Yolanda Díaz a făcut un bilanț „cu unele limitări” având în vedere perioada scurtă de valabilitate a regulii care sunt „foarte pozitive, așa cum recunosc diferite organizații precum FMI, OCDE sau Banca Spaniei”.
Vicepreședintele secund a anunțat și investiția de 11.296 milioane de euro din Fondul Social European plus (FSE+) pentru dotarea politicilor structurale în materie de ocupare a forței de muncă în următorii 7 ani, ceea ce presupune sprijinul Comisiei Europene pentru proiectele prezentate de Ministerul Muncii și Economiei Sociale. 3.500 de milioane de euro vor fi alocate politicilor pentru tineri.
Reforma Muncii, în date
Ocuparea forței de muncă s-a îmbunătățit semnificativ în ultimul an, în care s-au alăturat 514.700 de persoane, ajungând la peste 20,5 milioane de persoane angajate.
Yolanda Díaz s-a remarcat și în evoluția unui scenariu de crize înlănțuite în care ne aflăm încă, „nu doar că am recuperat toate locurile de muncă pierdute în faza inițială a pandemiei, când activitatea era paralizată pentru a salva vieți, dar astăzi lucrează cu 673.400 de oameni mai mulți decât în 2019”.
La sfârșitul anului 2022, ocuparea forței de muncă este la cel mai înalt nivel de 14 ani, cu o evoluție pozitivă a ocupării forței de muncă care are un impact deosebit atât asupra femeilor, cât și asupra tinerilor, adică asupra persoanelor care au suferit cel mai mult în crizele anterioare”. l-a condamnat pe Díaz.
Numărul total de salariați este de 17.403.200, cea mai mare cifră din seria istorică. „Acesta este Guvernul muncitorilor și muncitorilor acestei țări: pentru ei și pentru ei și pentru ei”Diaz a conchis.
Ocuparea forței de muncă în rândul femeilor și tinerilorVicepreședintele II al Guvernului s-a arătat deosebit de mulțumit de evoluția ocupării forței de muncă în rândul femeilor și tinerilor deoarece „la sfârșitul anului 2022, ocuparea forței de muncă este la cel mai înalt nivel de 14 ani, cu o evoluție pozitivă a ocupării forței de muncă care are un impact atât asupra femeilor, cât și asupra tinerilor, adică asupra persoanelor care au suferit cel mai mult în crizele anterioare”, a declarat Díaz.
Astăzi sunt 9,43 milioane de femei angajate, cea mai mare cifră din întreaga serie istorică și reprezintă cu aproape 400.000 mai multe decât în 2019. „Este un bilanț de care mă simt deosebit de mândră și mulțumită, pentru că de data aceasta nu femeile sunt cele care plătesc pentru criza cu pierderea locurilor de muncă” a explicat ministrul Muncii.
Datele privind ocuparea tinerilor sunt, de asemenea, în concordanță cu cele privind ocuparea forței de muncă a femeilor. În prezent, aproape 3 milioane de persoane cu vârsta sub 30 de ani lucrează în țara noastră, sunt 2.945.400 de tineri, f cea mai mare cifră de ocupare a tinerilor de 11 ani „din acest motiv trebuie să prețuim pozitiv faptul că avem 100.000 de persoane sub vârstă angajată. cu 30 de ani mai mult decât în 2019, adică înainte de pandemie, criza energetică, inflația mare și războiul din Ucraina”, a evaluat Díaz.
Al doilea vicepreședinte al Guvernului, Yolanda Díaz, și secretarul de stat pentru ocuparea forței de muncă și economie socială, Joaquín Pérez Rey.
şomaj înregistrat
Numărul șomerilor este sub trei milioane, lucru care nu s-a mai întâmplat din 2008, când a început criza financiară. În ultimele 12 luni, șomajul raportat de EPA a scăzut cu 436.500 de persoane și este sub nivelul din 2019 și departe de maximul de 6 milioane de șomeri în 2013.
Potrivit datelor Eurostat, rata șomajului a scăzut cu aproape 2 puncte în ultimele 12 luni și se situează la 12,7%, cea mai scăzută valoare din 2008 și își reduce diferența negativă față de Europa.
Stabilitatea locului de muncă
În ultimele 12 luni, angajarea salariată permanentă a crescut cu 1.375.000 de persoane, ajungând la cifra de 13,9 milioane, cea mai mare din întreaga serie istorică.
