Vicepreședintele a anunțat o campanie a Inspecției Muncii și Securității Sociale axată pe discriminarea salarială De asemenea, se va verifica existența și dezvoltarea corectă a planurilor de egalitate. Cluburile din liga profesională de fotbal vor fi îndemnate să revizuiască și să actualizeze protocoalele de prevenire a hărțuirii la locul de muncă Vicepreședintele secund și ministru interimar al Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, a anunțat astăzi că acțiunea Inspecției Muncii și Securității Sociale privind condițiile de salarizare și situația prevenirii hărțuirii la locul de muncă va fi consolidată în cadrul întâlnirii cu Amanda. Gutiérrez, președintele sindicatului majoritar al fotbalului feminin, Futpro.
„Prin Inspecția Muncii și Securității Sociale acționăm în favoarea egalității, evitând discriminările pe criterii de gen, corectând diferențele salariale. Când se constată o discriminare salarială, înseamnă că sunt încălcate drepturile fundamentale”, a spus vicepreședintele, care are în plan să se întâlnească pe tot parcursul zilei cu reprezentanții Asociației Fotbaliștilor Spanioli (AFE) și cu o delegație a Ligii. (Liga F).
Acțiuni de inspecție
Díaz a explicat că în cadrul activității obișnuite a Inspecției s-au desfășurat acțiuni privind egalitatea, dar de acum încolo va fi lansată și o campanie axată pe controlul discriminării salariale în cluburile de fotbal profesionist sau companiile.corporații sportive (SAD).
Vicepreședintele a explicat că diferențele salariale trebuie motivate, trebuie să fie obiective și rezonabile. „Când există, trebuie să aibă un anumit domeniu de aplicare. Ceea ce nu poate fi este că există diferențe de salariu din cauza faptului de a fi femei”, a spus Díaz, care a amintit de diferențele abisale de salariu dintre profesioniștii fotbalului feminin și colegii lor de sex masculin.
De asemenea, Díaz a indicat că Inspecția va acorda o atenție deosebită verificării obligațiilor privind planurile de egalitate, adoptarea de măsuri în legătură cu hărțuirea sexuală și pe criterii de gen sau reconcilierea vieții de familie cu cea profesională.
În paralel, va fi trimisă o scrisoare cluburilor din prima divizie feminină de fotbal în care li se va reaminti obligația de a garanta aplicarea protocolului de prevenire și intervenție împotriva hărțuirii sexuale și/sau bazate pe gen.
„Continuarea promovării egalității la locul de muncă este decisivă în lupta împotriva violenței sexiste, dar este și cheie în combaterea stereotipurilor sexiste care, după cum se vede, par normale în unele structuri din țară”, a declarat vicepreședintele interimar.
Sancțiuni pentru nerespectare
Nerespectarea reglementărilor în vigoare în cazul, de exemplu, neoferirea de protecție împotriva hărțuirii pe criterii de sex al lucrătorilor, poate implica comiterea unei infracțiuni, iar compania riscă să fie sancționată cu amenzi de până la 7.500 de euro pentru cazuri grave. infracțiuni și de la 7.501 euro la 225.018 euro pentru cele foarte grave.
Actiunea Inspectiei Muncii si Securitatii Sociale in materie de egalitate se desfasoara permanent si este integrata in programarea anuala a acesteia pe intreg teritoriul national. Această activitate a fost consolidată și prin semnarea Convenției 190 a Organizației Internaționale a Muncii privind eliminarea violenței și hărțuirii în lumea muncii.
În acest sens, în cadrul Inspecției Muncii, este de evidențiată recenta înființare a Oficiului de Stat pentru Combaterea Discriminării pentru promovarea și coordonarea tuturor acțiunilor desfășurate de acest organism – dependent de Ministerul Muncii – în materie de egalitate de tratament și oportunități și lupta împotriva discriminării în accesul la angajare, în formarea profesională, în promovarea profesională și în condițiile de muncă, în special salarizare, acordând o atenție deosebită egalității între femei și bărbați.