot fi arondați decât 2000 la fiecare secție, atunci statul român ar trebui să plătească sume uriașe ca să instaleze secții în toată Spania și în alte țări din Europa.
Această operațiune ar avea un cost uriaș pentru România, doar pentru că partidele politice nu doresc să faciliteze o formulă de vot prin poștă sau electronic. Principala responsabilitate aparține, fără îndoială, guvernului Victor Ponta care putea să includă în această lege mărirea numărului de parlamentari pentru diaspora, precum și formule alternative de vot, prin poștă sau electronic.
Cine vrea să voteze la secția din orașul său trebuie să se înscrie în Registrul Electoral
Potrivit noii legi, românii care doresc să voteze la alegerile parlamentare din 2016, în orașul în care au reședința în Spania, trebuie să se înscrie, începând cu data de 1 aprilie 2016, în Registrul Electoral, care va avea pentru prima dată o secțiune pentru românii din străinătate cu domiciliul sau reședința în afara țării.
Procedura presupune completarea unui formular la ambasada și la consulate, prin care românii din diaspora pot să se înscrie în registrul electoral pentru următoarele alegeri parlamentare.
După înscrierea în registrul electoral, românii din străinătate vor fi repartizați unor secții din raza localității și nu vor putea vota în altă parte pe baza listelor permanente.
Nu vor dispărea listele suplimentare
Legea nu anulează însă formula actuală a listelor suplimentare. Acestea vor continua să existe la ambasade și consulate pentru toți alegătorii care pot demonstra că au domiciliul în Spania, dar nu au apucat să se înscrie în Registrul Electoral ca să poată vota în secțiile înființate pentru listele permanente.
În consecință, românii din străinătate vor fi din nou subiectul unui experiment electoral în care vor întâmpina o nouă serie de probleme pentru a-și exprima opțiunea electorală.
În primul rând, statul român se va confrunta cu o situație complicată dacă numărul românilor care se vor înscrie pe listele permanente va determina înființarea câtorva sute de secții numai în Spania, iar alegătorii care sunt obișnuiți să voteze la consulat și la ambasada vor fi trimiși la noile secții dacă s-au înscris în prealabil pe listele permanente.