Díaz a convocat experți, autorități europene, parteneri sociali ai UE și membri ai organizațiilor internaționale pentru a propune și a studia propuneri care să îmbunătățească viața oamenilor care lucrează. La întâlnirea de la Santiago intitulată Viitorul muncii și al dialogului social S-a abordat modul de promovare a democrației la locul de muncă, introducerea negocierilor colective ecologice și a unui cadru de reglementare pentru inteligența artificială și algoritmi la locul de muncă. „Este în mâinile noastre să transformăm proiectul european, să ne imaginăm și să construim căi alternative și căi diferite care să avanseze către o Europă socială”, a conchis ministrul. Vicepreședintele secund și ministru interimar al Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, a îndemnat astăzi Uniunea Europeană să promoveze democrația la locul de muncă, să creeze un cadru legal care să reglementeze impactul algoritmilor și inteligenței artificiale în lumea muncii, precum și să includă negocierile colective ecologice.
Ministrul a făcut aceste declarații la Santiago de Compostela, unde a convocat, în cadrul președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene, o întâlnire internațională pentru a analiza Viitorul muncii și al dialogului social. Acest eveniment a reunit peste o sută de persoane, inclusiv autorități europene, parteneri sociali de pe continent, organizații internaționale și experți.
„Uniunea Europeană, sunt convinsă, poate și ar trebui să fie o referință globală în domeniul drepturilor omului, climei, muncii și sociale”, a asigurat ministrul la finalul întâlnirii, solicitând o Uniune care să fie un „model de feminism și muncă”. drepturile, care promovează o nouă paradigmă a justiției sociale și de gen.”
Democratizarea la locul de muncă
În primul său discurs al zilei, ministrul a pledat pentru extinderea democrației la locul de muncă, în urma unor experiențe de succes deja cunoscute de unele națiuni europene precum Germania sau Suedia, printre altele. „Când oamenii au posibilitatea de a participa la deciziile care îi afectează, productivitatea, inovația și organizarea muncii se îmbunătățesc, precum și bunăstarea și condițiile de muncă”, a argumentat vicepreședintele.
Comisarul pentru ocuparea forței de muncă și drepturile sociale, Nicolas Schmit, și-a exprimat sprijinul pentru această propunere spaniolă, susținând ca aceasta să fie preluată de Comisie.
Díaz a propus actualizarea Directivei privind informarea și consultarea lucrătorilor din UE și a Directivei privind comitetele europene de întreprindere pentru companiile transnaționale, care datează de 20 de ani. Lumea muncii s-a schimbat mult de atunci și, în opinia sa, se cuvine deschiderea consiliilor de administrație către muncitori nu din cauza ideologiei, ci din cauza eficienței economice și sociale a măsurii. Vicepreședintele a reamintit că Consiliul Economic și Social European (CESE) și-a exprimat sprijinul pentru realizarea acestui pas.
„Dacă luăm în serios provocarea democratizării Europei, trebuie să începem prin a ne asigura că lucrătorii europeni dobândesc dreptul de a participa la deciziile care le afectează viața de zi cu zi”, a insistat ministrul, care a avansat că speră ca în Consiliul Ocupării Forței de Muncă. și Politică Socială (EPSCO), sunt aprobate concluzii pentru promovarea democratizării muncii și a negocierilor colective ecologice în cele 28 de țări ale Uniunii.
Negociere Colectivă Verde
O altă dezbatere a zilei s-a concentrat asupra modului de implicare a agenților sociali atunci când abordăm soluții și politici de mediu care au impact asupra lumii muncii. În urma Recomandării Consiliului din iunie 2022, care recunoaște potențialul negocierilor colective, se va analiza modul în care participarea companiilor și a sindicatelor poate contribui efectiv la elaborarea de propuneri cu impact pozitiv asupra mediului.
Pentru vicepreședinte, lumea muncii și mediul nu pot fi realități care se confruntă. Acesta este motivul pentru care dialogul social apare ca cheia pentru a ajunge la un acord asupra politicilor care sunt benefice atât pentru lucrători, cât și pentru mediu. Un exemplu în acest sens este adaptarea legislației de muncă și de prevenire a riscurilor profesionale la schimbările climatice, așa cum s-a întâmplat în Spania, unde activitățile profesionale au fost interzise atunci când Agenția de Stat de Meteorologie decretă o alertă roșie sau portocalie.
Adoptarea măsurilor legate, de exemplu, de mobilitatea în orașe pentru deplasarea la locul de muncă, precum și eficiența energetică, de exemplu, sunt aspecte în care este necesară o abordare de mediu.
În acest sens, negocierea colectivă verde devine relevantă și este cheie ca instrument dinamic care favorizează adaptarea realității companiilor și a muncii la provocările pe care le ridică tranziția verde. „Companiile și sindicatele, la toate nivelurile, sunt cele mai bine poziționate pentru ca tranziția ecologică să se realizeze într-un mod corect și incluziv”, a explicat ministrul.
Inteligență artificială, algoritmi și muncă
A treia dezbatere a zilei s-a concentrat pe consecințele incursiunii accelerate a inteligenței artificiale și a algoritmilor în lumea muncii, în special modul în care toate aceste procese de luare a deciziilor afectează performanța în muncă a milioane de oameni și modul în care controlul uman asupra acestora poate fi consolidat. .
Experții au convenit să solicite un cadru de reglementare pentru a preveni părtinirea algoritmică și lipsa de transparență care există în sistemele automate care amenință drepturile lucrătorilor.
„Utilizarea inteligenței artificiale și a algoritmilor în lumea muncii trebuie să respecte drepturile individuale și colective ale lucrătorilor și să fie supusă controlului uman, astfel încât digitalizarea să fie pusă în slujba oamenilor”, a spus vicepreședintele, care a anunțat că în octombrie, ea va semna o declarație comună cu Statele Unite cu privire la prejudecățile algoritmice în lumea muncii, în care se face apel la colaborarea cu partenerii sociali pentru a oferi oamenilor o protecție mai bună.
„Este în mâinile noastre să transformăm proiectul european, să ne imaginăm și să construim căi alternative și căi diferite care avansează către Europa socială”, a conchis Díaz.
Întâlnirea poate fi urmărită prin streaming la acest link https://bit.ly/3Lyrzht