Ocuparea temporară în sectorul privat a scăzut cu 7 puncte în ultimul an, la 17,5% și este cea mai scăzută din întreaga serie istorică.
Stabilitatea ocupării forței de muncă aduce beneficii în special femeilor și tinerilor. În cazul femeilor, în ultimele douăsprezece luni diferența cu Europa s-a redus la jumătate la abia 6 puncte. În rândul celor sub 30 de ani, rata angajării temporare a scăzut cu 13 puncte în ultimele douăsprezece luni.
„Spre deosebire de 37 de ani în care în țara noastră au fost aplicate cinci reforme majore care au eșuat, reforma din 2021 lasă rezultate în contractări extraordinar de pozitive. În doar nouă luni de aplicare completă (de când vacatio legis s-a încheiat în martie) Am reușit că contractul pe perioadă nedeterminată a fost standardizat ca formă contractuală obișnuită de acces la angajare” a explicat vicepreședintele secund.
Încă o dată, cazurile femeilor care, de la 1 aprilie, 41% din contractele pe care le semnează sunt permanente, față de o medie de 9% în ultimii zece ani, sunt mai mult decât semnificative. În cazul tinerilor, 42% dintre contractele semnate de tineri sunt permanente față de 6% în medie în ultimul deceniu.
Îmbunătățirea calității ocupării forței de muncă în sectoare precum agricultura și construcțiile este deosebit de izbitoare, cu niveluri deosebit de ridicate ale angajărilor temporare.
De menționat că 51% din contractele semnate de la 1 aprilie a acestui an în agricultură și 78% în sectorul construcțiilor sunt pe durată nedeterminată.
cifră de afaceri mai micăAceastă îmbunătățire a stabilității ocupării forței de muncă a permis reducerea numărului de contracte temporare semnate cu 8,2 milioane între ianuarie și noiembrie 2022, în timp ce numărul contractelor permanente a crescut cu 4,5 milioane față de 2019.
Așadar, rotația locurilor de muncă se reduce, mai ales din cauza reducerii contractelor temporare pe termen foarte scurt, cele cu o durată mai mică de 7 zile: din ianuarie numărul acestor contracte s-a redus cu 2,2 milioane față de aceeași perioadă a anului 2019.
Investiții din Fondul Social European plus Comisia Europeană a dat undă verde alocarii Spaniei a 11.296 milioane de euro ajutoare UE pentru perioada 2022-2027.
Aceste fonduri vor permite:
Îmbunătățirea oportunităților de angajare, în special pentru tineri, șomeri pe termen lung și grupuri vulnerabilePromovarea și încurajarea dezvoltării calificărilor și formării profesionaleÎmbunătățirea calității, incluziunii și relevanța pe piața muncii a sistemelor de educație și formareReduceți abandonul școlarPromovarea incluziunii sociale, în special prin locuri de muncă de calitate) și integrarea socio-economică a persoanelor vulnerabileLupta împotriva sărăciei, în special împotriva sărăciei copiilorComunitățile autonome vor gestiona aproximativ jumătate din valoarea ajutorului.
La nivel de stat vor fi dezvoltate patru programe:
Programul de angajare a tinerilorProgramul de Incluziune SocialăProgramul EPHESO (Ocuparea Forței de Muncă, Educație, Formare și Economie Socială)Programul de bază (asistență materială de bază), gestionat de CCAA.
De menționat că Spania alocă 22% din investiții în ocuparea forței de muncă pentru tineri, cu mult peste 12,5% prescrise de reglementările europene care indică în mod fiabil angajamentul Ministerului Muncii și Economiei Sociale față de tineri.
Al doilea vicepreședinte al Guvernului și ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, a făcut bilanțul reformei muncii la un an de la aprobarea acesteia.
Mai multe informatii Guvernul aprobă reforma pieței muncii pentru a pune capăt precarității și angajării temporare (28.12.2021) Decretul Regal-Lege 32/2021, din 28 decembrie, privind măsuri urgente pentru reforma muncii, garantarea stabilității muncii și transformarea pieței muncii (BOE) Etichete: Angajare Sursa: Guvernul Spaniei – Yolanda Díaz: „Am realizat într-un an de reformă a muncii ceea ce nu s-a realizat în ultimii 40 de ani”