Persoanelor care prestează îngrijire plătită li se vor garanta condiții de muncă demne și sănătoase, echivalente cu cele ale oricărui alt lucrător. Se vor lua în considerare riscurile psihosociale ale unei activități care se desfășoară singur și, în multe cazuri, îngrijirea persoanelor în momentele critice din viața lor. Angajatorii trebuie să fie responsabili de evaluarea riscurilor profesionale în locuința în care sunt prestate serviciile. Institutul Național pentru Securitate și Sănătate în Muncă va oferi suport tehnic prin ghiduri și formulare de evaluare Vicepreședintele II al Guvernului și ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, a avut întâlniri cu liderii organizațiilor sindicale CCOO și UGT și, ulterior, cu liderii grupurilor de lucrători domestici și ai serviciului de ajutor la domiciliu SEDOAC, Teritoriul Intern, SINTRAHOCU, sindicatul SAD și platforma unitară AUXAD pentru abordarea noilor reglementări privind prevenirea riscurilor profesionale.
După cum a explicat Díaz, noul „regulament fundamental va permite protejarea drepturilor a mii de lucrători ai ajutorului la domiciliu și lucrătorilor casnici”, așa cum este impus de Strategia de securitate și sănătate în muncă 2023-2027 convenită în cadrul Dialogului social cu sindicatul. , afaceri și organizații ale comunității autonome.
Pe lângă aspectele fizice, șeful Muncii a mai subliniat că „se adaugă și riscuri psihosociale, deoarece își desfășoară activitatea singuri și în momentele cheie din viața noastră, îngrijind persoane cu patologii legate nu doar de deteriorarea fizică, ci și cognitivă. sau însoțirea oamenilor când sosește momentul morții” a subliniat vicepreședintele secund.
Goluri
Persoanele care desfășoară activități de îngrijire plătite trebuie să fie asigurate condiții de muncă decente și sănătoasecu măsuri preventive eficiente, atât în domeniul riscurilor fizice, cât și psihosociale.
Decretul Regal 486/1997, din 14 aprilie, prin care se stabilesc prevederile minime de sanatate si securitate la locul de munca, va fi modificat pentru a face mențiune expresă companiilor la al caror serviciu se afla personalul dedicat activitatii de ajutor la domiciliu.
Noul standard va presupune și îmbunătățiri ale situației în ceea ce privește prevenirea riscurilor profesionale a persoanelor care prestează servicii de ajutor la domiciliu, în majoritate femei, prin încorporarea perspectivei de gen în prevenirea riscurilor profesionale, cu Măsuri specifice împotriva agenților biologici, cancerigeni sau chimici.
Astfel, odată cu noul standard, evaluarea riscului va lua în considerare posibilitatea ca orice poziție indiferent dacă sunt ocupate de bărbați sau femei, ținând cont de existența riscurilor psihosociale, în special atunci când acestea sunt legate de responsabilitățile familiale și de îngrijire.