Drepturile lucrătorilor pe platforme
Invitat ca promotor al legislației de pionierat la nivel de muncă în domeniul platformelor de distribuție, cunoscută sub denumirea de Legea Rider”, Díaz a participat la Roma la conferința Aspecte transnaționale ale muncii pe platformă, organizată de Autoritatea Europeană a Muncii. (ELA), în colaborare cu Ministerul Muncii și Politicilor Sociale din Italia.
Díaz a subliniat că guvernarea comună a Tehnologiei promovate de legea Rider a reușit să ofere securitate juridică prin adaptarea dreptului muncii la secolul XXI, protejarea caracterului muncii a muncii pe platformele de distribuție și stabilirea unui nou drept la informații algoritmice pentru lucrători.” Se confirmă astfel un drept universal de reprezentare, care se referă. la toate tipurile de firme, indiferent dacă sunt sau nu platforme”, a evidențiat ministrul.Întâlnirea trilaterală
Aceste aspecte cheie au fost discutate și la întâlnirea trilaterală pe care Díaz a avut-o cu omologul său italian, Andrea Orlando, și cu Comisarul pentru Ocuparea Forței de Muncă și Drepturi Sociale al Uniunii Europene (UE), Nicolas Schmit, cu care a analizat propunerea de Directiva privind munca pe platformă prezentată de Comisia Europeană.
Este un text, a subliniat Díaz, care este „la înălțimea provocării: de a stabili standarde înalte de protecție a drepturilor muncii pentru platformele digitale din întreaga Europă”.
Vicepreședintele a susținut că Directiva să fie cât mai ambițioasă, să aprofundeze garanția transparenței și să protejeze prezumția de angajare, dar a insistat și în care trebuie să muncească astfel încât lucrătorii să nu-și asume sarcina de a dovedi un loc de muncă. ia este în slujba oamenilor și a unei transparențe algoritmice care are ca rezultat binele comun, în politici de muncă care promovează salariile decente și egalitatea reală între oameni fără a neglija prevenirea riscurilor profesionale.
În acest sens, a cerut o nouă orientare către dezvoltarea tehnologică pentru a rezolva cele mai stringente probleme sociale și de mediu ale timpului nostru, de la criza climatică, printr-o tranziție energetică corectă sau provocările sănătate publică.
„Este responsabilitatea noastră, ca autorități publice, să promovăm un model de stat antreprenorial care inovează și pune transformarea tehnologică serviciul muncitorilor”, a subliniat ministrul, care a susținut digitizarea cu drepturi, care concepe inteligența artificială ca un bun public, protejează oamenii muncitori, extinde drepturile muncii și, pe scurt, lărgește democrația.
Întărirea inspecțiilor
Vicepreședintele Yolanda Díaz și ministrul Andrea Orlando au semnat o declarație de intenție între inspectoratele de muncă din Spania și din Italia. Ministrul Muncii și omologul său italian au semnat, de asemenea, o declarație de intenție între Inspectoratele Muncii din Spania și Italia pentru a consolida cooperarea bilaterală în acest domeniu.
Obiectivul acestei declarații este nu numai de a promova munca decentă, de a proteja mai bine drepturile lucrătorilor și de a favoriza libera concurență între companii, ci și de a spori cooperarea bilaterală în lupta împotriva neregulilor transfrontaliere, inclusiv posibilitatea de a dezvolta investigații coordonate. pe firmele cărora se desfășoară sediul legal, unitățile operaționale, platformele tehnologice sau activitățile de lucru ollen sau au vreo relevanță în teritoriile naționale.
Implementarea și urmărirea Declarației semnate corespund, din partea Spaniei, cu Inspectoratul de Stat al Muncii și Securității Sociale (OITSS) și, în numele Italiei, Inspectoratul Național al Muncii al Republicii Italia.
Întâlnire cu Visentini
Vicepreședintele s-a întâlnit și cu secretarul general al Confederației Europene a Sindicatelor, Luca Visentini, cu care s-a adresat aprobarea recentă de către Uniunea Europeană a Directivei privind salariul minim, inițiativă care a avut sprijinul puternic al guvernului spaniol.
De asemenea, a existat s-au discutat platformele și un posibil acord de dialog social european privind munca la distanță, deconectarea digitală și orientările generale ale Directivei care promovează prezența echilibrată a femeilor în consiliile de administrație. nistrarea companiilor, precum și intensificarea eforturilor pentru a avansa către o Europă mai socială.
Noul director al OIM
De asemenea, vicepreședintele a avut o întrevedere cu următorul director general al Organizației Internaționale a Muncii (OIM), Gilbert Houngbo, care va prelua funcția în perioada următoare 1 octombrie.La întâlnire, Díaz a subliniat nivelul ridicat de cooperare care există în prezent între Spania și OIM, precum și eforturile depuse pentru ratificarea convenţiilor organizaţiei. Spania a devenit țara care a ratificat cele mai multe acorduri la nivel global.
La rândul ei, ministrul a primit de la Houngbo sprijinul pentru reforma muncii și diferitele măsuri care au fost puse în aplicare pentru a realiza schimbări structurale pe piața muncii spaniolă. Al doilea vicepreședinte al Guvernului, Yolanda Díaz, în timpul uneia dintre întâlnirile pe care le-a avut în timpul călătoriei sale oficiale în Italia.
Sursa: Guvernul Spaniei – Yolanda Díaz apără mai multe drepturi de muncă pentru oamenii care lucrează pe platformele digitale din toată Europa