Cu prezența comisarului pentru ocuparea forței de muncă Schmit, a miniștrilor europeni, a partenerilor sociali ai continentului și a membrilor organizațiilor internaționale, Díaz va analiza viitoarea agendă socială europeană Întâlnirea de la Santiago intitulată Viitorul muncii și al dialogului social va promova dezbateri privind democrația la locul de muncă, inteligența artificială, algoritmii și munca ecologică și negocierea colectivă „Noua agendă socială europeană trebuie să vorbească despre democratizarea muncii, acordarea de importanță oamenilor care lucrează în planificarea ecologică sau punerea algoritmilor și inteligenței artificiale în slujba oamenilor”, a spus Díaz. Al doilea vicepreședinte și ministru interimar al Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, a inaugurat astăzi întâlnirea internațională la Santiago de Compostela Viitorul muncii și al dialogului social, un eveniment în care abordează împreună cu omologii săi europeni și partenerii sociali ai continentului provocările cu care se confruntă lumea muncii și integrarea acesteia în viitoarea agendă socială a Uniunii Europene (UE).

„Președinția noastră UE găzduiește această întâlnire la Santiago cu principalii actori sociali europeni pentru a concepe o nouă agendă care să avanseze către o Europă socială”, a declarat vicepreședintele interimar înainte de a începe o întâlnire tripartită cu Comisarul European pentru Ocuparea Forței de Muncă și Drepturi Sociale, Nicolas Schmit, miniștrii europeni ai Muncii și secretarii de stat pentru ocuparea forței de muncă, liderii partenerilor sociali europeni și spanioli, precum și experți și reprezentanți ai entităților internaționale precum Organizația Internațională a Muncii (OIM) și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică al (OCDE), printre altele.

Definiți viitoarea agendă socială europeană

Cu privirea îndreptată către Comisia care va ieși în urma alegerilor europene de anul viitor, Díaz prezintă acest eveniment ca un forum de reflecție, dezbatere și propuneri pentru a continua să avanseze în protecția drepturilor lucrătorilor. „Această nouă agendă, a insistat ministrul, trebuie să vorbească despre democratizarea muncii, acordarea de importanță oamenilor care lucrează în planificarea ecologică sau punerea algoritmilor și inteligenței artificiale în slujba oamenilor”.

Toate aceste aspecte vor fi discutate în profunzime în cadrul dezbaterilor de vineri, al căror obiectiv final este promovarea politicilor publice care să contribuie la o reală îmbunătățire a condițiilor de viață și de muncă ale cetățenilor.

Díaz a considerat că în această legislatură au fost făcuți pași de neconceput în urmă cu câțiva ani odată cu aprobarea unor directive precum transparența salarială de gen, prezența echilibrată a femeilor în consiliile de administrație sau ceva de neimaginat acum câțiva ani: directiva salarială. minime, care afectează peste 25 de milioane de lucrători, mulți dintre ei femei.

Un nou contract social în Europa

Miniștrii prezenți la Santiago, partenerii sociali și entitățile internaționale vor analiza cum să se îndrepte spre un nou contract social în Europa.

„Trebuie să fim capabili să oferim securitate și răspunsuri la problemele și nevoile majorităților sociale ale țărilor noastre”, a explicat vicepreședintele, care a insistat că cheia pentru a continua să avansăm pe această cale constă în dialogul social. „Trebuie să transformăm dialogul social într-un semn distinctiv al Uniunii Europene”, a subliniat el.

În opinia sa, dialogul social este, de asemenea, decisiv în conturarea viitoarei agende europene. Și, în acest sens, el a subliniat importanța încheierii unor acorduri transnaționale precum cel pe care partenerii sociali europeni îl finalizează cu privire la telemuncă și deconectarea digitală. Dacă în sfârșit va prospera, ar fi primul acord de acest gen la nivel european după 13 ani.

Vicepreședintele urmează să propună participanților la această întâlnire, unul dintre actele președinției spaniole a Consiliului UE, să exploreze instrumente și inițiative care să permită dezvoltarea Pilonului Drepturilor Sociale al Uniunii Europene, în pentru a merge, de asemenea, către o Europă mai socială.

În opinia sa, convergența socială este esențială dacă dorim să recâștigăm încrederea cetățenilor în proiectul european de construcție. În acest sens, a cerut extinderea domeniului limitat de competență al UE în chestiuni socio-muncă. „Este timpul să reconstruim arhitectura instituțională a Europei pentru a acorda prioritate bunăstării oamenilor”, a spus el.

De asemenea, Díaz urmează să solicite sprijinul OIM și al instituțiilor internaționale pentru a transforma modelul social european într-o referință pentru export, astfel încât și alte națiuni să își pună ca scop munca decentă cu drepturi, tranziția în politicile de ocupare a forței de muncă. diversitatea sau în digitalizarea în slujba oamenilor.

De asemenea, vicepreședintele plănuiește să se întâlnească cu secretarul general al Confederației Sindicatelor Europene CES-CES, Esther Lynch, cu care va discuta problemele care fac obiectul acestei întâlniri, precum și alte probleme de muncă care se negociază în instituţiile europene.cum ar fi directiva de lucru pe platformă.

Întâlnirea poate fi urmărită prin streaming la acest link https://bit.ly/3Lyrzht

Puteți consulta programul la acest link https://bit.ly/3PKubLJ8


Sursa: Yolanda Díaz conturează viitoarea agendă socială europeană la Santiago împreună cu partenerii sociali, liderii europeni și instituțiile internaționale