Vicepreședintele apreciază președinția spaniolă în fruntea Consiliului UE și detaliază realizările obținute. Se remarcă adoptarea primelor Concluzii ale Consiliului privind sănătatea mintală și precaritatea locului de muncă; aprobarea Recomandării Consiliului privind un cadru pentru dezvoltarea economiei sociale și tratarea pentru prima dată în EPSCO cu dimensiunea de mediu în negocierile colective, adoptând, de asemenea, Concluziile privind democrația la locul de muncă și negocierea colectivă ecologică.

29 decembrie 2023.- Vicepreședintele secund și ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, a reușit să promoveze îmbunătățiri în domeniul muncii și protecției sociale a lucrătorilor din cele 27 de țări ale Uniunii Europene prin măsurile adoptate în timpul președinției spaniole a Consiliului Uniunea Uniunea Europeană (UE), care se încheie la 31 decembrie.

„În acest semestru, nu numai că au fost făcuți pași decisivi în obiectivul de a se îndrepta către o Europă mai socială, mai verde, feministă și democratică, dar am reușit și să introducem dezbateri inovatoare în agenda europeană pentru îmbunătățirea condițiilor de viață și de muncă. cetățenie”, a spus vicepreședintele cu referire la dosarele legislative și nelegislative abordate în ultimele șase luni, precum și la evenimentele desfășurate în jurul celor trei priorități ale Ministerului Muncii și Economiei Sociale pentru președinție.

În ceea ce privește politicile de muncă și de ocupare a forței de muncă, președinția spaniolă a Consiliului pentru Ocuparea Forței de Muncă și Politici Sociale (EPSCO) al UE a fost dezvoltată în jurul trei axe principale: dialogul social, munca decentă și economia socială.

Dialogul social

Susținut de experiența de succes a dialogului social spaniol, un instrument cu care au fost încheiate aproape douăzeci de acorduri în legislatura anterioară, Díaz a consolidat dialogul social, plasându-l în centrul dezbaterilor economice și economice europene. „Dialogul social este un instrument de legitimitate democratică și socială și ne permite să definim politici mai eficiente, echitabile și durabile”, a insistat vicepreședintele, care a prezentat, împreună cu viitoarea președinție belgiană a Consiliului UE, un non-hârtieun document informal, astfel încât dialogul social cu partenerii sociali europeni să poată fi consolidat la summiturile tripartite la definirea și implementarea politicilor economice, sociale și de ocupare a forței de muncă.

În aceste luni, Consiliul EPSCO a aprobat primul Concluzii privind democrația la locul de muncă și negocierea colectivă ecologicăîn scopul încurajării participării lucrătorilor în societate, pe lângă consolidarea drepturilor de informare, participare și consultare ale reprezentanților legali ai lucrătorilor în companii.

Odată cu negocierile colective ecologice, partenerii sociali sunt mai implicați în tranziția ecologică, proces în care deciziile luate de companii și lucrători au și ele o influență decisivă.

Slujbă decentă

Pe lângă faptul că face parte dintr-unul dintre Obiectivele de dezvoltare durabilă ale Agendei 2023, munca decentă a fost un angajament al vicepreședintelui de când și-a asumat portofoliul ministerial. „Munca decentă garantează protecția drepturilor muncii și promovarea unor medii de muncă sigure și sănătoase”, a explicat vicepreședintele, care în acest sens a perseverat în a face egalitatea între bărbați și femei la locul de muncă efectivă și reală.

Acesta este motivul pentru care a promovat decizia Consiliului de autorizare a statelor membre ratifică Convenția OIM 190 privind violența și hărțuirea la locul de muncă, care fusese blocat de doi ani.

Acest lucru va îmbunătăți detectarea, prevenirea, sancționarea și repararea hărțuirii și a violenței la locul de muncă.

Consiliul EPSCO a aprobat Primele concluzii privind sănătatea mintală și precaritatea locului de muncă, care îndeamnă instituțiile și partenerii sociali să combată nesiguranța locului de muncă și efectele acesteia asupra sănătății mintale a lucrătorilor. În acest scop, vor fi promovate politici, legislație și inspecție mai eficiente.

În ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă, s-au ajuns la acorduri de revizuit reglementări privind valorile limită pentru plumb și compușii lor anorganici și diizocianații din Directivele 98/f24/CE împotriva riscurilor legate de agenții chimici la locul de muncă și 2004/37/CE privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți cancerigeni sau mutageni în timpul muncii.

Președinția spaniolă a Consiliului a finalizat, de asemenea, a acord cu Parlamentul European pentru o viitoare directivă privind munca pe platformele digitale. Inspirat de așa-zisa lege Călăreț Spaniolă, reglementările prevăd îmbunătățirea condițiilor de muncă și protecției sociale a persoanelor care lucrează pe aceste platforme, precum și drepturile acestora cu privire la algoritmii care le afectează performanța în muncă.

Președinția belgiană, care își asumă președinția rotativă a Consiliului la 1 ianuarie, va fi cea care va continua cu acest dosar, încă în așteptarea ratificării și care ar da naștere primelor reglementări la nivel european în materie.

În timpul acestei președinții, a fost semnată și prima declarație europeană tripartită din 2016 cu partenerii sociali europeni. În octombrie a fost semnat la Barcelona Declarația tripartită privind Anul european al concurențeis, cu guvernele Suediei și Belgiei (care au deținut președinția Consiliului UE înainte și, respectiv, după Spania), precum și cu comisarul pentru ocuparea forței de muncă și drepturile sociale, Nicolas Schmit, și reprezentanții organizațiilor sindicale și de afaceri europene. .

Consensul la care sa ajuns constituie un progres important pentru promovarea formării și competențelor lucrătorilor nu numai atunci când aceștia își caută un loc de muncă, ci și pe tot parcursul vieții lor profesionale.

De asemenea, în aceste luni au fost abordate împreună cu miniștrii europeni teme precum impactul inteligenței artificiale la locul de muncă în cadrul unei tranziții digitale corecte, utilizarea timpului și reducerea zilei de muncă sau protecția ocupării forței de muncă. în cazul disponibilizărilor legate de tranziţiile digitale şi ecologice.

Economia socială

În domeniul Economiei Sociale, care este promovat de companii și entități care acordă prioritate beneficiilor sociale și ale lucrătorilor față de profitul personal sau de afaceri, președinția spaniolă a obținut aprobarea Recomandarea Consiliului privind un cadru de dezvoltare a economiei socialeprimul text legislativ al Uniunii Europene care promovează acest model de afaceri.

În acest fel, guvernele UE sunt îndemnate să promoveze dezvoltarea acestui mod de a înțelege activitatea economică.

„Președinția spaniolă a contribuit decisiv la întărirea dimensiunii sociale a Uniunii Europene, punând pe masă subiecte noi și inovatoare pentru dezbatere în Europa și încheierea dosarelor de mare importanță în condițiile de viață și de muncă ale cetățenilor europeni”, a conchis vicepreședintele. .


Sursa: Yolanda Díaz despre președinția spaniolă a Consiliului UE: „Ne-am îndreptat către o Europă mai socială, mai verde, feministă și democratică”