Rețeaua va promova politici și alianțe care promovează Economia Socială Spania, Mexic, Brazilia, Chile, Columbia, Portugalia, Guatemala și Cuba sunt promotorii acestei inițiative, la care și alte țări se vor alătura în viitor. „Rețeaua Ibero-Americană pentru Promovarea Economiei Sociale și Solidare este un instrument de cooperare care va promova democrația și justiția socială în toate țările ibero-americane”, a spus Díaz. Vicepreședintele s-a întâlnit cu ministrul de externe Alicia Bárcena și intenționează să aibă o întâlnire de lucru cu omologul său columbian Gloria Inés Ramírez și cu candidatul la președinția Mexicului Claudia Sheinbaum. Mexico City, 29 ianuarie 2024.- Vicepreședintele secund și ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, a făcut un alt pas pentru a consolida modelul de dezvoltare durabilă și egalitară pe care îl reprezintă Economia Socială prin lansarea în Mexic a primei Rețele Ibero-Americane pentru Promovarea Economia socială și solidară.
Rețeaua Ibero-Americană de Economie Socială și Solidară
„Economia socială este o alternativă pentru prezent și viitor la dezordinea globală. Rețeaua Ibero-Americană de Promovare a Economiei Sociale și Solidare este o altă piatră de hotar în construirea unor relații mai orizontale între Europa și America Latină”, a spus ministrul, în prezentarea acestei rețele, care se numără printre promotorii ei alături de Spania. în Mexic, Brazilia, Chile, Portugalia, Columbia, Guatemala și Cuba, în timp ce se poartă deja discuții cu alte națiuni pentru a se alătura inițiativei.
Această rețea urmărește să promoveze organizațiile de Economie Socială pentru a crea condiții care să permită dezvoltarea unui sector alcătuit din cooperative, societăți de muncă, firme de inserție, centre speciale de ocupare sau societăți mutuale, printre altele, și integrarea deplină a acelui ecosistem productiv în comertul regional.
Economia socială, care promovează dezvoltarea durabilă și democratică și are ca pilon distribuția echitabilă a bogăției pe care o generează, este un model productiv care îmbunătățește condițiile de viață ale populației și mai ales ale persoanelor aflate în situații vulnerabile.
„Rețeaua Ibero-Americană pentru Promovarea Economiei Sociale și Solidare este un instrument de cooperare care va promova democrația și justiția socială în toate țările ibero-americane”, a insistat Díaz, care în discursul său a evidențiat modul în care această înțelegere a economiei urmărește decentă. munca, extinde drepturile și consolidează sistemul de bunăstare, pe lângă faptul că contribuie la societăți mai incluzive.
Crearea acestei rețele are loc după aprobarea, anul trecut, la inițiativa acestui minister, a primei rezoluții a Adunării Generale a Națiunilor Unite (ONU) privind Economia Socială cu scopul de a promova politici care promovează acest model economic.
„Economia socială este cheia recuperării autonomiei strategice a statelor noastre, pentru că este o economie care nu se relocează niciodată și este în slujba comunităților locale. Este o economie rezistentă, care prioritizează întotdeauna bunăstarea oamenilor”, a explicat vicepreședintele.
Întâlniri cu ministrul columbian al Muncii și candidata la președinția Mexicului, Claudia Sheinbaum
Vicepreședintele plănuiește să țină o întâlnire bilaterală cu omologul său columbian, ministrul Muncii Gloria Inés Ramírez, cu care va aborda întărirea relațiilor dintre ambele țări și în special în materie de muncă.
Díaz se va întâlni și cu Claudia Sheinbaum, candidată la președinția Mexicului. Aceasta este a doua întâlnire dintre cei doi politicieni, care s-au întâlnit deja în noiembrie 2022, când Sheinbaum era șeful Guvernului din Mexico City.